Értékelés

A. K. Larkwood: A Kimondatlan Név

Fülszöveg:

Mi lenne, ha tudnád, hogyan és mikor fogsz meghalni?

Kszorvejt az ősi mágia egyik szektája nevelte. Mindig is tudta, hogy a tizennegyedik születésnapján felmászik majd a hegyre, belép a szentélybe, és az istenük, a Kimondatlan áldozata lesz. Ám a halála napján felkeresi egy nagy hatalmú varázsló, és lehetőséget kínál neki: fordítson hátat a végzetének, hogy tolvajjá, kémmé és orgyilkossá váljon – a varázsló hű fegyverévé. A lány sosem akart értelmetlen halált halni, ezért elfogadja az ajánlatot.
Kezdetben segít megdönteni egy ország vezetését és visszaadni a varázslónak a hatalmát, aztán a megbízásából kutatni kezd egy ereklye után, amely számos világot képes lenne megváltoztatni.
Eljön azonban a nap, amitől Kszorvej mindvégig rettegett. Szembetalálkozik régi szektájával, amelynek tagjai ugyanazt a mágikus tárgyat keresik. Kszorverjnek el kell számolnia a múltjával, ráadásul szembesül a ténnyel, hogy az istenek nem felejtenek, és idővel minden adósságot meg kell fizetni…


A. K. Larkwood első regénye, A Kimondatlan Név egy nagyívű fantasy történet, melyet az Agave Könyvek hozott el nekünk magyar nyelven. Tarts te is a Blogturné Klub bloggereivel, és tudj meg többet erről az izgalmas könyvről, melynek egy példányát akár meg is nyerheted!

A Kimondatlan Név A. K. Larkwood legelső regénye, mely ennek ellenére máris nagy népszerűségre tett szert, ezt pedig az is jól mutatja, hogy a megjelenés után viszonylag hamar jutott el hozzánk is. Ráadásul az Agave Könyvek hozta el magyarul a kötetet, a kiadó fantasyjainak többségét pedig nagyon szerettem, így ez épp elég is volt ahhoz, hogy kedvet kapjak a könyv olvasásához! 

A Kimondatlan Név egy olyan fantasy, mely a nagy klasszikusokra épít – kis sci-fi beütéssel -, de a klasszikus toposzokat A. K. Larkwood a saját képére formálta, és bátran hozzányúlt az ismert elemekhez. Így egy egészen különleges világot kaptunk, ahol orkok, elfek és kígyók élnek, akik a világok között kapuk segítségével utazhatnak, és ahol az istenek szerves részei a mindennapoknak.

„– Halottnak kellene lenned – mondta Szethennáj.
– Tudom – felelte Kszorvej. – Elkövettem néhány hibát.”

A világ nagyon fontos része a vallás, ám többet is megismerünk, ugyanis a világ minden részén más isteneket imádnak. Ebben a történetben ugyanis az istenek helyhez kötöttek, és a szentélyekben vannak jelen a leginkább, így a varázslók, akik belőlük nyerik – nem kis áldozat árán – az erejüket, szintén ezeken a helyeken a legerősebbek. Mindezek mellett fontos szerepe van a politikának és a hatalomi harcoknak is, bár ezekben természetesen a varázslók tűnnek a legerősebbnek.

A regény középpontjában egy ork – azaz osárü – lány, Kszorvej áll, aki a regény kezdetén még kislány, és a Kimondatlan menyasszonyaként fel kell áldoznia az életét az istenéért. Ekkor találkozik azonban Szethennájjal, aki lehetőséget kínál a lánynak arra, hogy túléje a végzetes napot, ráadásul hajlandó maga mellé fogadni a lányt. Szethennáj és Kszorvej kapcsolatának ez adja meg a kezdőpontját, és ez az esemény meghatározza a később nagyon is szerteágazó cselekményt, melyben Kszorvej nemcsak felnő, de kegyetlen és profi harcossá válik, aki számtalan izgalmas kalandba keveredik.

Bár Kszorvej karaktere nagyon érdekes és összetett, a lány gondolkodásának annyira központ eleme Szethennáj és az iránta érzett hála, hogy ez megnehezítette a vele való azonosulást. Persze Szethennáj is nagyon különleges szereplő, akinek sosem tudhatjuk igazán a motivációit, és épp ez a rejtélyessége teszi őt olyan lenyűgözővé, hogy több karakter is verseng az elismeréséért. Szethennáj tehát igazi antihős, ahogy Kszorovej is egyre inkább azzá válik, de nehezen lehet bekategorizálni őket, mert igazán egyedi és részletesen kidolgozott karakterek lettek.

„A nagyság titka az, hogy tudjuk, mikor kell megkockáztatni egy isten haragját.”

A Kimondatlan Név eseményekben sem szenved hiányt, ugyanis a hőseink számos kalandon mennek keresztül. A könyv alapvetően négy részre osztható, melyekre akár különálló kisregényekként is tekinthetünk, és bennem abszolút olyan érzetet keltettek, mintha egy sorozat részei lennének, melyek ugyan részben lezártak, de előkészítik a következő részt, és nyitott kérdéseket hagynak. Ha pedig a sorozatoknál tartunk, akkor megemlítem, hogy az én érzésem szerint a könyv hangulatában és cselekményében hasonlított a keményvonalasabb fantasy játékokra is, legalábbis azokra, amiket ismerek. Nem véletlen ez, ugyanis a szerző nagy videojátékos, így akarva-akaratlanul is átemelhetett játékos elemeket a regénybe.

Bár a cselekmény tempója nem túl gyors, és bőven van időnk a szereplők – főleg Kszorvej – gondolatait is megismerni, maga a szöveg nagyon sűrű, és mivel a könyv eléggé vastag, így  nekem nagyon tömörnek tetszett az olvasás közben, ami miatt viszonylag lassan tudtam vele haladni. Ennek ellenére azonban lenyűgözött a könyv világa és hangulata, melyet első pillantásra talán az Éjszárnyhoz hasonlítanék, bár ez utóbbi némileg trágárabb, és érdekes módon valamivel jobban meg is fogott. Talán nem véletlen, hogy mind kötésében, mind színeiben nagyon hasonló a két regény.

Mindent összevetve A Kimondatlan Név egy remek regény és kivételes első könyv, mely nem véletlenül lett világszerte sikeres. Aki szereti a komolyabb fantasykat és az orkos-kardos-varázslós történeteket, annak egész biztosan tetszeni fog a regény, mely egy duológia első része, de mivel a második kötet is megjelent már angolul, így nagy eséllyel mi is számíthatunk rá a nem túl távoli jövőben.

Értékelés:

Rating: 4 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A. K. Larkwood regényében sok klasszikus fantasy lény szerepel, azonban mindegyikük egészen másként tűnik fel, mint ahogy megszokhattuk. Ennek ellenére Larkwood számos fantasy regényből inspirálódhatott, melyek közül néhányat most ki kell találnotok. Az állomásokon egy-egy könyv fülszövegéből idéztünk, a ti feladatotok pedig az, hogy felismerjétek, hogy melyik könyv gondoltunk!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladat:

A világmindenség roppant misztériuma talán csak az emberi agy véges felfogó természetében rejlik, hogy ami minket körülvesz, csak alig épp, hogy fel tudjuk dolgozni. És ami azon túl nyúlik, az az óriási hatalmas valami, amit már nem érthetünk. Pont ezt a hatalmas káprázatot hivatott kissé meseszerűen feldolgozni […] műve.
Egy modern Harry Potter sorozat, mely a felnőtteknek íródott.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

04. 27. Utószó
04. 30. Könyv és más
05. 03. Spirit Bliss Sárga könyves út

A könyv adatai:

Kiadó: Agave Könyvek
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 544
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789634199977
Fordította: Tamás Gábor
Megjelenés időpontja: 2022. március 8.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük