Egyéb

Januári összegzés – 2024

Az év első hónapja sok izgalmat hozott nekem, egyrészt január végén záróvizsgáztam az elmúlt másfél évben elvégzett szakirányú továbbképzésemen, másrészt a blog is megújult ebben a hónapban: új, gyorsabb betöltést biztosító tárhelyre költöztem, és vadonatúj, letisztultabb megjelenést varázsoltam a blognak. Bízom benne, hogy a továbbiakban ti is elégedettek lesztek az oldallal.

Szerencsére olvasni is tudtam mindezek mellett januárban, és összesen 6 könyvet sikerült befejeznem, melyek közül egy, A Narancsfa-kolostor egy nagyon hosszú kötet volt. Lássuk is, hogy mit sikerült elolvasnom ebben a hónapban:

Álmodnak-e ​a normális emberek könyvesboltokkal?

A Libertine eddigi történetének legkülönlegesebb kiadványa: a kortárs magyar irodalmi élet tizenöt neves alkotójának novellája egy kötetben, amelynek minden sora azt üzeni, hogy az olvasó ember és a könyvesboltok között különleges kötelék van. Legyen szó egy egyetemi barátságról, egy különös idegenről egy svájci kisvárosban, egy titokzatos fertőzésről, amely a könyveket sem kíméli, egy eltitkolt, fiatalkori szerelemről, egy párizsi lakástűzről, egy a múltból érkező, különleges könyvvásárlóról vagy akár egy vissza-visszatérő álomról, a kötetbeli szövegeket olvasva megsejthetjük, mennyire fontos szerepet játszhat egy könyvespolcokkal teli üzlethelyiség az életünkben.

A könyvmolyok számára kötelező olvasmány a Libertine vadonatúj kiadványa, melybe elismert magyar írók – többek között Vámos Miklós, Háy János, Moskát Anita, Simon Márton és Tóth Krisztina – írtak a könyvekkel és az olvasással kapcsolatos novellákat. A kis kötet kívülről is csodaszép, ráadásul arany élmetszést kapott, amely még különlegesebbé teszi a kiadványt. A könyvet még tavaly év végén kezdtem el olvasni, és épp olyan méltó lezárása lett az előző évnek, mint amilyen méltó kezdése az újnak.

Meena Dave őszinte élete

Meena Dave nomád fotóriporter. Nincs családja, állandó lakcíme, nem kötődik sehová, senkihez, akkor érzi jól magát, ha távolságtartó módon, a kamera lencséje mögül szemlélheti a világot. Magányos életvitele azonban feje tetejére áll, amikor örököl egy Boston történelmi városrészében található lakást.
Ösztönösen el akarja adni, továbbra is utazgatni akar, de beindul az újságíró szimata: hogyan kötött ki egy idegen otthonában – érdekelni kezdi az ügy mögött rejlő sztori. Eldugott jelek vezetik nyomra, közben felbukkan három indiai származású nagynéni és egy jóképű szomszéd.
Meenával egymás után csupa olyasmi történik, amiről eddig el se tudta volna képzelni, hogy megeshet vele. És az új információk birtokában muszáj feltennie magának a kérdést: voltaképp ki is ő?

A XXI. Század kiadó legújabb KULT Könyve ismét nem okozott csalódást, ugyanis a Meena Dave őszinte élete egy nagyon különleges, titkokkal és érzelmekkel teli kötet volt, mely sok fontos témával foglalkozott, miközben végig izgalmas olvasmány volt. A regényről itt írtam bővebben.

Nap aranya, Hold ezüstje

Áldás vagy átok, ha valaki érti, mit mond a szél? Milyen sors vár arra, aki a Nap aranyára és a Hold ezüstjére vágyik? Boldog életet élhet, aki soha nem néz szembe a sötétséggel? Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló „gonosz” meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették.

Mészöly Ágnes vadonatúj meséi kifejezetten felnőtteknek szólnak, és olykor éppen olyan kegyetlenek, fordulatosak és izgalmasak, mint a való élet. A mesék mindegyike hozza a klasszikus népmesei fordulatokat, mégis egészen új nézőpontokat és lehetőségeket mondanak el ezek a nem mindennapi történetek. A könyvről itt olvashatsz bővebben.

A ​Narancsfa-kolostor

Egy megosztott világ.
Egy királynő birodalma örökös nélkül.
Egy ősi ellenség tudatra ébred.
Inysben ezer éve a Berethnet-ház uralkodott. Kilencedik Sabran királynő még nem választott férjet. Lányt kell szülnie, hogy a birodalmát megvédje a pusztulástól – de a bérgyilkosok egyre közelebb járnak.
Ead Duryan kívülálló az udvarban. Bár kinevezik udvarhölgynek, továbbra is lojális a varázslók titkos társaságához. Ead szemmel tartja Sabrant, és titokban a tiltott mágiával is védelmezi.
A sötét tengeren túl Tané kezdettől fogva arra képezte magát, hogy meglovagolja a sárkányokat, de olyan választás elé kerül, amely révén egész addigi élete feje tetejére áll.
Kelet és Nyugat szemben áll egymással, a tárgyalások nem vezetnek eredményre, és közben hosszú szunnyadás után a káosz erői ébredeznek.

Az év első fantasy regénye egy igazán hatalmas és epikus történet volt, rengeteg eseménnyel, nagyon sok szereplővel, és még annál is több kalanddal és izgalommal. Bár A Narancsfa-kolostorra kétségkívül időt kell szánni, fantasy-rajongóknak nagyon megéri elolvasni.

Nick ​és Charlie

A hiánytól jobban szeret a szív, igaz?
Mindenki tudja, hogy Nick és Charlie a tökéletes pár, és elválaszthatatlanok. De Nick most egyetemre megy, Charlie pedig végzősként a suliban marad. Ahogy közeledik a búcsú ideje, mindkét fiúban felmerül a kérdés: vajon elég erős a szerelmük ahhoz, hogy túléljék a különválást? Elvégre az első szerelem ritkán tart örökké…

A Heartstopper kiegészítő kötetei közül a Nick és Charlie volt az utolsó, mely egy újabb kis jelenetét meséli el a két fiú történetének. Bár nagyon szeretem ezt a sorozatot, be kell vallanom, hogy ez a kisregény most a korábbiaknál kevésbé tetszett, mert olyan, a kommunikáció hiányából fakadó problémák merültek fel benne, amelyek engem némileg idegesíteni szoktak.

A ​Vow So Bold and Deadly – Merész, gyilkos eskü

Emberfall rohamosan pusztul, és a végletekig megosztott: vannak, akik úgy vélik, a trón Rhent illeti, ám mások alig várják, hogy új korszak kezdődjön Grey, a jogos örökös vezetésével. Grey két hónap türelmi időt adott Emberfallnak a támadás előtt, ám ez idő alatt Rhen mindenkitől elfordult, még Harpertől is, aki kétségbeesetten próbál segíteni neki, hogy megtalálja a békéhez vezető utat.
Eközben Lia Mara azért küzd, hogy anyjánál emberségesebben uralkodjon Syhl Shallow felett. Miután a mágusokat kiűzték az országból, évtizedekig tartó békés időszak köszöntött be, ám az alattvalók közül nem mindenki nézi jó szemmel, hogy Lia Mara egy varázserővel bíró herceggel és egy kaparóval szövetkezik. A háború közeledtével Lia Mara elbizonytalanodik: valóban ő az a királynő, akire az országának szüksége van?

A két birodalom egyre közelebb sodródik a fegyveres összecsapáshoz, ami próbára teszi a hűséget, szerelmeket sodor veszélybe, egy régi ellenség újbóli felbukkanása pedig mindenkire fenyegetést jelent.

Ezzel a kötettel immár lezáródott a szívemnek oly kedves Átoktörő sorozat, és bár kicsit nehezen indult be a történet, a regény végére eldobtam az agyamat. Ha szereted a sorozatot, ne hagyd ki ezt a kalandos lezárást sem!

Januárban elolvasott könyvek száma: 6
Elolvasott oldalak száma: 2108

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük