dr. Schwab Richárd, Petri Nóra: 500 gramm zöldség mindennap, változatosan

Az 500 gramm zöldség mindennap, változatosan fülszövege:
Testi és lelki egészségünket döntően befolyásolja étkezésünk. A modern városi életmódra jellemző stressz, a felgyorsult tempó átalakította táplálkozási szokásainkat: bármikor és bárhol hozzáférünk gyorsan felszívódó, magas kalóriatartalmú ételekhez. Ezek nehezen gyógyuló sérüléseket okoznak bélflóránk sokszínűségében és összetételében. Megnő a bélfal áteresztő képessége, ami civilizációs betegségek kialakulásához vezet, mint például a magas vérnyomás, elhízás, diabétesz, és ezeket makacs emésztőszervi panaszok kísérhetik.
Könyvünk célja, hogy közérthető bevezetőt adjunk a legújabb kutatási eredmények alapján a leggyakrabban előforduló betegségek háttere, illetve az életmódunkkal összefüggő mikrobiom és bél-barrier sérülések között, valamint ötleteket adjunk, hogyan tudjuk lépésről-lépésre, helyes táplálkozással helyreállítani egészségünket.
Dr. Schwab Richárd belgyógyász, gasztroenterológus több mint tíz éve foglalkozik kollégáival a mikrobiom vizsgálatával, így több ezer beteggel szerzett gyakorlati tapasztalataikat osztják meg arról, hogyan lehet a sérült bélflóra gyógyulásához optimális mennyiségű és összetételű zöldségeket a mindennapi étkezéseink részévé tenni.
A Petri Nóra táplálkozási és életmód-tanácsadó izgalmas receptjeivel készült ételek pedig nemcsak rendkívül finomak és szemet gyönyörködtetően sokszínűek, hanem könnyen el is készíthetők. A saláták és tálak, illetve az ínycsiklandó szószok kombinálásával még változatosabbá tehetjük a közös étkezéseket, ami támogatja a család és a barátok, azaz mindannyiunk egészségét.
Az egészséges életmód egyik alapeleme a megfelelő táplálkozás, ám elindulni az életmódváltás felé vezető úton gyakran nem egyszerű. Épp ezért lehet nagy segítség dr. Schwab Richárd és Petri Nóra közös könyve, amelyben a szerzőpáros nemcsak bemutatja a megfelelő mennyiségű zöldség fogyasztásának élettani előnyeit, de színes receptekkel is segítenek abban, hogy finom és egészséges ételeket készíthessünk magunknak és a szeretteinknek. Ha pedig velünk tartasz a turnénk során és játszol velünk, egy példányt meg is nyerhetsz a kötetből!
Az utóbbi években egyre fontosabbá vált számomra a táplálkozás, és bár az egészséges étkezés még mindig távol áll tőlem, ma már sokat főzöm, és jobban figyelek rá, hogy mit eszem. Így alaposan elgondolkodtatott egy korábban hallott interjú dr. Schwab Richárddal, amelyben a szekértő arról beszélt, hogy egy felnőttnek naponta fél kilogramm nyers zöldséget kellene megennie az egészséges mikrobiom kialakításához és fenntartásához. Ez első hallásra meglehetősen nagy mennyiségnek tűnik, azonban abban bíztam, hogy az orvos új kötete nemcsak az 500 gramm zöldség elméletét mutatja be jobban, de hasznos tanácsokat is ad ahhoz, hogy növeljem az elfogyasztott zöldség mennyiségét.

Az 500 gramm zöldség mindennap, változatosan című kötet egy nagyon szép, színes könyv, amely egyszerre tartalmaz ismeretterjesztő anyagot, fontos konyhatechnikai módszereket és recepteket. A könyv elején megismerkedhetünk azokkal a módszerekkel, amelyek segítenek a zöldségek helyes elkészítésében és tárolásában: megtudhatjuk, hogy miként tehetjük el a gyorsan romló zöldségeket, és hogy hogyan érdemes előkészíteni őket. Szó esik többek között a bogyós gyümölcsök és az avokádó tárolásáról, a blansírozásról és a fermentálásról. Azok, akik hozzám hasonlóan nem annyira gyakorlott szakácsok, illetve azok, akik ritkán nyúlnak zöldségekhez, itt, a kötet elején biztosan sok hasznos információt találnak.
A könyv felépítése ezután a következőképpen alakul: a zöldséges receptek sorát egy-egy elméleti fejezet szakítja meg, majd a könyv végén kerülnek terítékre a salátaöntetek, amelyekhez szintén részletes leírásokat kapunk. Az elméleti részek általában egy-egy betegséggel vagy problémával foglalkoznak, amelyek esetében megoldást vagy legalábbis javulást hozhat a zöldségekben gazdag étrend bevezetése. Bár ezek a fejezetek tartalmaztak egy-egy hasznos ötletet az adott problémával (pl. magas vérnyomással vagy gyomorproblémákkal) küzdőknek, összességében nekem aránytalanul hosszúak és unalmasak voltak egy idő után ezek a részek. Hiszen a lényege úgyis az volt mindegyiknek, hogy fogyassz sok zöldséget, és egészséges leszel. Ugyanakkor persze azok számára, akik a felsorolt problémákkal szembesülnek a mindennapok során, bizonyára sokkal érdekesebbek lehettek ezek a részek.
A könyv legjobban várt részei számomra a receptek voltak, és van is belőlük bőven. Kicsit sajnáltam, hogy a receptek nagyobb része vegán, mert az én családomban elmaradhatatlan részei az étkezéseknek az állati eredetű ételek, és jó lett volna, ha több olyan recept van, amely a húsételekhez illeszt zöldségeket. Persze a legtöbb salátát köretként simán meg lehet csinálni húsok mellé is. A receptek nagy része igazából a mostanában divatos poké ballokra emlékeztetett, hiszen nyers zöldségekből álltak, különböző variációkban – viszont sok olyan zöldség is megjelent a receptekben, amelyekre biztosan nem gondoltam volna magamtól.
Tudom, hogy elsődlegesen a nyes zöldségek fogyasztásáról szólt a kötet, de örültem volna, ha találok néhány sült vagy egyéb módon hőkezelt zöldségekből álló ételt is. Azért szerencsére erre is volt példa a könyvben: a karfiol steak recept, amelyet biztosan ki fogok próbálni.
A könyv végén találhattam meg a szószok leírásait, és ezek sokszor még jobban tetszettek, mint a hozzájuk tartozó salátareceptek. Ezek nagyon változatosak, és a mogyoróvajas szószt a thai ihletésű salátával már ki is próbáltam – tényleg nagyon finom. De sok olyan öntet van még, amely izgalmasnak tűnt, idővel biztosan többet is elkészítek közülük.
Az 500 gramm zöldség mindennap, változatosan ugyan nem lett a tökéletes receptkönyv számomra, de sok mindent magammal viszek belőle: a könyv olvasása meghozta a kedvem a különböző zöldségekkel való kísérletezéshez, és a főként zöldségekből álló ételekkel való próbálkozáshoz. Nemcsak új alapanyagokkal ismertetett meg, de segített abban is, hogy miként érdemes elkészíteni őket, és megerősített engem abban, hogy apró lépésekkel el lehet jutni egy egészségesebb étkezési rutin kialakításához. És persze sok receptet és különösen sok szószt jelöltem meg magamnak, amelyeket el szeretnék majd készíteni, így biztos vagyok abban, hogy fogom még forgatni ezt a kötetet.
Értékelés:
Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!
NYEREMÉNYJÁTÉK
Mivel a mostani kötetünk főszereplői a zöldségek, így mi is velük foglalkozunk a játékunk során. Minden állomáson találsz egy képet egy olyan zöldségről, amely itthon kevésbé elterjedt, neked pedig csupán fel kell ismerned, és a nevét beírni a form megfelelő sorába.
(Figyelem! A játék utolsó állomását követő 3. napig tudjátok beküldeni a válaszaitokat, nem tudjuk hosszabbítani a turnékat! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
Feladat:

A turné állomásai:
11. 21. Utószó
11. 23. Milyen könyvet olvassak?
11. 26. Hagyjatok! Olvasok!
11. 27. Könyv és más
11. 29. Szembetűnő
A könyv adatai:
Kiadó: Corvina
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2025
Oldalszám: 224
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789631371550
Megjelenés időpontja: 2025. október 20.

