Ajánló

Kötelező olvasmányok, amiket érdemes felnőttként újraolvasni!

Bizonyára mindenki találkozott olyan kötelező olvasmányokkal a tanulmányai során, amik nem nyerték el a tetszését, vagy amiket nem értett akkor, amikor el kellett olvasni őket. Ráadásul azokat a könyveket, amiket el kellett olvasnunk sosem szeretjük annyira, mint azokat, amiket szabadon választunk. Nem csoda, ha felnőttként is rossz emlékeket őrzünk egyes kötelezőkről, és nem szívesen vesszük őket másodjára is a kezünkbe, azonban fontos belátni, hogy a legtöbb mű egészen mást mond egy felnőtt olvasónak, mint egy iskolásnak. Össze is állítottam egy listát azokról a könyvekről, amikről azt gondolom, hogy felnőttként érdemes újraolvasni őket, mert egészen másként hathatnak ránk, mint gyerekként.

a

Katona József: Bánk bán

Bevallom, hogy engem nem igazán nyűgözött le a Bánk bán, amikor olvasnom kellett a gimiben, de szerencsére később találkoztam vele az egyetemen is, és lenyűgözött, hogy milyen remekül megírt dráma, és milyen sokféleképp lehet elemezni. Úgy gondolom, hogy a Bánk bán tipikusan olyan mű, amihez meg kell érni, ezért felnőttként sokkal élvezetesebb, mint iskolásként. Ráadásul ez a mű is olvasható Nádasdy Ádám új prózafordításában, ami még azok kedvét is meghozza a drámához, akik kételkednek abban, hogy másodjára jobban kedvelnék A Bánk bánt.

a

Madách Imre: Az ember tragédiája

Az ember tragédiája a magyar irodalom egyik legjelentősebb alkotása,  nem véletlen, hogy rengeteg nyelvre lefordították, de diákként nem mindenkinek nyeri el a tetszését, ami nem is csoda, mert nagyon komoly mondanivalója van, fontos kérdéseket feszeget az életről és az emberről. Az ember tragédiája tipikusan olyan mű, amit többször el kell olvasni, különböző élethelyzetekben, és mindig egy kicsit többet fed fel magából, új jelentéseket ad át, ezért ajánlom, hogy olvassátok el újra és újra.

a

a

Kosztolányi Dezső: Édes Anna

Az Édes Anna egy nagyon fontos mű a magyar irodalomban, ha lélektani regényről beszélünk, akkor lehetetlen elmenni mellette, mert alapvető kérdéseket vet fel az emberrel és a tetteivel kapcsolatban. Nagyon érdekes olvasmány tehát, még ha ezt diákként nem is feltétlenül érzékeljük. Kosztolányink egyébként több műve is van, amiket felnőttként jobban tudunk értékelni, például a novellái, vagy a regényei többsége.

a

Ottlik Géza: Iskola a határon

Ottlik műve igazi mestermű, mely átível a különböző generációkon. Ennek ellenére nem mindenkinek kötelező elolvasnia a középiskolában, aminek valószínűleg az az oka, hogy nem egy rövid regényről beszélünk. Ha még nem olvastad, mindenképpen ajánlom, ha pedig azok közé tartozol, akiknek kötelező volt, akkor is érdemes újraolvasni, mert az idő előrehaladtával új és új jelentésekkel töltődik fel a mű.

a

a

Jókai Mór: A kőszívű ember fiai

Az emberek jó részének rossz emlékei vannak A kőszívű ember fiai kapcsán, ugyanis ez a regény nagyon bonyolult és hosszú egy általános iskolás diák számára. Sokan emiatt Jókai többi regényét is elutasítják, pedig ha felnőttként újraolvassuk a könyvet, könnyen rájöhetünk, hogy nem a művel van a baj, csupán egy gyerek számára érthető nehezen – már ha egyáltalán elolvassák a diákok. Én egyetemista koromban fedeztem fel, hogy Jókai nem is olyan szörnyű (sőt!), és biztos vagyok benne, hogy mások is erre jutnak, ha új esélyt adnak a könyveinek.

Ennyi lett volna az én listám. Ti milyen kötelezőket olvastatok újra?

A képek forrás a moly.hu.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük