Értékelés

Mészöly Ágnes: Nap aranya, Hold ezüstje

A Nap aranya, Hold ezüstje fülszövege:

Áldás vagy átok, ha valaki érti, mit mond a szél? Milyen sors vár arra, aki a Nap aranyára és a Hold ezüstjére vágyik? Boldog életet élhet, aki soha nem néz szembe a sötétséggel? Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló „gonosz” meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették.


Ti is szeretitek a felnőtt mesekönyveket? Ha igen, adjatok esélyt a Nap aranya, Hold ezüstje című kiadványnak, amely a Trend Kiadó gondozásában jelent meg Mészöly Ágnes alkotásaival. A kötet különlegessége, hogy a szerzőnő az észt illusztrátor, Viive Noor rajzai alapján alkotta meg a könyvben szereplő tizenhárom mesét. Tartsatok velünk, ha kíváncsiak vagytok, mit gondolunk a kötetről!

Bár már jócskán benne vagyok a felnőtt korban, a mai napig nagyon szeretem a meséket, mert legyen bármilyen is a világ, ezek a történetek mindig azt éreztetik velem, hogy tulajdonképpen minden rendben van. Mészöly Ágnes azonban fordított egyet ezen az alaphelyzeten, és olyan meséket írt, amelyeknek bármi lehet a vége, és amelyek olyan kemények, akárcsak a valóság, miközben pedig hozzák a klasszikus népmesei fordulatokat. Valódi mesék ezek, melyek azonban a legkevésbé sem valók gyerekeknek.

A Nap aranya, Hold ezüstje kívülről is nagyon szép, és mint kiderült, belül is illusztrált, ugyanis a meséket Mészöly Ágnes Viive Noor, észt grafikus és illusztrátor munkái alapján írta. Egy interjúban a szerző elmondta, hogy véletlenül találkozott a hazánkban kevésbé ismert művész képeivel, amelyek szinte maguktól életre keltek, és előhívták ezeket a sötét hangulatú meséket, melyek végül a kötetbe kerültek.

VIIVE NOORA könyvben lévő mesékben közös a népmesei stílus, és az, hogy van bennük valamilyen fordulat, amely sötétté teszi őket, de ez nem jelenti azt, hogy minden történetnek rossz vége lesz. Természetesen voltak kedvenceim, amelyek valamiért jobban hatottak rám, ilyen volt többek között a legelső, címadó történet, mely arra a klasszikus alaphelyzetre épít, hogy az eladósorba került királylány szinte teljesíthetetlen feltételt szab a kérőknek, amelyet a legkisebb parasztlegénynek mégiscsak sikerül teljesítenie. Nagyon tetszett, hogy a könyv utolsó meséje visszatér ehhez a történethez, így keretet adva a könyvnek.

Szintén nagy hatással volt rám a rendkívüli képszerűségével a Szírá és Drisnavár című mese, valamint a számomra nagyon abszurd A kertész menyasszonya, mely abszolút alkalmas nálam arra, hogy rémálmokat okozzon. A sellő éneke című történet a szokványos alaphelyzetből egy nagyon érdekes irányba indul el, miközben arra hívja fel a figyelmet, hogy a különböző nők különböző dolgokra vágynak, és ez teljesen rendben vagy így. De a kedvencem mégis az Aki értette, mit mond a szél című mese volt, mely az első pillanattól keserédes, és szomorúan igaz. A legnagyobb meglepetést pedig Az erdőkerülő és az örömlány története adta, melynek a végétől dobtam egy hátast, pedig eddigre már túl voltam pár sötét mesén.

Összességében számomra nagyon különleges élmény volt ez a könyv és a benne található mesék, egyet már tovább is meséltem a saját szavaimmal, és az, hogy erre képes voltam, jól bizonyítja, hogy Mészöly Ágnesnek milyen jól sikerült olyan szövegeket alkotnia, amelyek népmeseként is megállják a helyüket. Ha szeretitek a meséket, vagy ha épp nem szeretitek, de valami igazán különlegeset akartok olvasni, akkor nagyon ajánlom ezt a felnőtt mesekönyvet.

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Játékunkban különböző mesekönyvek illusztrátorainak munkásságát fedezzük fel. A feladatotok, hogy az állomásokon megadott borítók alapján nézzetek utána a könyv illusztrátorának, illetve keressetek még egy könyvet, amelyen ő dolgozott. A Rafflecopter dobozba tehát egy nevet és egy címet várunk.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

(Ha nem látszik a kép, kattints ide!)

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

01.09. Readinspo
01.11. Utószó
01.13. Szembetűnő
01.15. Könyv és más

A könyv adatai:

Kiadó: Trend
Kiadás éve: 2023
Oldalszám: 104
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9786156469137
Illusztrálta: Viive Noor
Megjelenés időpontja: 2023. október 3.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük