Értékelés

Benyák Zoltán: Képtelen történet

Fülszöveg:

Max történeteket ír. Különlegeseket, vicceseket, fantasztikusakat. Ez a munkája, és jól csinálja. Olyan jól, hogy észre sem veszi, a meséiben él. Egy olyan világban, ahol a történetei veszik körbe: hősök, fura lények, vad tájak. Ám egy napon bekopogtat az egyik szereplője, egy szemtelen kislány, és arra kéri, segítsen megtalálni az egyik történetben elveszett holmiját. Max belemegy a dologba. A lánnyal az oldalán kilép biztonságos tornyából, és a kalandok rögtön elsodorják. Egyenesen a szörnyek, legendák, gonosz tervet szövő szereplők világába.
Benyák Zoltán páratlan fantáziával alkotta meg új regényét. Újra átélhetjük az Alíz csodaországban, vagy Óz, a nagy varázsló élményét. Lehetünk gyerekek, elengedhetjük a fantáziánk, együtt nevethetünk, aggódhatunk hőseinkért a Képtelen történet minden egyes oldalán.


Benyák Zoltán legújabb regénye a Főnix Könyvműhely gondozásában jelent meg. Főszereplője Max, a híres író és egy kislány, aki az egyik történetéből lép elé egy különös kéréssel. A Képtelen történet kettejük fantasztikus kalandjairól szól, melyet öt bloggerünk véleményez a blogturnénk során. Tarts velünk és fejtsd meg a rejtvényt, megnyerheted a könyv egy példányát!

Benyák Zoltán könyveit ugyan többször is láttam már könyves csoportokban és a Molyon, de valahogy sosem jutottam odáig, hogy olvassak a szerzőtől. A Képtelen történet megjelenésekor azonban úgy éreztem, hogy ezt el kell olvasnom, és nagyon örültem, amikor blogger társaimmal lehetőséget kaptunk, hogy turnézzunk a kötettel. Már első látásra nagyon megtetszett a könyv, ugyanis szerintem igazán szép és különleges borítót kapott, ráadásul van rajta egy szinte láthatatlan felirat is, mely csak fény felé fordítva látható, így tényleg igazán kivételes megjelenésű lett a Képtelen történet.

„- A Francba! – mondta Max, megszorítva a nyakába kapaszkodó lány kezét. – A hidat elfelejtettem leírni.
– Maga nem normális, az tuti! – ordította moira. – Elegem van! Itt pusztulunk a maga sekélyes képzeletének peremén!
– Micsoda remek mondat! Nekem adod? Beírnám valahová.”

A regény címe is éppen találó lett, ugyanis ez a történet tényleg eléggé képtelen. Főhősünk egy író, Max, aki egy eldugott toronyban él, az általa alkotott hősök és történetek között. Ide érkezik meg Moira, egy nagydumás, talpraesett kislány, aki egy nagyon fontos dobozkát keres ebben a képtelen világban, és úgy véli, Max az egyetlen, aki segíteni tudna neki, hiszen mégiscsak az ő tollából származik minden, ami körülveszi őket, beleértve a lányt és az ő történetét is. Így aztán hőseink elindulnak felfedezni ezt a különös helyet, ahol gótikus horrorkastélyokkal, furcsa lényekkel, kiábrándult szereplőkkel és mesebeli óriásokkal is találkozhatnak. Azt hiszem, ez a varázslatos, különös világ volt ennek a regénynek a fő erőssége – fantasztikus ötlet volt, hogy a történet gyakorlatilag Max agyában játszódik, az általa valaha is megalkotott történetek között, mert így nemcsak a tettei alapján ismerhetjük meg a főhősünket, hanem a környezet minden eleme az ő lelkivilágáról, az életszakaszairól és a jelleméről árulkodik.

Benyák Zoltán / Forrás: Wikipédia

Max tehát kidolgozott karakter volt, akiről sok apró dolgot megtudhatunk, és ahogy haladunk előre az időben, az is kiderül, hogy milyen események vezettek odáig, hogy mostanra kiábrándult, magába forduló férfi lett. Természetesen a történet ettől még nem válik lélektani regénnyé, kalandregény marad, aminek íródott, rengeteg minden történik ugyanis a főszereplőinkkel. Bevallom, nekem a regény első felében kicsit már sok is volt a kaland, mert Max és Moira őrült tempóban kerülnek egyik furcsa helyzetből a másikba, melynek valószínűleg az volt a célja, hogy így ismerjük meg a világot, de néhol már túlságosan is csapongónak éreztem emiatt a cselekményt.

A könyv második felében azonban komolyabb témák is szóba kerülnek, és elérkezünk a legfontosabb kalandhoz, melyet Max megél, így innentől szerintem még izgalmasabb lett a kötet, mert a kalandoknak immáron igazi tétje lesz. Nekem ez a rész emiatt jobban tetszett, bár tény, hogy a gyerekek szívéhez – hiszen igazából ők a célközönség – a sok-sok képtelen kaland is elvezethet. A felnőtteket azonban szerintem a világépítés mellett a regény hangulata fogja megragadni a legjobban, mely nekem leginkább az Óz, a nagy varázslót juttatta az eszembe, de ezen kívül is sok irodalmi utalás van a könyvben, ha nem is mindig konkrét könyvekre, hanem inkább egy-egy zsáner jellemzőire. Az irodalom rajongóinak ugyanakkor nemcsak ez fog örömet okozni, hanem valószínűleg a sok érdekes metafora is, de talán Max és Moira gyakran igazán költői, mégis humoros mondatai sem lesznek ellenükre.

„Maxi! Ugyan, ugyan! Mikor nősz már fel, és hagyod abba a klisék puffogtatását? Mi jöhet még? Kieszelsz egy még elcsépeltebb fércet? Az író lesz a főszereplő?”

A Képtelen történet tehát egy nagyon érdekes regény, tele felfedeznivalóval, és tényleg igaz, hogy minden korosztály számára tartogat valamit. Bár engem nem a cselekmény fogott meg a leginkább, örülök, hogy elolvastam a könyvet, és külön kiemelném Benyák Zoltán írói stílusát, mely igazán kiforrott, és egyedi, nem is beszélve a humorról és az öniróniáról, mely nálam nagyon betalált, és amely szerencsére gyakran megjelenik a könyvben. Mindezek miatt bátran ajánlom tehát Benyák Zoltán új kötetét minden korosztálynak, mégis azt hiszem, a leginkább azok fogják élvezni, akik szeretik a furcsa meséket, mint az Óz, a nagy varázsló vagy az Alice Csodaországban, és akik mindig vevők néhány képtelen kalandra.

Értékelés:

Rating: 4 out of 5.

Ha kedvet kaptál a regényhez, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mosatni játékunkban Benyák Zoltán  regényeinek első mondatait találhatod minden állomáson. A feladatod kitalálni a regény címét, amelyben szerepel a feladvány, és beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Figyelem! A nyereménykönyvet csak magyarországi címre postázzuk! Amennyiben a nyertes 72 órán belül nem válaszol a sorsolás után kiküldött értesítő emailre, úgy új nyertest sorsolunk!

Feladat:

Hajótöréssel kezdeni egy hajónaplót a legrosszabb előjel a világon.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

10.31 Spirit Bliss – Sárga könyves út
11.02 Kelly és Lupi olvas
11.04 Flora the Sweaterist
11.06 Spirit Bliss – Sárga könyves út – Interjú
11.08 Utószó
11.10 Hagyjatok! Olvasok!

A könyv adatai:

Kiadó: Főnix Könyvműhely
Oldalak száma: 256 oldal
Borító: puhatáblás
ISBN: 9786155999307

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük