Értékelés,  KIDS

20 rendkívüli feltaláló, aki megváltoztatta a világot

Fülszöveg:

Vajon miért dönt úgy valaki, hogy egész életét egyetlen találmánynak szenteli? Ez a késztetés minden bizonnyal belülről jön, a többi ember szeretetéből és elhivatottságból fakad, legyen szó akár egy gyógyszerről, közlekedésről, világításról vagy éppen az internetről.

.

A Manó kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent a Gabriella Santini által jegyzett 20 rendkívüli feltaláló, aki megváltoztatta a világot c. kötet. Ennek örömére a blogturné klub négy tagja bemutatja ezt a lenyűgöző gyűjteményt, mely méltó emléket kíván állítani húsz kivételes embernek, akik az életüket arra áldozták, hogy jobbá tegyék a világot. Tartsatok velünk, kövessétek az állomásokat, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott kötet egy példányát.

Mostanában nagyon divatosak lettek azok a gyerekkönyvek, amelyek híres tudósok, feltalálók, politikusok, művészek, és más jelentős emberek életéről mesélnek a gyerekeknek, mintegy motivációs célzattal, és azzal az üzenettel, hogy nektek is sikerülhet valami nagyot alkotni! Ilyen a Manó Könyvek új kötete is a 20 rendkívüli feltaláló, aki megváltoztatta a világot is. Ahogy a cím is mutatja, a kötet olyan feltalálókat gyűjtött össze, akik nagyot alkottak, és munkájukkal egy új fejezetet nyitottak az emberiség történetében. Bár nem nagyon olvastam még hasonló könyveket – legalábbis nem mostanában -, így nincs igazi összehasonlítási alapom, annyit azért biztosan állíthatok, hogy nagy élvezettel olvastam ezt a könyvecskét.

Invention Wright Brothers Aircraft - Free photo on Pixabay
A Wright fivérek repülője

A kötet már a külsejével is levett a lábamról, ugyanis hatalmas és szép illusztrációk vannak a könyvben minden tudósról és az életükről. Sőt, még az illusztrátorok is kaptak saját kis illusztrációt a könyv végén, ami szerintem szuper ötlet! A sok-sok képnek hála a szöveg is befogadható mennyiségű és szellős, ráadásul minden tudós pontosan két oldalt kapott, aminek köszönhetően akár kisebb gyerekek is simán el tudják olvasni a leírásokat.

Nem számítottam rá, hogy a szöveg nem ismeretterjesztő jellegű lesz, hanem minden tudós élete és pályája egy-egy kis történetet alkot. Előfordul, hogy a tudós meséli el az életét, de olyan is, hogy egy könyvből olvassa egy fiatal, ám az biztos, hogy mindegyik kis sztori könnyed hangvételű és párbeszédes lett, ami nagyban megkönnyíti a befogadást. A formátum egyetlen hibája szerintem az, hogy túl sok mindent szerettek volna belesűríteni ezekbe a rövid történetekbe, így nem mindegyik lett jól követhető, sőt, az is előfordult, hogy olyan bonyolult szavak kerültek a leírásba, amelyeket nem feltétlenül ismernek a kis olvasók.

Gertrude B. Elion, Nobel-díjas kémikus
Gertrude B. Elion, Nobel-díjas kémikus

Főleg emiatt gondolom azt, hogy ez a kötet inkább közös olvasásra lett kitalálva, mely arra is lehetőséget ad, hogy a mesék után kicsit bővebben is elbeszélgessünk a gyerekekkel arról, hogy milyen változást hoztak ezek a találmányok az emberek életébe, és talán arról is, hogy milyen kultúrkörnyezetben éltek ezek a feltalálók. Kicsit hiányoltam ugyanis azt, hogy arról semmit nem tudunk meg, hogy milyen is volt a világ akkor, amikor ezek a találmányok megszülettek, és milyen akadályokat gördített a társadalom a feltalálók elé. Persze ehhez már nem volt – nem is lehetett – elég a terjedelem.

Az azonban kifejezetten tetszett, hogy kiket válogattak be a könyvbe, ugyanis tényleg sikerült azokat a tudósokat megtaláliuk, akik változást hoztak a világba. Annak is örültem, hogy egyik korszak tudósai sem domináltak, és igyekeztek minél több különböző időszakból válogatni a kötet összeállítói. Emiatt lényegében egy idővonalat járhatunk be, melynek kezdőpontján Gutenberg van, míg a végén Mark Zuckerberg. Persze mint minden ehhez hasonló gyűjtemény, ez is szubjektív, de nekem kifejezetten tetszett ez a válogatás. Az is boldoggá tett, hogy a nők sem maradtak ki a könyvből, a kötet 20 feltalálója között azt hiszem, 7 nő van, ami nagyjából reálisnak látszik, bár tény, hogy az 1900-as évek előttről fájdalmasan hiányoznak a nők – ez persze természetesen nem a könyv hibája.

Összességében egy nagyon pozitív élmény volt olvasni ezt a kis kötetet, mely még nekem is tartogatott újdonságot, és biztos vagyok benne, hogy a célközönségnek még jobban fog tetszeni. A történetek nagyon inspirálóak, és épp olyan hosszúak, hogy felkeltsék az érdeklődést, ezért el tudom képzelni, hogy lesznek olyan gyerekek, akik rátalálnak ebben a kötetben valami olyasmire, ami különösen érdekli őket. És talán a felnőttek számára is hasznos olvasmányként bizonyulhat!

Értékelés:

Rating: 4.5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani játékunk során a feltalálóké lesz a főszerep. Minden állomáson láthattok egy nevet, illetve egy a) és b) állítást, nektek pedig nincs más dolgotok, mint eldönteni, melyik találmány köthető a megnevezett személyhez.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

Telkes Mária
a) napenergia  b) szélenergia

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

06. 23. Dreamworld
06. 25. Utószó
06. 26. Spirit Bliss Sárga könyves út
06. 29. Csak olvass!

A könyv adatai:

Kiadó: Manó Könyvek
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 88
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789634039563
Fordította: Kertész Edina

 

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük