Értékelés,  KIDS

Nógrádi Gábor: A csere

Fülszöveg:

A tizenhat éves Adam anyjával és húgával a tenger mellett egy menekülttáborban él. A fiú a kikötőben dolgozik, és mint minden kamasz – és mint minden szegény – jobb életről álmodozik. Amikor beúszik a tengerbe, hogy közelebbről lássa egyik vágyálmát, az elnöki jachtot, találkozik Daviddal, az Elnök fiával. Kiderül, hogy a megszólalásig hasonlítanak egymásra. Hogyan lehetséges ez?
Szerepet cserélnek. David üldözött menekült lesz, Adam pedig az Elnök – széltől is óvott – fia. És a meg nem nevezett, távoli ország diktatúrájában elkezdődik egy izgalmas történet, amelynek előképét Mark Twain Koldus és királyfi című regényéből ismerhetjük.
Nógrádi Gábor harmincadik ifjúsági könyve ugyanolyan lebilincselő és szívszorító, ugyanakkor szórakoztató olvasmány, mint eddigi regényei a Gyerekrablástól a PetePitéig.


Nógrádi Gábor legújabb ifjúsági regényében egy modern köntösbe bújtatott Koldus és királyfi-történetet olvashatunk, mely amellett, hogy szórakoztató, nagyon fontos és aktuális témákkal foglalkozik. Tartsatok három bloggerünkkel a kötet blogturnéján, és nyerjétek meg a Móra Könyvkiadó által felajánlott példányt!

Valamikor általános iskolás koromban volt egy író-olvasó találkozó a helyi könyvtárban Nógrádi Gáborral, és ehhez kapcsolódóan rajzpályázatot is hirdettek, melyre egy jelenetet kellett lerajzolni az író valamelyik könyvéből. Ekkor találkoztam először Nógrádi Gábor nevével, olvastam, és rajzoltam, majd végül egy könyvet is kaptam jutalmul, bár arra már nem emlékszem, hogy hányadik helyezett lettem az alkotásommal. Arra viszont tisztán, hogy Nógrádi Gábor dedikálta a könyvet, amit kaptam, és ezt a kötetet máig féltve őrzöm. Ezt a kis történetet mindössze azért meséltem el, hogy lássátok, milyen kivételes helyet foglal el a szívemben a szerző, akinek legújabb regényét most értékelni fogom.

A csere alapvetően két fiúról szól, akik véletlenül futnak össze, és kiderül, hogy a megszólalásig hasonlítanak egymásra, így aztán szerepet cserélnek. Ez a téma persze nem túl újszerű – mondhatni, klisés, – ezért kíváncsian vártam, hogy mit tud kihozni az író ebből a sztoriból. Szerencsére sikerült mélységet adnia a történetnek, ugyanis Adamről hamar kiderül, hogy egy meg nem nevezett, távoli országban él menekültként, miután otthonukat lebombázták, és az apját is elvesztette. Ezzel szemben David ugyanezen ország elnökének a fia, mit sem tudva a világról, a politikai helyzetről, és hogy milyen kegyetlen diktatúrát tart fent az apja az országban. Mindezt megismerve már jóval érdekesebbnek tűnt a regény, melyben végülis helyet cserél a két fiú, és elkezdik felfedezni egy számukra teljesen ismeretlen világot.

File:Nógrádi Gábor.jpg - Wikimedia Commons
Nógrádi Gábor / Forrás: Wikipédia

A két fiú helyzetét tovább nehezíti, hogy teljesen különböző karakterek: míg Adam menekültként azt tanulta meg, hogyan legyen láthatatlan és udvarias, addig Davidet az elnök fiaként arra nevelték, hogy egy nap erős kezű vezető legyen. Ugyanakkor mivel ő belesszületett a gazdagságba, nyilván nem becsüli meg túlzottan, ellenben szabadságot nagyon szeretne kapni, így a csere számára eleinte nagyon jó ötletnek tűnik, egészen addig, amíg fel nem merülnek az első problémák, melyek abból fakadnak, hogy egyik fiú sem tud a szerepéhez idomulni teljesen, így bajba keverednek. David a könyv elején még nagyon felelőtlen, meggondolatlanul dönt, de a történet végére szerencsére beérik a képzése, és ekkor már egy igazi vezetőként tűnik fel. Mindeközben pedig felfedezi az országát, és rájön, hogy milyen vezető is az apja.

Adam számomra sokkal szimpatikusabbnak tűnt, ugyanis egy mély érzésű, megfontolt fiú, akinek mindennél fontosabb a családja: a kishúga és az édesanyja. Emiatt aztán nagyon megkedveltem ezt a karaktert, és sajnáltam, hogy a végére kicsit héttérbe szorult, szegény ugyanis nagyon elveszett az elnöki rezidencián, mely neki egy csodálatos, ugyanakkor nagyon veszélyes hely volt. Mindenesetre megható volt látni, ahogy felfedezni, milyen jóllakottnak lenni, úszni a feszített víztükrű medencében, vagy épp modern technikai eszközöket használni.

Menekültek az óceánon / Forrás: Pixabay

A két fiú és a hozzájuk kapcsolódó két világ tehát nagyon részletesen és izgalmasan lett bemutatva a kötetben, így a fiatal olvasók rengeteget megtudhatnak a regényből például a menekültek helyzetről, de akár a politikai játszmákról és a hatalom működéséről is. A sok mondanivaló mellett ugyanakkor szerencsére a cselekmény is izgalmas marad, a fiúk újabb és újabb kalandokba keverednek, és egy ifjúsági regényhez képest szokatlanul sokszor kellett aggódnom hőseink testi épségéért, sőt, az életéért is. Ez persze nem baj, hiszen ma már elég nagy a gyerekek ingerküszöbe, így nem egyszerű megfogni őket – és persze én is szeretem, ha valóban izgulhatok. Annak is örültem, hogy az események nagyjából valósághűek voltak, a fiúk hasonlóságára logikus magyarázatot kaptunk, talán egyedül csak az zavart, hogy senki sem hitt nekik, akitől segítséget kértek, így David kissé meglepő módon igyekezett menteni a helyzetet.

Meg kell még említenem, hogy Nógrádi Gábornak van egy stílusa, melyhez hozzátartoznak például a kiszólások a szövegből, a magyarázatok itt-ott, és az egyértelmű tanító célzat bizonyos pontokon, de ez engem egyáltalán nem zavart, és szerintem épp a szerző stílusa az, ami miatt annyira szeretik Nógrádi könyveit a fiatalok. Na és persze az sem árt, hogy ennyire izgalmasak a történetek!

Értékelés:

Rating: 4.5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani nyereményjátékunk során Nógrádi Gábor korábbi ifjúsági regényeit vizsgáljuk meg tüzetesebben. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a regény címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

“Igen, a felnőttek is legalább úgy képzelődnek, mint a gyerekek. Csak ügyesebben titkolják.”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

11.17. Könyv és más
11.19. Utószó
11.21. Spirit Bliss Sárga könyves út

A könyv adatai:

Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2020
Oldalszám: 316, keménytáblás
ISBN: 9789634866718

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük