Értékelés

Axie Oh: The ​Girl Who Fell Beneath the Sea – A lány, aki a tenger alá esett

Fülszöveg:

A végzet nem téved.

Mina otthonát 100 éve viharok pusztítják. A Tengeristen dühös, és haragját csak igazi menyasszonya csillapíthatja.
A falu minden évben feláldoz egy lányt, hátha pont ő a vágyott menyasszony. Amikor Mina bátyjának szerelme, Sim Cshong kerül sorra, Mina feláldozza magát, és beugrik a vízbe a lány helyett. A Szellemek birodalmába kerül, ahol elképesztő kalandok várnak rá egy titokzatos lord és cimborái, démonok, istenek és istennők, szellemek és misztikus lények között.
A szerelem is megtalálja, ám nem a Tengeristen mellett. Vagy mégis? Vagy mégsem? A sors ahhoz köti, akihez tartozik.
Világszerte elsöprően sikeres, Publishers Weekly Bestseller, NPR Best Book Awards 2022, Indigo Best YA Book of 2022, New York Times bestsellerkötet.

Koreai mítoszokra, mesékre épülő, elbűvölő történet.

Hagyd, hogy magával ragadjon!


A Könyvmolyképző jóvoltából hazánkban is megjelenik Axie Oh nagysikerű, A lány, aki a tenger alá esett című regénye. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják ezt a különleges és szívet melengető történetet, melynek középpontjában maga a remény és a sors kettőse áll. Tartsatok velünk, nyerjétek meg a kiadó által felajánlott könyv egy példányát, s fedezzétek fel Axie Oh ázsiai mitológián alapuló, varázslatos világát.

Nagyon szeretem a mesevilágokra és folklórra épülő regényeket, mint amilyen például A medve és a csalogány volt, Axie Oh legújabb, magyarul megjelenő könyve pedig nemcsak mesei elemekkel dolgozik, de ráadásul egy általam kevésbé ismert kultúrába és mesevilágba enged bepillantást, ugyanis koreai történetekre építi fel a regényét. Nem volt tehát kérdés, hogy elolvasom ezt a történetet, mely a külföldi és magyar könyves bloggereket is egyértelműen lenyűgözte.

A lány, aki a tenger alá esett már az első oldalakon bedob minket a mély vízbe – szó szerint, ugyanis a történetben egy olyan faluba látogatunk el, ahol minden évben a tengerbe vetnek, feláldoznak egy lányt, hogy csillapítsák a tengeristen haragját, és elűzzék a viharokat. Minát, a történet főhősét sosem választották ki a tengeristen menyasszonyának, azonban a lány önként veti magát a vízbe, hogy megmentse a testvére szerelmét. Arra azonban maga sem számít, ami ezután várja.

„De mennyi igazság lehet egy mítoszban? És mit teszel, amikor a belé vetett hit megkérdőjeleződik?”

Mina ugyanis nem hal meg – legalábbis egyelőre -, hanem egy különös világba csöppen, ahol a csuklóján lévő fonál elvezeti egy fiúhoz, a tengeristenhez, aki a legkevésbé sem olyan, mint amilyennek képzelte. De nemcsak az isten, hanem az egész szellemek lakta világ tartogat meglepetéseket, és ha a lány hagyná, a világ gyorsan befogadná őt is. Mina azonban elhatározza, hogy véget vet a viharoknak és a gyilkolászásnak, amihez azonban a tengeristent kell először megmentenie.

Mina karaktere nagyon szimpatikus volt számomra, épp a hozzá hasonló szereplőket kedvelem a legjobban, akik bátrak, és helyén van a szívük, de korántsem hibátlanok. Bár Mina nem kifejezetten erős, és még csak nem is kiválasztott, azonban van valamilye, ami másoknak nincs: a történetek ereje. A lány ugyanis jól ismeri a meséket, hiszen nagymamájától rengeteget hallott, és ebben a világban bizony csupán a történetekre hagyatkozhat, ha szeretne eligazodni.

Tény, hogy A lány, aki a tenger alá esett egy nagyon szép és megható történet a szeretetről és a kitartásról, és nemcsak a szerelem, hanem a családunk iránt érzett szeretet és elköteleződés is fontos a történetben. A cselekmény eleje ugyanakkor számomra nagyon zavaros volt, sokáig nem gazán értettem, hogy mi történik, úgy éreztem, hogy Mina is csak sodródott az árral, így aztán viszonylag sokára szippantott be ez a történet. Szerencsére azonban mire a könyv végére értem, már nagyon szurkoltam Mina boldogságáért, és egészen meg is hatódtam egy-egy pillanatra.

„– Ha boldog vagy, miért sírsz?
A szememre szorítom a kezem, nedvesek az ujjaim.
– Nem tudom. Azt hiszem, sokat sírok. Gyenge a szemem.
A bátyám szorosan átölel.
– Vagy a szíved erős.”

Mindent összevetve egy nagyon különleges történet A lány, aki a tenger alá esett, mely egy lenyűgöző mese a kitartásról és a szeretetről, és azokról a történetekről, melyek vezetnek minket. A csodálatos borítójú könyv ráadásul bepillantást enged a koreai mesék világába, így még azt is meg tudtam neki bocsátani, hogy néha kissé zavarossá vált a történetvezetése. Aki szereti a meséket feldolgozó regényeket, annak mindenképpen ajánlom Axie Oh regényét!

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A Könyvmolyképző jóvoltából hazánkban is megjelenik Axie Oh nagysikerű, A lány, aki a tenger alá esett című regénye. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják ezt a különleges és szívet melengető történetet, melynek középpontjában maga a remény és a sors kettőse áll.

Tartsatok velünk, nyerjétek meg a kiadó által felajánlott könyv egy példányát, s  fedezzétek fel Axie Oh ázsiai mitológián alapuló, varázslatos világát.

Kérdés:

Kivel köti össze Aelin Ashryver Galathyniust a képzeletbeli piros fonál?

1) Chaol Westfall  2)  Rowan Whitethorn

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

04. 29. Dreamworld
04. 30. Csak olvass!
05. 02. Dreamworld – Idézetek
05. 03. Readinspo
05. 04. Hagyjatok! Olvasok! – Borítómustra
05. 05. Könyv és más
05. 06. Utószó
05. 07. Kelly és Lupi olvas
05. 08. Sorok Között
05. 09. Fanni’s Library
05. 10. Hagyjatok! Olvasok!

A könyv adatai:

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadó székhelye: Szeged
Kiadás éve: 2023
Oldalszám: 312
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789633992067
Fordította: Neset Adrienn
Megjelenés időpontja: 2023. május 9.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük