Értékelés

Alice Oseman: Heartstopper – Fülig beléd zúgtam

Fülszöveg:

KÉT FIÚ TALÁLKOZIK.
KÉT FIÚ ÖSSZEBARÁTKOZIK.
KÉT FIÚ EGYMÁSBA SZERET.

Charlie és Nick egy suliba járnak, de nem ismerik egymást… mígnem egy napon
egymás mellé ültetik őket. Egykettőre összebarátkoznak, Charlie pedig hamarosan belezúg Nickbe. Kár, hogy semmi esélye nála: Nick tipikus rögbis fiú, és biztos, hogy csak a lányok érdeklik…
Ám a szerelem útjai kifürkészhetetlenek, és mintha Nick egyre közvetlenebb lenne
Charlie-val…

Lehetséges, hogy Charlie érzései viszonzásra találnak? Derítsd ki te is!


Április végén debütált a Netflixen a Heartstopper – Fülig beléd zúgtam című sorozat, ami Alice Oseman azonos című képregényén alapult. A kötet a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában érkezik, és két fiú barátságát és szerelembe esését mutatja be. Tarts velünk az extra-hosszú blogturnénk, és az értékelések és extra állomások során ismerd meg a képregényt, és ha szerencséd van, egy példányt nyerhetsz is a kötetből.

Nagyon vártam már, hogy megírhassam ezt az értékelést, ugyanis nagyjából március óta égek Heartstopper-lázban. Ekkor olvastam ugyanis angolul Alice Oseman képregényét a Webtoonon, nemrég pedig magyarul is sikerült megismernem az első részt a Könyvmolyképző jóvoltából, és természetesen mostanra már a sorozatot is megnéztem. Nick és Charlie története pedig annyira befészkelte magát a fejembe, hogy legszívesebben elkezdeném elölről az egész történetet.

Alice Oseman: Heartstopper ​– Fülig beléd zúgtam
Részlet a könyvből

Aki esetleg még nem ismerné, a történet két fiú találkozásáról szól, akik szépen lassan egymásba szeretnek. Charlie vállaltan meleg, ami miatt sok bántalmazást is kell viselnie, Nick azonban népszerű, a rögbi csapatban játszik, ezért az egész eddigi világát megrengeti, hogy gyengéd érzelmeket kezd el táplálni egy fiú iránt. Mindkettejüknek meg kell tehát küzdeni néhány nagyon komoly problémával, hogy felfedezhessék, hogy kik is ők, és hogyan lehetnek együtt.

Ami szerintem nagyon különlegessé teszi ezt a történetet – annyira, hogy azt már a magyar megjelenése előtt hatalmas hype övezte – az az, hogy mentes a romantikus regények tipikus problémáitól, melyek a kommunikáció hiányából fakadnak, Nick és Charlie ugyanis sokat kommunikál, és Alice Oseman csodálatosan írja le az őszinte, sallangoktól mentes szerelmük kialakulását. A Heartstopper talán kicsit idealista, kicsit habos-babos, ugyanakkor nagyon őszinte is, és szinte csak olyan szereplőkkel találkozunk, akik tökéletesen valóságosnak tűnnek.

Nick és Charlie ráadásul olyanok, mint bármelyik más tinédzser: azon agyalnak, hogy mit írjanak a másiknak, buliba járnak, küzdenek az iskolai zaklatókkal vagy épp a hóban játszanak. Épp ettől lesz olyan őszinte, szerethető és elbűvölő ez a történet, és éppen ez az oka annak, hogy a könyvet – épp úgy, ahogy a filmet – mindenki imádja. Ez a képregény ráadásul elképesztően aranyos és szívmelengető, nem hiába akarom újra és újra elolvasni, hiszen erre a kis időre tényleg elhihetem, hogy a világ minden hibája ellenére szép és kedves hely.

Heartstopper
Részlet a filmből / Forrás: Netflix

Mivel képregényről beszélünk, érdemes szót ejteni a rajzolásról is: nekem nagyon tetszett, hogy a képek a történethez hasonlóan egyszerűek, letisztultak, Alice Oseman mégis képes volt nagyon kifejezően megrajzolni az arcokat, így Nicknek és Charlie-nak is lettek jellemző arckifejezései. A képeket összekötő kis levelek és a szokásostól eltérő felosztású oldalak pedig fokozták a cukiságot vagy épp a feszült hangulatot, ha arra volt szükség.

Ezen a ponton abba is hagyom a rajongást, mert talán már ennyiből is egyértelmű, hogy imádtam ezt a történetet. A maga egyszerűségében ugyanis kikapcsolt, szórakoztatott, izgalmat keltett, és megmelengette a lelkemet amikor nehéz napom volt. Ha tetszett a sorozat, vagy egyszerűen csak nyitott vagy egy aranyos, mégis komoly problémákkal is nagyon érzékenyen foglalkozó képregényre, akkor a Heartstopper lesz a tökéletes választás!

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A Könyvmolyképző Kiadónál nagy örömünkre egyre több olyan kötet jelenik meg, aminek legalább az egyik főszereplője a saját neméhez is vonzódik. Ennek örömére most minden állomáson egy-egy LMBTQ kötetből találtok idézetet, a feladatotok pedig az, hogy beírjátok, mi az adott kötet címe.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

Amint elkezdődött a toronyugrás, Emily kivette lábujjközös papucsát az iskola logójával ellátott válltáskájából, hogy odamenjen Tobyhoz. A keze beleakadt a telefonjába: kihúzta és ránézett. A villogás hét nem fogadott hívást jelzett – Mayától.
Emily torka elszorult. Maya egész héten hívta, sms-eket, e-maileket és chatüzeneteket írt, ő azonban nem válaszolt. Minden egyes elutasított hívással csak még jobban összezavarodott. Egy része szeretett volna odalépni Mayához az iskolában, hogy az ujjait belemerítse lágy, göndör hajába… aztán felüljön a biciklije csomagtartójára, és ellógja a tanítást. Mayával csókolózni veszedelmesen jó volt. Egy másik része azonban azt szerette volna, ha Maya egyszerűen… eltűnik.
Csak nézte a telefont a gombóccal a torkában… aztán hirtelen elhatározással csattanva összecsukta. Kicsit olyan érzés volt, mint amikor nyolcévesen eldöntötte, hogy kidobja Bee-Beet, a kabalatakaróját. A nagy lányoknak nem kell ilyesmi – mondta magának, de azért rémes érzés volt rácsukni a szemetes tetejét Bee-Beere.

a Rafflecopter giveaway

Tetszett a könyv? Ne hagyd ki a filmet sem!

A turné állomásai:

04.29. Sorok között
04.30. Deszy könyvajánlója
05.01. Sorok között extra állomás
05.02. Csak olvass!
05.04. Dreamworld
05.05. Dreamworld extra állomás
05.06. Ambivalentína
05.08. Utószó
05.10. Fanni’s Library
05.12. Booktastic Boglinc
05.14. Utószó extra állomás
05.16. Hagyjatok! Olvasok! blog
05.18. Spirit Bliss Sárga könyves út
05.20. Könyv és más
05.22. Spirit Bliss Sárga könyves út extra állomás

A könyv adatai:

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadó székhelye: Szeged
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 288
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635971039
Fordította: Riesenberger Mónika
Illusztrálta: Alice Oseman
Megjelenés időpontja: 2022. május 3.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük