Értékelés

Namrata Patel: Meena Dave őszinte élete

A Meena Dave őszinte élete fülszövege:

Meena örökké úton van – de mit lép, ha a következő cél a saját múltja?

Meena Dave nomád fotóriporter. Nincs családja, állandó lakcíme, nem kötődik sehová, senkihez, akkor érzi jól magát, ha távolságtartó módon, a kamera lencséje mögül szemlélheti a világot. Magányos életvitele azonban feje tetejére áll, amikor örököl egy Boston történelmi városrészében található lakást.
Ösztönösen el akarja adni, továbbra is utazgatni akar, de beindul az újságíró szimata: hogyan kötött ki egy idegen otthonában – érdekelni kezdi az ügy mögött rejlő sztori. Eldugott jelek vezetik nyomra, közben felbukkan három indiai származású nagynéni és egy jóképű szomszéd.
Meenával egymás után csupa olyasmi történik, amiről eddig el se tudta volna képzelni, hogy megeshet vele. És az új információk birtokában muszáj feltennie magának a kérdést: voltaképp ki is ő?


Meena Dave nomád fotóriporter. Nincs családja, állandó lakcíme, nem kötődik sehová, senkihez, akkor érzi igazán komfortosan magát, ha a kamerájának lencséje mögül szemlélheti a világot. Az élete azonban gyökeresen megváltozik, amikor lakást örököl egy ismeretlen nőről. Vajon az új helyzet milyen hatással lesz az életére? Tartsatok velünk, legyünk közösen társai Meenának miközben felfedezi a múltját és a gyökereit. Ha pedig nektek kedvez a szerencse, meg is nyerhetitek a kötet egy példányát.

A Meena Dave őszinte élete első pillanatra megfogott a borítóval és a fülszöveggel, ráadásul a KULT Könyvekben csak nagyon ritkán csalódok, így alig vártam, hogy olvashassam ezt a kötetet, mely végül az idei év első regénye lett. A történet főhőse, Meena egy fiatal, független nő, akinek az élete az utazás, szinte minden héten a világ más-más pontján dolgozik, és a legkevésbé sem szeretne megállapodni, holott úgy érzi, mintha valami hiányozna az életéből.

„Nehéz helyzetekben barátkozott össze emberekkel, de soha senkit nem engedett közel magához. Érdemben nem. Meghallgatta a történeteiket: reményekről, álmokról, félelmekről és veszteségekről, de a sajátjait ritkán osztotta meg bárkivel.”

Meena nem véletlenül olyan, amilyen: a szerző nagyon jól felépíti a lány karakterét, és minden jellemvonása tökéletesen indokolt. Meena múltja rejt egy különösen nagy és fájdalmas tragédiát, amely egyértelműen az előzménye annak, hogy a nő igyekszik nem kapcsolatokat kiépíteni, és pláne nem szeretne közel kerülni senkihez. Azonban amikor örököl egy lakást, sokkal többet kaphat, mint amit várt: egy családot, és talán választ a származás körüli kérdésekre. Meenát ugyanis örökbe fogadták a szülei.

Meena a világ legfurcsább lakásába kerül a történetben, amelynek szép és komoly öröksége és van, és amelyet a nénik védelmeznek és tartanak rendben, mindezért cserébe pedig korlátlanul bejárnak minden lakásba, és kéretlenül is tanácsokkal látják el Meenát. A három néni igazán fura figura, de nagyon megkedveltem kettejüket, és az összetartásuk, illetve az egymás iránti ragaszkodásuk példa értékű, ahogy az is, ahogy a hagyományaikkal törődnek. A könyvben fontos téma, hogy az indiai bevándorlók hogyan tudnak beilleszkedni az amerikai társadalomba anélkül, hogy elveszítenék a gyökereiket. A ház történetén keresztül pedig egy kicsit bepillanthatunk az első bevándorlók életébe is, akik nem kisebb dologra vállalkoztak, mint hogy egy olyan országba mennek tanulni, ahol nincs kire támaszkodniuk.

„Nem vagy bonyolult. – Egyenesen a szemébe nézett. – Nem bízol senkiben. Nyilván így védekezel. Nem vagyok terapeuta, szóval nem állítom, hogy tudom, miért, de ha egyszer megállapodsz valahol, kipróbálhatnád, milyen a sebezhetőség. Az erődöd homokból épült, és nagyon úgy tűnik, mintha omladozna.”

A könyvben nyilván van szerelmi szál is, ami nekem igazi felüdülés volt, mert egy igazi felnőtt kapcsolat alakult ki a szereplők között, és ahogy túljutottak a kezdeti problémákon, őszinte és folyamatos kommunikáció jellemezte a kapcsolatukat. Meenára ugyan jellemző, hogy elfut a problémák elől, azonban ahogy kezdi megvizsgálni a saját tetteinek az okát, szépen lassan rájön, hogy mi okoz neki nehézséget, és igyekszik kilépni a negatív spirálból, hogy esélyt adjon magának egy néha talán nehezebb, de összességében kiegyensúlyozottabb életre.

Kár, hogy Meena a könyv végén elrontja a róla kialakult képemet azzal, hogy a regény legnagyobb kérdését nem egy őszinte beszélgetéssel, hanem játszmákkal akarja megválaszolni. A könyv vége emiatt egy kicsit elnyújtott lett, és idegesített, hogy Meena ismét menekülőre fogja, amikor már azt hittem, hogy sikerült fejlődnie. Mindössze emiatt vonok le egy fél csillagot az értékelésnél, mert egyébként egy nagyon mély, elgondolkoztató és különleges kötet volt a Meena Dave őszinte élete.

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Meenának indiai gyökerei vannak, így a mostani játékunk is az indiai kultúrához kötődik. Minden állomáson találtok egy kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a helyes választ. 

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Kérdés:

Hány államra van felosztva India közigazgatása?

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

01.06. Readinspo
01.08. Utószó

 

A könyv adatai:

Kiadó: XXI. Század
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2023
Oldalszám: 312
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789635684410
Fordította: Vereckei Andrea
Megjelenés időpontja: 2023. november 13.

 

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük