Értékelés

Shona Innes: A gondolatok kertje

A gondolatok kertjeFülszöveg:

A lassítás, a megállás, a belső működések tudatosítása nagyon fontos a gondolatok kertjében való eligazodáshoz, de a stressz és az érzelmek kezelésében is. Néha jó, ha ellátogatunk a fejünkben burjánzó kertbe, hogy ne akadjunk el, és a folyamatosan növekvő gondolatvirágok sűrűjében ki tudjunk igazodni.
Szél Dávid, pszichológus

Shona Innes pszichológus könyvei segítenek a gyerekeknek megbirkózni az élet olyan kérdéseivel, amelyek néha még felnőttként is nehezen emészthetők. Agócs Írisz pedig csodálatosan érzékeny rajzokat készít hozzájuk – ez az Ölelj meg! sorozat.


A Pagony kiadó gondozásában megjelent Shona Innes klinikai pszichológus és igazságügyi pszichológus szakértő Ölelj meg! című sorozata hasznos tanácsokkal látja el a kicsiket és a nagyokat. A könyv csodás illusztrációi Agócs Írisz keze munkáját dicsérik, melyek tökéletes összehangot alkotnak a szívmelengető tartalommal.

Shona Innes Ölelj meg! sorozatának immár hatodik része A gondolatok kertje, melyről ez a bejegyzés szólj, és jelenleg ez az utolsó megjelent kötet. Ezek a kis kötetek nagy kedvenceimmé váltak az utóbbi időben, mert fontos témákról szólnak, mégis könnyen érthetők és segítenek a gyerekeknek is megérteni az elvont érzelmeket, jelenségeket. Ha a sorozat többi kötete is érdekel, akkor ezen a gyűjtőlinken megtalálod mindet, most pedig térjünk is rá A gondolatok kertjére.

A könyv középpontjában ezúttal az agyunk csodája áll, mellyel tanulunk, alkotunk és megőrizzük a számunkra kedves emlékeket. A fejünkben rengeteg gondolat fér meg, melyek nagyon különlegesek, és mindegyik olyan, akár egy virág – egy-egy olyan csodaszép virág, mint amilyeneket Agócs Írisz rajzolt ebbe a szép kötetbe. A virágok aztán kertet alkotnak, ahol számos úton elindulhatunk, hiszen minden utat más virágok, azaz más gondolatok szegélyeznek.

Ezt a viszonylag bonyolult metaforát Shona Innes egyszerűen magyarázza el, úgy, hogy valószínűleg a gyerekek is megértik. Örültem, hogy a gondolatokat pozitív dolgokhoz hasonlítja a könyv, bár arról is szó esik, hogy ha túl sok gondolat jár egyszerre a fejünkben, az rossz érzéshez vezet, és megnehezíthet olyan mindennapi dolgokat, mint a tanulás vagy az alvás. Ennek ellenére a gondolatoktól nem kell félnünk, sőt, fel kell fedeznünk őket!

„Semmit nem kell csinálnod a gondolatvirágaiddal, elég, ha csak csendben figyeled őket, és tudod, hogy ott vannak.”

Mindegyik Ölelj meg! könyvben találunk tanácsokat, azonban A gondolatok kertje azért is különleges, mert a kötetben viszonylag hosszan leír a szerző egy gyakorlatot, egy egyszerű meditációs technikát, mellyel felfedezhetjük a gondolatainkat. Ez nemcsak abban segít, hogy a gyerekek és a felnőttek is közelebb kerüljenek a saját elméjükhöz, hanem abban is, hogy egy kicsit megálljunk, lecsendesítsük az elménket és a külvilágot, hogy fel tudjunk töltődni.

Mindannyiunk számára egyértelmű, hogy a világ mostanra nagyon felgyorsult, és ez nemcsak miket, felnőtteket érint, hanem a gyerekeket is, ezért nagyon oda kell figyelnünk rájuk. Fontos, hogy már kisgyerekként megtanítsuk nekik, hogy hogyan tudnak ellazulni, hogy mi segíthet nekik a rossz gondolatok ellen, és hogyan fedezhetik fel mindazt a csodát, amely a fejükben van. Ehhez nyújt segítséget ez a könyv!

Épp ezért A gondolatok kertje az egyik kedvenc könyvem lett a sorozatból. Habár ezúttal nem kifejezetten nehéz, megterhelő témát dolgoz fel a könyv, mégis fontos beszélnünk a gondolatokról is, ehhez pedig nagy segítséget nyújthat a kötet. És ahogy mindig, most is érdemes lehet elolvasniuk azt a felnőtteknek is!

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Itt a tavasz, így nem csak a Gondolatok kertjében találunk csodaszép virágokat, hanem a természetben is. Néhány virág neve azonban összekeveredett. Nincs más dolgotok, mint kibogozni a neveket, majd beírni a helyes megfejtést a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

óighvár

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

04.12. Szaffi polca
04.14. Csak olvass!
04.16. Könyv és más
04.18. Csak olvass!
04.20. Utószó
04.22. Szaffi polca
04.24. Nem félünk a könyvektől
04.26. Könyv és más
04.28. Nem félünk a könyvektől
04.30. Utószó

A könyv adatai:

Kiadó: Pagony
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 32
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789635870776
Illusztrálta: Agócs Írisz

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük