Értékelés

Madeline Miller: Akhilleusz dala

Fülszöveg:

Gyönyörű ​történet istenekről és istennőkről, királyokról és királynőkről, halhatatlanságról és az emberi szívről. A fiatal Patroklosz királyok sarja, mégis száműzik otthonából, amikor akaratlanul egy fiú halálát okozza. Az ifjú a híres-neves hős, Péleusz király udvarába kerül, ahol együtt nevelkedik a király fiával, Akhilleusszal. Az aranyszőke hajú herceg már gyermekként is erős, gyors és vonzó – ellenállhatatlan mindazok számára, akik találkoznak vele. Arra rendeltetett, hogy egy napon ő legyen a legkiválóbb görög. Patroklosz és Akhilleusz nem is különbözhetne jobban egymástól, mégis különleges, eltéphetetlen kötelék szövődik közöttük. Amikor Parisz, a trójai királyfi elrabolja a gyönyörű Helenét Spártából, Hellász minden hősét harcba szólítják a trójaiak ellen. Akhilleusz nem tud ellenállni az istenek által neki ígért dicsőség és hírnév csábításának, így csatlakozik a görög seregekhez. Patroklosz pedig félelem és a barátja iránt érzett szeretet között őrlődve követi őt Trója falai alá, noha tudja, a sors szörnyű áldozatot követel majd mindkettőjüktől…

Néhány évvel ezelőtt jelent meg magyarul először Madeline Miller különleges mitológiai témájú regénye, az Akhilleusz dala, idén pedig már új, keményborítós kiadásban, és egy különleges extra novellával kiegészítve vehetjük a kezünkbe a regényt a General press jóvoltából. Tarts a Blogturné Klub öt bloggerével, ismerd meg ezt az egyszerre modern, mégis ősrégi történetet, és nyerd meg a regény egy példányát is!

A görög mitológia régóta közel áll a szívemhez, egészen mióta megismertem Homérosz eposzait, és az utóbbi időben különösen lázba hoznak a mitológiai témájú könyvek. Bár az Akhilleusz dala már nem új megjelenés, idén felújított, keményborítós kiadásban is megjelent, hogy passzoljon a szerző másik nagy sikerű könyvének külsejéhez, a Kirkéhez. Ennek apropóján szereztem be a kötetet, és szinte azonnal olvasni kezdtem, mert már régóta szemezek a regénnyel, hiszen egy nagyon híres, részleteiben mégis kevésbé ismert történetet dolgoz fel: Akhilleusz és Patroklosz kapcsolatát. Mielőtt hozzákezdtem a könyvhöz, kicsit tartottam tőle, hogy a könyv majd csalódást okoz, vagy a szerző a felismerhetetlenségig megváltoztatja a mitológiai történetet, de egyik sem következett be: egy elképesztő regényt kaptam!

Az Akhilleusz dala elbeszélője Patroklosz, ő meséli el egyes szám első személyben az életét, egészen születésétől kezdve. A mai olvasó számára Patroklosz és Akhilleusz szerelmi története ilyen szubjektív nézőpontból befogadhatóbbá válik, ugyanakkor a szerző nagyon ügyel, hogy alapvetően hű legyen a mitológiához: nyilván itt-ott szükség volt kiegészítésre, mert a mitológiai történetek nem mindig egyértelműek, olykor pedig több változatuk is ismert. Ugyanakkor szinte minden fontos esemény hű marad a jól ismert mitológiai történetekhez, így nemcsak szuper olvasmány a könyv, hanem tanulni is lehet belőle.

Akhilleusz a görög sereg élén / Forrás: Wikipédia

Persze ez csak mellékes, hiszen a könyv akkor is csodálatos lenne, ha a szerző maga találta volna ki a cselekményt. A regény ugyanis gyönyörűen mutatja be a két főhős lassan kibontakozó szerelmét, mely a gyerekkori barátságból alakul ki fokozatosan. Ugyanakkor nem éreztem igazán szimmetrikusnak a kapcsolatot: Akhilleuszt kisgyermekkorától fogva csodálat övezi, és igazából Patroklosz is ezt teszi, imádja és magasztalja Akhilleuszt, miközben elsősorban Patroklosznak kell kockáztatnia azért, hogy együtt maradhassanak, és neki kell áldozatokat hoznia, hogy alkalmazkodjon Akhilleusz döntéseihez. Ennek ellenére nem éreztem, hogy ne lenne tiszta és őszinte ez a szerelem, ez az aszimmetria egyszerűen a karakterek különböző neveltetéséből és jelleméből adódik. A könyv végére pedig mintha kissé mégis kiegyenlítődnének a viszonyok.

Akhilleusz és Patroklosz mitológiai ábrázolása / Forrás: Wikipédia

Akhilleusz büszke, mégis elsősorban jóra törekvő karaktere nagyon szépen bontakozik ki a könyvön keresztül, ahogy Patroklosz békésebb személyisége, és az orvoslás iránti szenvedélye is. A többi mitológiai szereplő karaktere is remekül ki lett dolgozva, bár vannak, akiket másként képzeltem el korábban, például Odüsszeuszt mindig pozitívabb szereplőnek gondoltam. 

A könyv cselekménye is izgalmas, és főleg a jóslatok által folyamatosan fenntartja a feszültséget. A történet fő részét a trójai háború adja, és nemcsak a szerelem, de a meggondolatlan háborúskodás és a büszkeség is fontos szerepet kap a műben. A világépítés is kiemelkedő, a szerző remekül hozza a mitológiai történetek hangulatát, ugyanakkor visszavesz a csodákból, talán azért, hogy a mai ember számára közelebb kerüljön a cselekmény. Ugyanakkor egy pillanatig sem éreztem hiteltelennek a világot, a kor problémái, az embereszmény és az általános felfogás mind-mind nagyon jól megjelennek a műben.

Az Akhilleusz dala mindent összevetve az egyik legjobb mitológiai átirat, amit valaha olvastam: azt hiszem, így kell hozzányúlni egy mitológiai történethez. Madeline Miller átformálja, modernizálja Akhilleusz és Patroklosz történetét, mégis hű marad az elődökhöz. A regény gyönyörűen ábrázol jellemeket és érzelmeket, és még akkor is leköti a figyelmet, amikor épp nem annyira izgalmas a cselekmény. Mindehhez igényes, kifejező nyelvezet párosul, és hiteles világépítés, így nem csoda, hogy imádtam ezt a könyvet. Aki kicsit is érdeklődik a görög mitológia iránt, annak mindenképpen ajánlom ezt a csodálatos könyvet. A magam részéről jöhet a Kirké!

Értékelés: 

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt megrendelheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mivel az Akhilleusz dala a görög mitológia történeteit dolgozza fel, ezért mostani játékunkban mitológiai szereplőket kell felismernetek. Minden állomáson egy-egy festményt találhattok, melyek egy-egy görög mitológiai alakot ábrázolnak, nektek pedig meg kell neveznetek, hogy ki ez a személy, és ezt a nevet beírni a Rafflecopter dobozba!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

A képen a következők lehetnek: 1 személy, kutya

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

04. 18.  Utószó
04. 20.  Booktastic Boglinc
04. 22.  Csak olvass!
04. 24.  Sorok között
04. 26.  Könyv és más

A könyv adatai:

Megjelenés ideje: 2020
ISBN: 9789634524175
392 oldal
Méret: 143 x 25
Fordította: Szigeti Judit, Tóth Bálint Péter

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük