Értékelés

Rácz-Stefán Tibor: Kamupasi karácsonyra

A Kamupasi karácsonyra fülszövege:

A ​színjáték valósággá válhat?

Dani imádja a karácsonyt, ez a kedvenc időszaka az évben, de az idei ünnep nem ígérkezik valami fényesnek. Nem elég, hogy dobta a pasija, de a családjának sem meri bevallani, hogy nem tud kivel menni a karácsonyi vacsorára.

Eközben a munkahelyén, a könyvesboltban is gyűlnek a gondok. Az új munkatársa nem más, mint a helyes és magabiztos Zénó, a régi osztálytársa, az első srác, akibe valaha szerelmes volt, és az első, aki összetörte a szívét.

Zénó tele van lelkifurdalással a múlt miatt, és bármit megtenne, hogy kiengesztelje Danit. Amikor kihallgat egy beszélgetést, már tudja, mit kell tennie: ő lesz Dani kamupasija karácsonykor…

Ahogy a két fiatal egyre több időt tölt együtt, Dani újra beleszeret Zénóba, de fogalma sincs arról, mi a valóság, és mi a színjáték. Amikor Zénó hozzáér, amikor megöleli, azért teszi vajon, mert tényleg akarja őt, vagy csak a lehető legjobb alakítást igyekszik nyújtani a családja előtt? Rejlik valami igazi a bizalmas érintések és a gyengéd pillantások mögött?

Az év legszebb másodikesély-története. Tudd meg a legapróbb titkokat is!


Bár karácsony már elmúlt, visszahozhatjuk egy kicsit a hangulatot Rácz-Stefán Tibor Kamupasi karácsonyra című könyvével, ami a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelent meg. Tartsatok három bloggerünkkel a turné során, és a végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.

Ahogy az elmúlt két évben, úgy most is a decemberem kötelező programja volt Rácz-Stefán Tibi vadonatúj karácsonyi regénye, mely ezúttal egy kamupasis LMBTQ történet volt. Tavaly a Téged kérlek karácsonyra hatalmas élmény volt, így most is nagyon nagy elvárásokkal indultam neki az olvasásnak, és alig vártam, hogy átjárjon a könyvtől a karácsonyi hangulat, és elmerülhessek egy aranyos romantikus történetben.

„Szóval ilyen érzés az, ha azzal a fiúval olvasol közösen a karácsonyi fények alatt, aki mindennél fontosabb neked. Maga a varázslat.”

Szerencsére a karácsonyi hangulatot tökéletesen megkaptam, különösen a regény első fele tobzódik a karácsonnyal kapcsolatos aranyos dolgokban, a családi ünnepi hagyományok leírásában, és a rengeteg dekorációban, amelyet Dani családja használ. Dani, a könyv egyik főhősének anyukája egész évben azért spórol a villanyszámlával, hogy karácsonykor kivilágíthassák a házat, és valódi kis téli csodavilágot teremtsenek az otthonukba, ez pedig karácsony előtt, amikor mind vágyunk egy kis giccsre, nagyon tetszett nekem.

A történet foglalkozik néhány érdekes, komolyabb témával is, melyekkel nem igazán találkoztam még könyvekben: ilyen például a tisztaságmánia, amiről eddig nem igazán tudtam semmit, a zsidó – főként ünnepi – hagyományokkal való foglalkozás, vagy a kifejezetten biszexuálisokat érintő nehézségek, kifejezetten az a bicskanyitogató elképzelés, hogy a biszexuális emberek valójában melegek, akik ezt nem merik/akarják felvállalni. Ezekről eddig nagyon keveset olvastam, és üdítő volt, hogy ilyesmivel is találkozhattam a könyv lapjain.

„Amikor feltűnik, hogy ugyanattól az írótól két kiadó is megjelentetett könyvet, de nem egyforma a kötetek mérete, felszisszenek, mert olyan hülyén néznek ki egymás mellett.”

Maga a történet aranyos és indokolt mértékben cukormázas volt, izgalmas, és igazán jól lehetett vele haladni, így gyorsan és könnyen olvastam a regényt. A könyv elején most valahogy nagyon láttam magam előtt Tibit és a KMK-t a kitalált karakterek és a könyvesbolt mögött, de aztán idővel sikerült elvonatkoztatnom ettől. Danival viszont egyáltalán nem sikerült zöld ágra vergődni, végig azt éreztem, hogy nincs igazán összetett karaktere, és rendkívül idegesített, hogy mennyire önsorsrontó, és hiába tudna változtatni a nehéz helyzetén, nem tesz semmit a saját boldogságáért. Többször is éreztem ezt, de kimondottan akkor, amikor arról beszél, hogy bár pontosan tudja, hogy nincs jól, otthagyta a pszichológusát. Daninak tündéri a családja is, és még el is mondják neki, hogy nem baj, hogy nincs barátja, a fiú mégis hazudik nekik. Sajnálom Danit, de sajnos az olvasás során sokszor idegesített a karaktere. Ráadásul sokszor éreztem azt, hogy logikátlanul viselkedik, például a kamupasis hazugság során, vagy az ominózus estén, amikor az első csókból rögtön szex lesz.

Zénó azonban, a másik főszereplőnk, szimpatikus karakter volt, aki sok problémával küzd, mégis igyekszik mindenhol a lehető legjobban helytállni. Bár volt egy kivétel, Zénó általában jól kommunikált a többiekkel, ami kifejezetten tetszett nekem. Volt azonban pár mellékszereplő, akit tudtam értékelni, ilyen volt például Hanna és a férje, akiknek a történetét még nem olvastam, és Ancsa, aki eleinte nagyon negatív karakterként van feltüntetve, de kiderül, hogy egy nagyon izgalmas, összetett szereplő.

„Nem mintha hiányozna a latyak, de az igen, hogy otthon üljek, a kezemben egy bögre forró csokival, és csak bámuljak kifelé az ablakon, miközben sűrű pelyhekben hull a hó, és fehérré varázsolja a sötétséget.„

A regény igazi csemege volt a könyvmolyoknak, rengeteg idézetet ki lehetne venni belőle, amely az olvasás szépségéről és fontosságáról is szól. Mindegyik szereplő szeret olvasni, és rengeteg könyvet ismer, és kicsit kihagyott lehetőségnek érzem, hogy a szereplők által könyvek nem jellemzik kicsit jobban a karaktereket, ugyanis a regényben feltűnő kötetek nagyrészt a Moly legolvasottabb és leghype-oltabb regényei. Egy kivétel volt, A neveletlen hercegnő naplója, amihez esküszöm, hogy meg is jött a kedvem.

Összességében tehát kettős érzésem van a regénnyel kapcsolatban: egyrészt szuperül hozta a karácsonyi hangulatot és a történet pörgős, izgalmas volt, másrészt azonban a Dani karaktere miatt érzett ellenszenvem nagyban rontotta az élményt. Rácz-Stefán Tibi másik két karácsonyi kötete sokkal jobban tetszett, így ha egy kis ünnepi hangulatra vágyom, inkább azokat fogom újraolvasni.

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A kiadó oldalán találhattok a könyvből egy kis beleolvasót. A játék során kérdéseket teszünk fel nektek, ezeket kell megválaszolnotok a beleolvasó segítségével. A helyes választ írjátok be a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Kérdés:

Mely könyv dombornyomott borítóján dolgoztak hetekig Pankáék?

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

01. 09. Hagyjatok! Olvasok!
01. 11. Spirit Bliss Sárga könyves út – Extra
01. 13. Utószó
01. 15. Spirit Bliss Sárga könyves út

A könyv adatai:

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadó székhelye: Szeged
Kiadás éve: 2023
Oldalszám: 288
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635976027
Megjelenés időpontja: 2023. december 5.

 

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük