Értékelés

Alice Oseman: Solitaire – Pasziánsz

A Solitaire fülszövege:

Nem emlékszem olyanra, amikor nem voltam komoly. Legjobb tudomásom szerint cinizmust harsogva és esőt kívánva jöttem ki az anyaméhből.
A nevem Tori Spring. Szeretek aludni és szeretek blogolni. Tavaly még voltak barátaim. A dolgok nagyon mások voltak, azt hiszem, de mindennek már vége.
Most itt van a Pasziánsz. És Michael Holden.
Nem tudom, mit akar a Pasziánsz. És nem érdekel Michael Holden. Tényleg nem.
Szereted Charlie nővérét a HEARTSTOPPER-kötetekben? Akkor van egy jó hírünk: ez a regény róla szól. Gyere, és ismerd meg, mi rejlik a hirtelen felbukkanó, mindig cukormentes limonádét iszogató lány fejében!


Végre megjelent Alice Oseman, a Heartstopper írójának első regénye magyar nyelven is, bloggereink pedig alig várták, hogy belevethessék magukat a képregényekből már jól ismert Tori Spring történetébe. A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából ráadásul most kétféle különleges borítóval is beszerezhető a Solitaire – Pasziánsz, sőt, akár meg is nyerhetitek a könyv egy példányát, ha velünk játszotok!

A tavalyi nagy Heartstopper-lázam közepedte fedeztem fel, hogy Alice Oseman regényeket is írt, méghozzá a képregénysorozat szereplőivel a középpontban. Ekkor derült ki számomra, hogy tulajdonképpen a Heartstopper egy spin-off, és a szerző első regényéhez, a Solitaire-hez kapcsolódik, melynek Tori Spring a főszereplője. Bár benne Tori őszintén szólva nem hagyott mély nyomot a képregényekben, erre a könyvre nagyon kíváncsi voltam, így még tavaly májusban elolvastam a könyvet angolul, majd néhány héttel ezelőtt végre magyarul is.

A Könyvmolyképző Kiadó igazán kitett magáért, ugyanis egyszerre két különböző borítóval is megjelent a történet – ennek kapcsán itt összeszedtem a legjobb külföldi borítókat –, és mindegyik kidás nagyon szépre sikerült. A történet azonban mindkettőben ugyanaz: a középpontjában Tori áll, aki nagyon magába forduló személyiség, aki nem tudja magát megértetni a környezetében lévőkkel, és depressziós. A Heartstopper olvasóinak érdemes felkészülniük rá, hogy a Solitaire jóval komolyabb és összességében szomorúbb, mint a képregények, így csak azok álljanak neki, akik bírják a kicsit nyomasztóbb hangulatot is.

„Semmi sem fog változni, amíg úgy nem döntesz, hogy azt akarod, megváltozzon.”

A regény kezdetén valaki titkos üzeneteket kezd hagyni Tori iskolájában, majd szép fokozatosan egyre nagyobb csínyeket követ el, melyeket a Pasziánsz nevű blogon is megoszt. A titokzatos idegen maga mellé állítja a Higgs diákjait, akik örömmel csatlakoznak a lázadáshoz, Tori azonban úgy érzi, hogy nincs rendben az, hogy valaki befolyásolni kezdi a diákokat, és egymás ellen fordítja az embereket, így a rejtély nyomába ered egy eddig ismeretlen, Michael nevű fiúval.

Ezen a ponton le is szögezném, hogy A Solitaire nem egy romantikus történet, Tori emberi kapcsolatai eléggé zavarosak, a fiúkkal pedig különösen, így igazán romantikus szál nincs is a könyvben. Valahogy a cselekmény is másodlagos, és ami igazán fontos ebben a regényben, az Tori személyisége, az érzelmei, a világlátása, a szorongásai, és minden, ami a fejében lezajlik. Charlie étkezési problémáiról is sok szó esik, ami szintén nem vidám téma, de a Heartstopper-rajongók számára ez is izgalmas lehet.

Alice Oseman nagyon érzékenyen nyúl az olyan fontos témákhoz, mint a mentális problémák, a depresszió, és egyáltalán, a szomorúság. Biztosan mindenki volt már bizonytalan, szomorú, és érezte már magát kívülállónak, és ebben a regényben mindezek az érzelmek nagyon szépen, valósághűen vannak ábrázolva. Tori pedig nagyon a szívemhez nőtt a könyv végére, és nagyon elszomorított a depressziója.

„Nem akarom, hogy az emberek aggódjanak értem. Nincs miért aggódni. Nem akarom, hogy megpróbálják megérteni, miért vagyok olyan, amilyen, mert nekem kellene az elsőnek lennem, aki megérti ezt. És én még nem értem. Nem akarom, hogy beleavatkozzanak. Nem akarom, hogy a fejemben legyenek, kiszedjenek ezt meg azt, állandóan összeszedegetve a törött darabjaimat.”

A Solitaire kapcsán kivételesen lehetőségem volt megfigyelni azt is, hogy hogyan hat rám a magyar, és hogyan az angol szöveg, és azt kell mondanom, hogy ennél a könyvnél a magyar verzió sokkal nagyobbat ütött, mert sokkal jobban éreztem a szomorúságot a sorok között – ez nyilván annak köszönhető, hogy a magyar nyelv finomságait sokkal jobban érzem, mint az angolét. Nagyon kíváncsi leszek, hogy hogyan fogja az írónő folytatni a történetet, és milyen lesz a This Wintert vagy a Nick és Charlie-t olvasni, melyek már a két fiúról szólnak.

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A Solitaire-ben számos, a Heartstopperből ismert szereplő is megjelenik, sőt, maga Tori is feltűnik a képregény lapjain. Mostani nyereményjátékunkban ezért arra vagyunk kíváncsiak, hogy ismeritek-e ezeket a karaktereket. Minden állomáson egy képet találtok, a ti dolgotok pedig csak annyi, hogy megnevezzétek a megadott karaktert, és a választ beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladat:

(Ha nem látod a képet, kattints ide!)

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

09. 29. Utószó – extra
10. 01. Spirit Bliss Sárga könyves út
10. 03. Csak olvass!
10. 05. Könyv és más
10. 07. Sorok között
10. 09. Dreamworld – extra
10. 11. Hagyjatok! Olvasok!
10. 13. Dreamworld
10. 15. Utószó

A könyv adatai:

09. 29. Utószó – extra
10. 01. Spirit Bliss Sárga könyves út
10. 03. Csak olvass!
10. 05. Könyv és más
10. 07. Sorok között
10. 09. Dreamworld
10. 11. Hagyjatok! Olvasok!
10. 13. Dreamworld – extra
10. 15. Utószó