Értékelés

Guillaume Musso: Az éjszaka és a lányka

Forrás: moly.hu

Fülszöveg:

Felkavaró. Fájdalmas. Ördögi történet.

1992 tele, francia Riviéra
Egy fagyos téli éjszakán látszólag mindent megbénít a Riviérára váratlanul lecsapó hóvihar. A humán előkészítő osztály egyik legígéretesebb diákja, a 19 éves Vinca Rockwell titkos szeretőjével megszökik a hó fogságába került kollégiumból.
Soha többé nem látja senki.

2017 tavasza, francia Riviéra
Fanny, Thomas és Maxime, a hajdan elválaszthatatlan barátok a gimi óta nem beszéltek egymással. Az osztálytalálkozójuk most újra összehozza őket. Huszonöt évvel korábban a három jóbarát gyilkosságot követett el, a hullát pedig eltüntették: befalazták a gimnázium épülő tornacsarnokába. A régi tornacsarnokot most lebontják, hogy új épületet emeljenek a helyébe.
Semmi nem állhat az igazság útjába.

Guillaume Musso immáron ötödik regénye jelent meg a Park Kiadó gondozásában, és a francia szerző szokásához híven fordulatokban ezúttal sincs hiány. Az éjszaka és a lányka című könyv néhány középiskolai barát sötét titkaiba avat be bennünket, hogy aztán a szereplőkkel együtt mi is megtanuljuk: nincs olyan titok, ami nem derül ki egyszer. Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel és nyerjétek meg a könyv egyik példányát a kiadó felajánlásából!

Guillaume_Musso
Guillaume Musso / Forrás: Wikipédia

Még sosem olvastam semmit Mussotól, pedig sokszor láttam már itt-ott a könyveit, de valahogy sosem olvastam el őket. Viszont a legújabb Musso-regény fülszövege nagyon megfogott, és úgy döntöttem, teszek egy próbát a szerzővel. Bár néhol kiszámítható volt Az éjszaka és a lányka, azért kellemes órákat töltöttem az olvasásával. De nem szaladok ennyire előre.

Bár Az éjszaka és a lányka alapvetően egy nyomozást mesél el, de nem egy átlagos krimi, hiszen már az első oldalaktól fogva tudjuk, hogy ki a gyilkos, és kit ölt meg. Persze a helyzet folyamatosan bonyolódik, újabb és újabb titkok derülnek ki, egyre többen keverednek bele a dologba, és kiderül, hogy senki sem ismeri a teljes történtet. Tehát egy nagyon kalandos regényről van szó, amiben együtt nyomozhatunk, és így együtt is gondolkodhatunk a főszereplővel, aki próbálja kitalálni, hogy mi is történet azon a 25 évvel ezelőtti éjszakán.

Az biztos, hogy ezen a könyvön nem lehet unatkozni: szinte minden fejezetben kiderült valami újdonság, fény derült egy újabb nyomra, vagy bevallott valaki egy ősrégi titkot. Természetesen ezek nem mindegyike azonos súlyú, néhány fordulatot egészen könnyen ki lehetett számítani, de azért ért néhány meglepetés, még ha sok titokra rá is jöttem a nyomozás közben. Ez azonban nem nagy baj, mert a főszereplővel való közös gondolkozás önmagában is nagyon érdekes volt – nem hiába szeretnek krimiket olvasni az emberek.

A regény főszereplője Thomas, az elismert regényíró, aki a gimnázium – és a gyilkosság – után maga mögött próbálta hagyni a korábbi életét, de akármilyen messzire is ment, nem tudott túllépni a bűntudatán. Ezért aztán visszatér, és nyomozásba kezd, amivel nemcsak az a célja, hogy megtudja, hogy mi történt 25 évvel korábban, hanem hogy visszataláljon a gyilkosság előtti énjéhez, és újra az a fiú legyen, akiről mindenki azt mondja, hogy más mint a többi. Na ez volt az, amivel nem teljesen értettem egyet, hiszen mitől volt Thomas olyan különleges? Mindössze annyit tudunk róla, hogy szerette a könyveket, gyakran jobban is, mint az embereket, jól is írt, de a szülei nyomására mégis matematikát tanult –  ez nem kimondottan egyedi történet. Érdekes, hogy Thomas épp a gyilkosság után dönt úgy, hogy mégis azzal fog foglalkozni, amit szeret, és elkezd írni, tehát ennyiben a gyilkossággal nemcsak elvesztett valamit, de bátorságot is nyert, hogy letérjen a számára előre kijelölt útról.

antibes-3060408_1280
Antibes, a regény helyszíne és Musso szülővárosa / Forrás: Pixabay

Thomas történetét tehát nem éreztem nagyon különlegesnek, bár bizonyára kedves, érzékeny fiú volt, ami imponálhatott az ebereknek, különösen a lányoknak. A jelenbeli karaktere sem fogott meg igazán, valójában csak sodródott az árral. Annak ellenére, hogy nem éreztem igazi jellemfejlődést a karakterében, a könyv végére nagyrészt sikerült megbékélnie, de ennek elsősorban az az oka, hogy ismét a régi barátaival lehetett. Thomas esetében még egy dolog zavart: folyamatosan pozitív hősként akarta beállítani magát – nyilván azért, mert a regény koncepciója az volt, hogy ő és barátai a pozitív karakterek, a körülmények áldozatai -, holott Thomas semmiképp nem lehet pozitív főhős egy gyilkossággal a háta mögött, legfeljebb csak esendő, egyszerre pozitív és negatív karakter. Nem mintha ez baj lenne, sőt, kifejezetten szeretem az ilyen összetett karaktereket, de azt nem igazán, ha mindenképp jónak akarják beállítani magukat.

Thomas mellett sok mellékszereplő is feltűnt, de igazán egyikük sem tudott megragadni. Érdekes volt, hogy mindenki őrizgetett valamilyen – kisebb vagy nagyobb – titkot, de összességében mégis kidolgozatlan maradt a karakterük. Talán Vinca karaktere lett volna a legizgalmasabb, de hiába beszél róla mindenki, nem tudjuk kiismerni őt, mivel senki sem ismerhette őt igazán.

A hibái ellenére Az éjszaka és a lányka egy remek könyv, a legnagyobb erőssége pedig a könnyed, egyszerű nyelvezete, és a pörgős cselekménye. A lezárás is kimondottan tetszett – bár őszintén szólva számítottam rá, hogy egyes dolgok így fognak alakulni a végére. Ha kedveled az izgalmas nyomozós történeteket, és szeretsz együtt agyalni a szereplővel, akkor mindenképpen ajánlom Guillaume Musso regényét.

Értékelés:

Rating: 4 out of 5.

Ha kedvet kaptál a regényhez, itt megvásárolhatod.

NYEREMÉNYJÁTÉK

Guillaume Musso regényei óriási sikernek örvendenek idehaza is. A feladat ezúttal az, hogy kitaláljátok, melyik, magyarul is megjelent Musso regényből idéztünk. A keresett címet írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő rubrikájába!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

„Madeline nem harcolt tovább, átadta magát ennek az érzésnek. Mámorító volt, mint egy ugrás a semmibe, ejtőernyő és kötél nélkül. Visszagondolt találkozásukra. Semmi se történt volna, ha nem ütköznek egymásnak a repülőtéren. Semmi se történt volna, ha figyelmetlenségből nem cserélik el a telefonjukat. Ha fél perccel előbb vagy később lép be a kávézóba, sohasem találkoznak. Meg volt írva. A sors különös játéka, hogy a döntő pillanatban keresztezték egymást az útjaik. Az angyal hív, ahogy nagyanyja mondta mindig…”

A nyereményjáték véget ért!

A turné állomásai:

10/22 A Szofisztikált Macska
10/24 Utószó
10/26 Spirit Bliss – A Sárga könyves út
10/28 Könyv és más

A könyv adatai:

Kiadó: Park Kiadó
Eredeti cím: La ​Jeune fille et la nuit
Fordító: Füsi Lídia
Megjelenés ideje: 2019
Terjedelem: 336 oldal
Kötés: kartonált
ISBN: 9789633555187

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük