Értékelés

Maja Lunde: Fehér Mancs, a jegesmedveherceg

A Fehér Mancs, a jegesmedveherceg fülszövege:

Ebben a könyvben a nálunk is nagyon népszerű Maja Lunde az egyik legszebb norvég mesét, a Fehér Mancs, Valemon királyt teremtette újra képregény formájában, a neves norvég illusztrátor, Hans Jørgen Sandnes csodálatos rajzaival.

A kalandvágyó Liv szokás szerint elszökött a tanyáról, hogy kihúzza magát a munka alól, és kis barátaival, az erdei állatokkal töltse az időt. Hirtelen megzörrennek a bokrok, és ágak reccsennek. Mielőtt Liv bármit tehetne, hatalmas, fehér medve terem előtte.

Eközben a távolban egy boldogtalan királynő az egyre jobban sorvadozó birodalmán uralkodik. Elátkozta Fehér Mancsot és a természetet. Amikor Liv találkozik a medvével, a gonoszság már nem jár messze, és a lánynak kemény küzdelmet kell folytatnia Fehér Mancs, a szeretet és a világ megmentéséért.

MINDEN KALANDKEDVELŐ OLVASÓNAK, 5-TŐL 100 ÉVES KORIG!


Maja Lunde rajongói most egy teljesen más műfajban ismerhetik meg az írónőt! A Cser Kiadó ugyanis elhozta nekünk a Fehér ​Mancs, a jegesmedveherceg című képregényt, mely egy gyönyörű norvég mesét dolgoz fel. Tartsatok velünk a blogturné négy állomásán keresztül, ismerjétek meg ezt a különleges történetet, és nyerjétek meg a Kiadó által felajánlott példányt!

Maja Lunde neve itthon elsősorban a Klímakvartett című regénysorozatáról lehet ismerős, melynek minden része más-más aspektusból járja körül a klímakatasztrófát. A sorozat kér részéről, a Kékségről és Az utolsó vadlovakról a blogomon is olvashattatok korábban. Most azonban egészen új oldaláról ismerhetjük meg a szerzőt, legújabb kötete ugyanis egy különleges képregény, mely egy ismert norvég mesét dolgoz fel.

A Fehér Mancs, a Jegesmedveherceg egy szemet gyönyörködtető kötet lett, megkockáztatom, hogy a legszebb képregény, amely a birtokomban van: Hans Jørgen Sandnes egy egész, különleges világot varázsolt a lapokra, rajzai egyszerre idézik a klasszikus mesék hangulatát, és teremtenek különleges, egyedi hangulatot. Sokszor egész oldalpárokat elfoglaló, részletes rajzokkal találkozhatunk, amelyekben a felnőttek is simán el tudnak veszni hosszú percekre. Ebben a kötetben egyetlen jelenet sincs elkapkodva, minden rajz rendkívül kidolgozott, és őszintén lenyűgözött, hogy már csupán a képek is milyen jól közvetítik a könyv hangulatát.

Maga a történet egy klasszikus norvég mesére épül: Valemon egy kedves, jóságos herceg, aki azonban visszautasít egy nagyhatalmú királynőt, aki ezért jegesmedvévé változtatja. A fiú minden éjjel visszaváltozik emberré, azonban ha valaki megpillantja ebben a formájában, beteljesedik az átok, és Valemon örökre medvévé változik. A fiú ezért elvonul a hegyekbe, hogy magányosan éljen – egészen addig, míg össze nem barátkozik Livvel.

Liv egy nagyon szerethető karakter, egy igazi álmodozó, akinek a hagyományos munkák nehezen mennek, mert folyton elterelődik a figyelme. Maja Lunde gondolkozásmódja nagyon jól kijön Liv személyében, aki legszívesebben a kisállat barátaival tölti az idejét, és nagyon természetközeli életet él. Nem csoda, hogy azonnal összebarátkozik a jegesmedvével, akivel az erdőben találkozik, és azonnal, szavak nélkül egy hullámhosszra kerülnek az elvarázsolt herceggel.

Liv természetközeli életmódja nem az egyetlen érték, amely megjelenik a kötetben: nagy szerepet kap a hűség és a barátság, a szeretet, sőt, a pazarló életmód elkerülése is. Ez utóbbi nagyon ötletesen, egy varázstárgy segítségével tematizálódik, amely képes bármit megadni a tulajdonosának, de csak azt adja meg, amire valóban szüksége van az embernek. A gyönyörű külső mellett tehát a kötet tartalma is nagyon értékes, néhol izgalmas, és akár egészen fiatal gyerekek számára is befogadható. Én azonban szívből ajánlom a felnőtteknek is ezt a csodálatos kötetet – én egészen biztosan sokszor elő fogom a könyvet, hogy a nehezebb napokon elmerülhessek ebben a varázslatos, gyönyörű világban.

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt megrendelheted közvetlenül a kiadótól!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani nyereményjátékunkban Maja Lunde további kötetei után nyomozunk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladat:

“A karácsonyi hangulat valami puha, plüsshöz hasonló érzés, amitől bizseregnek a lábujjaink és egy kicsivel szaporábban ver a szívünk, de nem annyira gyorsan, hogy kellemetlen legyen.”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

04.29. Könyv és más
05.01. Spirit Bliss Sárga könyves út
05.03. Csak olvass!
05.05. Utószó

A könyv adatai:

Kiadó: Cser
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 224
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789632787510
Fordította: Patat Bence
Illusztrálta: Hans Jørgen Sandnes
Megjelenés időpontja: 2024. április 9.