Értékelés

Ádám Veronika: Távolból őrzöm

Fülszöveg:

Edit ​az 1930-as években érkezik Amerikába. Pontosabban: menekül. Az akkor már a háború felé tántorgó Európából, Magyarországról, ahol orvosnak akart tanulni, de ez a lehetőség neki és sorstársainak nem adatik meg. Az Újvilág számára nemcsak az új élet reményét jelenti, de magát az életet. A helyet, ahol valóra válthatja álmait.
Roni a nyolcvanas években jár először Amerikában. A szabadságát tölti, de nem turistaként. Egy kutatóintézet laboratóriumában dolgozik. Ahogy aztán minden nyáron sok éven át. Ő is az álmait szeretné valóra váltani – tudományos álmait, amelyeknek beteljesítésére az akkori szocialista Magyarországon kevés lehetőség nyílik.
Egy forró nyári napon Roni egyszerre csak ott találja magát Edit árnyas kertjében – még nem sejti, hogy egy életre szóló barátság kezdete ez. Eleinte a szakmájuk, hivatásuk köti össze őket, de lassan egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Roni barátnője elbeszéléséből nemcsak Edit, hanem a családja – és ezen keresztül egy kezdetben ortodox, majd lassan asszimilálódó, a 20. századi történelem kegyetlen viszontagságainak kitett közép-európai zsidó család – fájdalmasan tipikus sorsával ismerkedhet meg. Megrendülten fedezi fel az addig számára ismeretlen világot. Roni gyökerei máshonnan erednek, de útjaik mégis keresztezték egymást. Ők ketten megérkeztek egymáshoz. És ezt az immár örökre szóló búcsú sem teheti semmissé.
Két nő az Atlanti-óceán két partján. Sok ezer mérföld választja el őket, mégis oly közel vannak egymáshoz.

Ádám Veronika különleges érzékenységgel és érzékletességgel megírt első regénye két tehetséges, elszánt, akár a sorssal is dacoló nő évtizedeken, kontinenseken és generációkon átívelő története. Egy kivételes barátság mozaikszerűen, epizódról epizódra kibontakozó, érzelmekkel telített, személyes élményekkel hitelesített, bensőséges krónikája. A Távolból őrzöm nagyfokú empátiával és ugyanakkor a természettudós pontosságával megrajzolt portréiból és élettörténeteiből egyszerre kaphatunk képet a 20. század első felének Magyarországáról, többek közt a második világháború alatti zsidó ellenállás egy kevéssé ismert fejezetéről, a rendszerváltás előtti és utáni értelmiségi létről és az amerikai felső középosztály életéről. Világok találkozásának lehetünk tanúi.


Nemrégiben jelent meg az első regénye Ádám Veronikának a Jaffa Kiadó jóvoltából, melynek nemcsak szépirodalmi, hanem történelmi jelentősége van, hiszen miközben egy csodálatos női barátságnak lehetünk szemtanúi, a történet megismertet minket azzal is, hogy miért hagyták el oly sokan az országunkat a XX. század elejétől kezdve, hogy Amerikában folytassák az életüket. Kövessétek bloggereinket, hogy megismerhessétek ezt az érdekes regényt, és ha velünk játszotok, akkor meg is nyerhetitek a könyv egy példányát!

Néha az ember olyankor talál rá igazi kincsekre, amikor nem is számít rá. Épp ez történt akkor is, amikor Ádám Veronika regénye esetében is, ugyanis általában félve kezdek bele olyan magyar szerzők könyvébe, akikről semmit sem tudok, de a Távolból őrzöm fülszövege annyira érdekesnek tűnt, hogy nem tudtam ellenállni a regénynek, mely egyébként a szerző első első szépirodalmi műve. Épp emiatt nem vártam, hogy annyira be fog szippantani a történet, mint amennyire végül sikerült neki, még úgy is, hogy az utóbbi napokban csak kevés időm volt olvasni.

Ádám Veronika - éppen úgy, mint hősei - orvos, biokémikus, és a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Munkája nagy elismerésnek örvend, számos díjjal is jutalmazták tudományos munkáját, többek között megkapta a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet és a Prima Primissima díjat is. A Távolból őrzöm a szerző első szépirodalmi alkotása.

A történet főszereplője Roni, aki férjével együtt Amerikában tölti a nyarakat, de nem vakációznak, hanem az egyik ottani kutatóközpontban dolgoznak. Egy közös ismerősükön keresztül találkozik először a pár Edittel, aki szintén Magyarországról vándorolt ki a második világháború után, ahogy megannyi zsidó sorstársa, akik közül szép sorban egyre többet megismerünk a könyvből. Bár a két nő barátsága nagyon szép, és igazán megható közös jeleneteik vannak, az igazi ereje ennek a regénynek a történetekben van, melyeket Edit és családja, a barátaik, és számtalan más szereplő mesél el. A könyvben ugyanis Roni rengeteg érdekes embert ismer meg, magyar vagy nem magyar bevándorlókat, és mindenkinek megvan a maga sztorija, melyek egyfelől egyediek, másfelől egy teljes generáció története is rejtőzik bennük.

„A kapitány elismerően figyelte a kompetíciót, és egy idő után megkérdezte Ronit, hány éves. Mármint Edit. Nyolcvankettő. Christ, akkor itt ma két rekord van, a hal a másik hajón meg a hölgy itt, mert ő még ilyen idős asszonyt nem hozott ki a tengerre, ráadásul olyat, aki így kapkodja ki a halakat a vízből.”

Ádám Veronika regényéből tehát egy tabló rajzolódik ki, melyben rengeteg ember elmondhatja a maga történetét arról, hogyan befolyásolta a világháború a sorsát, és miért került az Egyesült Államokba. Edit például zsidó családból származik, így két testvérével elképesztően hányatott volt a soruk Magyarországon, különösen a háború idején, amikor gyakran csak a szerencse mentette meg őket attól, hogy koncentrációs táborba kerüljenek. De természetesen nemcsak a világháború befolyásolta hőseink sorsát, elbeszéléseikből értesülünk csodálatos szerelmekről, csalódásokról, otthontalanságról, szeretetről, reményről és bánatról is. Így áll össze egy nagyon izgalmas, érzelmes és tragikus történet, mely szinte egy egész század történelmét magában foglalja, de nem az uralkodók és nyertesek, hanem az átlagemberek oldaláról.

A regény egyébként szerkezetileg is érdekes volt, ugyanis az elbeszélői hangok úgy rakódtak egymásra, akár a hagyma rétegei: a regény jelen idejében egy idősebb Ronival találkozunk, aki épp arra készül, hogy utoljára látogassa meg a nagyon beteg Editet, akinek valószínűleg csak napjai vannak hátra, ám miközben utazik, felidézi a nővel töltött éveket, a közös nyarakat és a kalandokat, na meg persze azt a sok történetet, melyeket ez idő alatt ismert meg. A regény legnagyobb részében tehát Roni visszaemlékezésében meséli el egy-egy szereplő a múltbeli kalandjait, sőt, néha még több elbeszélői réteg rakódik egymásra, de általában nem zavaró az elbeszélők váltakozása, jól el lehet különíteni az egyes szálakat, de nagyon érdekessé és izgalmassá teszi a kötetet ez a jól használt technika.

Összességében nagyon tetszett ez a könyv, bár néhány hibája azért volt: volt néhol egy-egy kevésbé izgalmas rész a könyvben, és a végén is örültem volna még egy kis kitekintésnek – bár így is fájdalmasan szép volt a lezárás -, de a legjobban az zavart, hogy volt néhány visszatérő helyesírási hiba a könyvben, melyekbe folyton belefutottam (pl. az után használata azután helyett). Ezek persze tényleg csak apróságok, és mindezek ellenére egészen kivételes könyvnek tartom a Távolból őrzöm című regényt. Aki szereti a történelmet az emberek oldaláról látni, annak mindenképpen ajánlom ezt a különlegesen szép, de tragikus kötetet. Bízom benne, hogy a jövőben olvashatunk még hasonlóan érdekes és magával ragadó történeteket Ádám Veronikától.

Értékelés:

Rating: 4.5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a regényhez, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A regényben nagyon fontos szerepet kap a barátság, ezért játékunkban most olyan könyveket keresünk, amelyekben szintén nagy jelentőséget kap a nők közötti barátság. Minden állomáson egy-egy idézetet olvashatsz, melyek történetesen egy-egy ilyen regény felütései, és a feladatod az lesz, hogy kitaláld, mely történet kezdődik ezekkel a szavakkal.

Figyelem! A nyereménykönyvet csak magyarországi címre postázzuk! Amennyiben a nyertes 72 órán belül nem válaszol a sorsolás után kiküldött értesítő emailre, úgy új nyertest sorsolunk!

Feladat:

„Kimentem a házból a levéllel, mert nem tudtam, mi egyebet tehetnék.”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

11. 10. Utószó
11. 12. Kelly és Lupi olvas
11. 14. Könyv és más

A könyv adatai:

Kiadó: Jaffa
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2020
Oldalszám: 288
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789634753988
Megjelenés időpontja: 2020. október 21.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük