Értékelés

Colm Tóibín: Brooklyn

Brooklyn
Forrás: moly.hu

Fülszöveg:

Az 1950-es évek Írországában vagyunk, és Eilis Lacey sok fiatal ír lányhoz hasonlóan nem dúskál a lehetőségekben. Ezért amikor nővére elintézi, hogy kivándorolhasson New Yorkba, Eilis tudja, hogy mennie kell, s első ízben kell maga mögött hagynia családját és otthonát.

Amikor megérkezik a zsúfolt brooklyni albérletbe, csak arra tud gondolni, mit áldozott fel. Távolra került otthonától és honvágya van. Aztán amikor az első tapogatózó lépéseket teszi a barátság és talán valami más felé is, olyan hírt kap, ami miatt vissza kell térnie Írországba. Ott szörnyű dilemmával néz szembe a kötelesség és a nagy szerelem közti rettenetes választással.

Colm Toibín hazánkban ezzel a könyvvel robbant be igazán a köztudatba, nem kis részben a könyvből készült filmnek köszönhetően. Ez azonban nem von le semmit a jelentőségéből, sőt, kimondottan örülhetünk, hogy az író és ez a mű bekerültek a köztudatba. A Brooklyn története végtelenül egyszerű: egy írországi fiatal lány szerencsét próbál az Újvilágban, ahol azonban nem könnyű beilleszkednie. Aki kalandos cselekményre vagy óriási fordulatokra vágyik, annak nem ez a könyv a legmegfelelőbb, viszont ha mély lélektani regényt akarunk olvasni egy olyan lány szemszögéből, akivel szinte mindenki tud azonosulni, akkor a Brooklyn kihagyhatatlan olvasmány.

„Nem kellenek a könnyek. A távozása előtti napokban és indulása reggelén mosolyognia kell, hogy emlékezhessenek a mosolyára.”

A történet főszereplője, Eilis soha nem gondolta volna, hogy elhagyja a szülővárosát, szerez egy kis munkát, ahol ugyan kevés a fizetés, de legalább közel lehet az anyjához. Azonban hirtelen kap egy lehetőséget, hogy Amerikába utazzon, és az akarata ellenére is ki kell használnia a lehetőséget, hogy ne okozzon csalódást az anyjának és a testvérének. Ezzel kezdetét veszi Eilis kalandja, ami valójában egy kivándorló tipikus története is lehet, gyönyörűen megírva. A regényben szinte minden van: szerelem, gyűlölet, hazugság és kötelesség, de lényegében egy lány magára találása áll a történet középpontjában, ami azonban nem mindig egyszerű, sőt, időnként kifejezetten fájdalmas is lehet. Nem történik semmi elképesztő vagy hihetetlen dolog, de a mű mégis végig fenntartja az olvasó érdeklődését, és nem utolsó sorban képes szórakoztatni is. Igazi szépirodalom, amiben mindannyian megtalálhatjuk önmagunkat.

„Minden naphoz, gondolta, kellene egy másik egész nap, hogy átgondolja és elraktározza, mi történt, hogy kiűzze magából, és ne tartsa ébren éjszaka, vagy ne villanjanak fel álmaiban a történtek, és más sem, aminek semmi köze semmilyen ismerős dologhoz, csak színek és embertömegek féktelen és sebes áradata.”

Értékelés: 4/5

Nézd meg a könyvből készült filmet is!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük