Egyéb

Bajban vagy az ajándékozással? 10 meglepetés, aminek minden könyvmoly örülne!

Kétféle ajándékozó létezik: aki igyekszik minél gyorsabban letudni a karácsonyi ajándékvásárlást, és aki már hónapokkal korábban elkezdi tervezgetni, hogy kinek mit ad, és már novemberben alig várja, hogy lássa a boldog arcokat. Én az utóbbiba tartozom, de bevallom, néha nagyon nehéz kiválasztani a megfelelő ajándékot a szeretteinknek. Ezért most összegyűjtöttem, hogy melyek a legjobb ajándékok, ha egy könyvmolyt szeretnétek meglepni!

1. Könyvjelző

Oké, ez kicsit sablonos ajándék, ugyanakkor egy szép könyvjelzőnek mindenki örül, aki a kezébe vesz néha egy könyvet. Az ajándék legnagyobb előnye, hogy ti magatok is elkészíthetitek papírból, vagy filcből. A képeket számítógéppel is megtervezhetitek, de még jobb, ha a saját kezetekkel rajzoltok valamit (ebben az esetben figyeljetek, hogy az elkészült könyvjelző ne fogja össze a könyv lapjait). Ha inkább vennétek az ajándékot, akkor keresgéljetek kicsit az interneten, rengeteg egyedi, ötletes könyvjelzőt lehet kapni, azonban figyeljetek, hogy minőségi terméket válasszatok, ami műanyagból, fából vagy fémből készült, mert az olcsó papír könyvjelzők nagyon hamar tönkremennek.

2. Könyvvászon

img_20181126_105459.jpg
Könyvvásznak

A legtöbben nemcsak otthon szeretünk olvasni, hanem mindenfelé magunkkal cipeljük a könyveinket, hogy mindig kéznél legyen. A táskában tárolás azonban megviselheti a könyvet, és csúnya gyűrődések vagy szakadások keletkezhetnek rajta, amit egy könyvmoly sem lát szívesen. Szerencsére az utóbbi időben egyre nagyobb divat lett a könyvvászon vagy könyvkabát, melyek megvédik a könyveinket a sérülésektől. Azt gondolom, hogy egy ilyennek mindenki örülne, és a legjobb, hogy ezt is elkészíthetjük saját kezűleg is, csupán egy szép anyag kell hozzá. A könyvvásznat elláthatjuk béléssel is, de ha ezt nem tesszük, akkor is remekül ellátja a feladatát.

3. Ékszer

Ha az ajándékozottad nő, akkor szinte biztos, hogy örülni fog, ha valamilyen csillogó ékszert ajándékozol neki. Ha pedig azt is tudod, hogy mi a kedvenc könyve, akkor választhatsz neki egy ehhez kapcsolódó könyves ékszert. Ha a kedvencét nem ismered, az sem baj, ugyanis rengeteg könyv formájú és idézetes nyakláncot, fülbevalót lehet találni az interneten, amik ráadásul jól is néznek ki.

dav
Idézetes nyaklánc és fém, világító könyvjelző

4. Ajándékutalvány

A legtöbb könyvesboltban már lehet kapni különböző értékű ajándékutalványokat amiket akár otthonról, az interneten is fel lehet használni, és azt vesz belőle az ajándékozott, amit csak szeretne. Tudom, hogy sokan személytelennek tartják az ajándékutalványokat én mégis nagyon szeretem őket, mert ebből tényleg azt vehetünk, amire vágyunk, ugyanakkor csak könyvre költhetjük. Utalványt ajándékozni azért is jobb, mintha könyvet vennénk, mert nem tudhatjuk biztosan, hogy mit nem olvasott még az ajándékozott, illetve hogy mi tetszene neki. A legtöbb könyvmolynak egyébként is van listája azokról a könyvekről, amiket a legjobban szeretne, de ha ezt nem ismerjük, jobban járunk, ha utalvánnyal lepjük meg, amiből megveheti a legjobban várt köteteket.

5. Könyves gyertya

dav
Könyves gyertyák, könyves dobozokból

Szintén az utóbbi időben lettek népszerűek Magyarországon is a könyves gyertyák. Létezik általánosságban könyv illatú gyertya is, de a legjobb az, ha tudjuk, hogy mi a megajándékozottunk kedvenc könyve, és ahhoz választunk gyertyát. Ha gyertyát vesztek, számítanotok kell rá, hogy bizony egy ilyen ajándék nem annyira olcsó mulatság, viszont az öröm szinte borítékolható, hiszen ki ne szeretné megszagolni, hogy milyen illat van Pemberlyben? A gyertyák kapcsán figyeljetek, hogy az egészségre nem káros, szójaviaszból készült gyertyákat válasszatok, és mivel már hazánkban is gyártanak ilyeneket, elsősorban őket támogassátok. Az én kedvenceim a Little Fires és a Világok lángja, mindkettő gyönyörű és jó illatú gyertyákat gyárt, rengeteg különböző témában.

6. Idézetes bögre, póló, párna…

Szinte mindenki szereti, ha a használati tárgyai a kedvenc idézeteivel vannak ellátva. Ha ismerjük az ajándékozott ízlését, érdemes a kedvenc könyvéből választani egy részt, amit egy csomó helyen ráírathatunk különböző tárgyakra, így néhány nap alatt elkészül a tökéletes, egyedi ajándék. Természetesen idézetes cuccokat készen is lehet kapni, és olyanok is bőven vannak, mik nem egy konkrét könyvhöz, hanem általánosságban az olvasáshoz kapcsolódnak.

7. Könyves ereklyék

Bár szigorúan véve a konkrét könyvhöz kapcsolódó gyertyák és ékszerek is könyves ereklyék, de az interneten számtalan más könyvhöz kapcsolódó ajándékot találhatunk. A legnépszerűbbek talán a Funko figurák, amik egyre több karakterhez kapcsolódóan elérhetőek, de számtalan más dolgot is találhatunk, különösen, ha az ajándékozottunk olyan népszerű könyvekért rajong, mint például a Harry Potter, vagy a Trónok harca sorozat.

8. Aláírás

Ha tudod, hogy kiért rajong a családtagod vagy barátod, akkor egy dedikált könyvjelzővel bookplate-tel is meglepheted a kedvencétől. Ha magyar szerzőről van szó, akkor egyszerűbb dolgod van, csak el kell látogatnod egy dedikálásra, de ha ez nem lehetséges, akkor érdemes a szerző oldalát felkeresni, vagy felvenni vele a kapcsolatot e-mailben. Sajnos ha külföldi szerzőtől szeretnél autogramot, az nagy valószínűséggel már nem ér ide karácsonyig, viszont más alkalomra is tökéletes ajándék lehet, elmondom, hogy ebben az esetben is a szerző oldalát kell felkeresni. Jobb esetben itt találsz egy címet, ahová levelet küldhetsz, ilyenkor egy bélyeggel ellátott (erről érdeklődj a postán) válaszborítékot is mellékelned kell, amiben majd az ajándékot kapod. Ha a honlapon csak e-mail címet látsz, akkor sem kell feladnod, érdemes itt érdeklődnöd a lehetőségekről.

9. Könyvtámasz

81NC7rNoj+L._SL1500_
Forrás: Amazon

Ha az ajándékozottad szereti a polcán látni a kedvenc könyveit, nagy valószínűséggel szüksége van könyvtámaszra is. Szerencsére rengeteg üzletben lehet már ilyet kapni, és online még nagyobb a választék. A vicces, kreatív daraboktól kezdve, a könyvhöz kapcsolódókon keresztül, a művészi, komoly könyvtámaszokig mindenfélét találhatsz már, viszonylag olcsón is. Azonban ha ezt az ajándékot választod, akkor előtte érdemes vetni egy pillantást az adott személy polcára, hogy van-e már könyvtámasza, hiszen ebből nem tud sokat használni.

10. Kaparós lista

Ma már Magyarországon is kaphatóak az olyan kaparós listák, melyek 100 fontos könyvet tartalmaznak, és azok képét, amelyeket elolvastuk, egyszerűen le kell kaparnunk. Ugyan azok a listák, amelyeket én láttam, angolul tartalmazzák a könyvek címét, de ez nem nagy probléma, mert egyszerűen lefordíthatóak. Egy ilyen lista nemcsak érdekes és dekoratív, de mindig jó motivációt szolgáltat a klasszikusok olvasására.

Ennyi volt az én listám, ha van még olyan könyvmoly ajándék, amit szívesen kapnátok karácsonyra, akkor írjátok meg nekem!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük