Értékelés

Emma Lira: Bújj a bőrömbe

Fülszöveg:

1547-ben, ​az éj leple alatt a tenerifei barlangok egyikében egy fiatal nő ad életet gyermekének. Az őt segítő asszonyok iszonyodva kapják szájuk elé a kezüket: a kis újszülött testét tetőtől talpig szőr borítja. Ez lehet az istenek büntetése azért, mert apja szent nőre vetett szemet? Vagy talán az apja nem is ember, hanem valamiféle démon, a kutyaisten? A kisfiúnak születése pillanatától újra és újra bizonyítania kell, hogy az emberek világába tartozik. Sorsa gyermekként a francia királyi udvarba sodorja, ahol az uralkodó különleges lehetőséget kínál esélyét kínál neki: a királyi neveldébe küldi, ahol a nemesek gyerekeivel, hercegekkel és hercegnőkkel tanulhat együtt. Rövidesen utoléri a szerelem is, de vajon győzedelmeskedhet intelligenciája, kedvessége, erénye segítségével előnytelen külseje felett? És vajon érdekében áll-e bárkinek a királyi udvarban, hogy a vadember megtalálja a boldogságot?
A spanyol Emma Lira fordulatos regénye a szépség és a szörnyeteg igaz története – nem pont úgy, mint a tündérmesében.


Az Alexandra Kiadó jóvoltából megjelent hazánkban Emma Lira fordulatos regénye, mely A Szépség és a Szörnyeteg valódi történetét dolgozza fel. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják annak a férfinak a történetét, akinek születése pillanatától kezdve újra és újra bizonyítania kellett, hogy az emberek világába tartozik.  De vajon létezhet happy end egy olyan ember számára, akit a kutya fiának csúfolnak? Győzedelmeskedhet az ész, a kedvesség és a szív, vagy ez csak a tündérmesék kiváltsága? Kövesd turnénkat, ismerd meg a Bújj a bőrömbe történetét és vidd haza a kiadó által felajánlott regény egy példányát!

Őszintén szólva nem igazán tudtam, hogy mire számítsak, amikor beszereztem a Bújj a bőrömbe egy példányát: az már a fülszövegből kitűnt, hogy ez nem egy klasszikus mesefeldolgozás, hanem valami sokkal több annál, de arra nem számítottam, hogy egy nagyívű történelmi regényt kapok, mely valós eseményeken alapul, és egy nagyon különleges szerelmi történetet állít középpontba.

A történet az 1500-as években játszódik, és azzal kezdődik, hogy egy tenerifei barlangban egy édesanya olyan gyermeket szül, akit tetőtől talpig szőr borít. Kis kereséssel hamar rájöttem, hogy ez egy valóban létező betegség, és a főhősünk is valós személy, akiről méltatlan módon később a Szörnyeteg alakját mintázták, ezen a ponton azonban még messze járunk ettől, a kisfiúnak ugyanis csak a szerencse segít, hogy életben maradhasson. A függetlenségéért harcoló Tenerifén ugyanis előbb-utóbb elkezdenek gyanakodni a különös fiúcskára, hogy a megszállóknak dolgozik, így a gyereknek menekülnie kell. Hamarosan pedig már a francia udvarban találja magát.

„Megtagadhatom az isteneimet és a népemet; próbálhatom elfelejteni a múltamat, de nem tagadhatom meg a származásomat.”

A regény felépítése nagyon érdekes, ugyanis a történetet az tagolja négy részre, hogy mikor hogyan szólítják a főszereplőt, akinek a változó neve az élete különböző korszakait jelöli: új nevet kap, amikor megkeresztelik, majd amikor Franciaországba kerül, de később maga is nevet vált, akkor már részben politikai célzattal. A különös fiú ugyanis, akinek külseje megrémíti az embereket, nyílt szívével és éles eszével még a királyt is elbűvöli, így lehetősége lesz megbecsülésre szert tenni az udvarban.

Bújj a bőrömbe
Petrus Gonsalvus valóban létező személy volt, aki nagyon hasonló életutat járt be, mint a könyvben. Rá is rátalált a szerelem, sőt, gyermekei is születtek, akik közül többen örökölték a betegségét. / A kép forrása: Rawpixel

A fiú, akit az egyszerűség kedvéért Petrusnak hívok, azonban nem él mindennapi életet: mindenért jobban meg kell küzdenie a külseje miatt, mint másoknak, és el kell tűrnie a gúnyolódásokat, még akkor is, ha a történet előrehaladtával egyre többen felismerik, hogy a zord külső érző belsőt takar. Petrus útja nagyon érdekes ívet jár be, melyet nagy történelmi események, vallásháborúk és hatalmi harcok tarkítanak, és Petrus gyerekként, majd később felnőttként is belekeveredik a politikai eseményekbe. Egy dolog azonban hiányzik neki: a szerelem.

A Bújj a bőrömbe története során két nőalak is kap saját szólamot, akik valamilyen módon kapcsolatba kerülnek Petrussal, azonban hogy végül melyikük köt ki a férfi oldalán, azt nem árulom el. Azt azonban elmondhatom, hogy mindkét nő a korszak lenyomatát viseli magán, és sorsuk – bár nagyon különböző – jól mutatja a kor problémáit. Örülök, hogy annak ellenére, hogy ez a kor nyilvánvalóan a férfiaknak kedvezett, rengeteg izgalmas női karakter villan fel a kötetben, többek között a királyné, aki elképesztő hatást gyakorol nőtársaival az 1500-as évek Franciaországára.

Hogy végül hogyan talál rá Petrus az ő Szépségére, azt nem mondom el, de tény, hogy hosszú és kalandos út vezet a boldogságáig. Addig pedig a szerelem sokszor csak mint hiány van jelen Petrus életében. így a Bújj a bőrömbe nem egy tipikus romantikus regény, és sok fejezetben sokkal fontosabbak a politikai események, mint Petrus érzelmei. Ám épp ettől lett a könyv nagyon izgalmas és különleges, mely nagyon gyakran elgondolkodtatott vagy épp elborzasztott az eseményeivel. Ha szereted a történelmi regényeket, és szívesen olvasnál egy nagyon különös, de annál nyílt szívűbb karakterről, akkor mindenképpen ajánlom ezt a történetet.

Értékelés:

Rating: 4.5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt szerezheted be!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Az egyik legkedvesebb tündérmesénk A Szépség és a Szörnyeteg, amely számtalan filmkészítőt is megihletett már… És hát ki másé is lehetne a főszerep mostani játékunk során, mint a Szörnyetegé? Mostani játékunk során tehát olyan színészeket keresünk, akiknek alkalma nyílt megformálni ezt a karaktert. Minden állomáson láthattok egy képet, rajta a Szörnyeteg valamelyik megformálójával, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírni az adott színész nevét.

Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!

Feladat:

(Ha nem látod a képet, kattints ide!)

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

12. 03. Utószó
12. 05. Dreamworld

A könyv adatai:

Kiadó: Alexandra
Kiadó székhelye: Pécs
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 544
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635824182
Fordította: Kiss Viktória

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük