Értékelés

Neal Shusterman: Kaszás

Fülszöveg:

Egy ​tökéletes világban nincs mitől félni. Vagy mégis?
Sodró és gondolatébresztő regény Neal Shustermantól, a New York Times bestsellerszerzőjétől.

A nem túl távoli jövőben megszűnt az éhezés, a betegség, a háború és a szenvedés. Az emberiség mindezt maga mögött hagyta, sőt a halál felett is győzelmet aratott, és az emberek újra meg újra megválaszthatják saját életkorukat. De a népesség száma mégsem növekedhet a végtelenségig, ezért a hivatásos kaszásoknak időnként kötelességük véletlenszerűen „begyűjteni” az embereket.
Nagytiszteletű Faraday kaszás egy tizenhat éves lányt és fiút választ maga mellé inasnak, habár sem Citra, sem Rowan nem vágyik erre a szerepre. A két fiatalnak nemcsak a mesterség fortélyait és a legkülönfélébb harcművészeteket kell elsajátítania, hanem legalább ennyire fontos, hogy megértsék ennek a különleges hivatásnak a fontosságát és a vele járó erkölcsi dilemmákat.
Kaszás azonban csak az egyikükből lehet, és a kiválasztott első feladata épp a vesztes begyűjtése lesz.

A Kaszások kora-trilógia első része.

Már több mint húsz országban megjelent!


A Lampion Könyveknek köszönhetően egy újabb zseniális disztópiát tarthatunk a kezünkben. Tartsatok bloggereinkkel, hiszen a tiétek lehet egy, a kiadó által felajánlott nyereménypéldány Neal Shusterman díjnyertes kötetéből!

Manapság nagyon óvatosan választok ifjúsági fantasy könyveket, mert ritkán érem ezeket egyedinek, amely nemcsak leköt, hanem meg is tud lepni. Több sikeres fantasyban csalódtam is az utóbbi időben, Neal Shusterman regénye, a Kaszás azonban nagy nemzetközi sikereket ért el, és a fülszövege is annyira különleges volt, hogy azonnal meg akartam szerezni.

Kaszás
Kaszás

A Kaszás egy jövőben játszódó történet, amikor az emberiség már szinte teljesen legyőzte a halált, és bárkit újra tudnak éleszteni. Ám a bolygó nem népesedhet túl, így kijelölt emberek, a kaszások döntik el, hogy kinek kell meghalnia, és ők végzik el a piszkos munkát is. A kaszások szerepe ezzel nagyon kettős: egyrészt nagyon fontos, a társadalom számára hasznos munkát végeznek – amely csak kevesekről mondható el ebben a világban -, másrészt azonban embereket ölnek, ami hatalmas terhet ró rájuk, és elszigetei őket a többi embertől.

Nem tagadom, hogy eleinte furcsának éreztem ezt a világot, de ahogy egyre többet megtudtam a kaszásokról és az őket irányító Kaszáskörről, nagyon beszippantott a könyv, ugyanis ez a koncepció nagyon egyedi és különleges, miközben számos morális dilemmát is okoz a kaszások működése. A regény viszonylag sok szereplővel dolgozik, e nagyon örültem, hogy mindenkinek egyedi, a lehetőségekehez mérten kidolgozott jelleme volt, és még a negatívabb karakterek is sokdimenziós személyiségek voltak.

„Mintha minél hosszabb ideig élnénk, annál gyorsabban telnének a napok. Ez rendkívül aggasztó. Egy év szinte egy hétnek tűnik. Az évtizedek úgy repülnek el, hogy nem jelzi őket mérföldkő. Beletörődünk abba, hogy az életünk értelmetlen mókuskerék, aztán egyszer csak belenézünk a tükörbe, és meglátunk egy arcot, amit alig ismerünk fel, és könyörög az új fordulóért, hogy újra fiatal lehessen.”

Van azonban két főhősünk, akiket követünk a kaszássá válás rögös útján: ők Citra és Rowan, akiket Faraday kaszás választ ki, hogy teljes jogú kaszássá képezze őket. Azonban a mester hibát követ el, amikor két tanoncot vesz maga mellé, hiszen végül csak az egyikükből lehet kaszás, ráadásul a Kaszáskör haragját is kivívja ezzel a szokatlan lépéssel. Így kezdődik a két főhősünk kalandja, akik ugyan nagyon különböző személyiségek, mégis tökéletesnek tűnnek ahhoz, hogy kaszásokká váljanak. A kérdés csupán az, hogy a nevelés és az oktatási módszer mennyire befolyásolja majd azt, hogy a könyv végére milyenek is lesznek.

A Kaszás tehát egy elképesztően összetett antiutópia, mely egy igazán ötletes és izgalmas világot mutat be teletűzdelve morális dilemmákkal és kérdésekkel. Mindeközben pedig politikai-hatalmi játszmákból sincs hiány, sőt, megismerhetjük a világ vezetőjét, a Viharszemet is, azt a mesterséges intelligenciát, mely a Kaszáskörön kívül az egész társadalmat a virtuális kezében tartja. Összegezve tehát, ha szeretnél egy egészen egyedi világba csöppenni, akkor a Kaszás mindenképpen kiváló választás lesz. Bízom benne, hogy hamarosan magyarul is olvashatjuk a sorozat következő kötetét!

Értékelés:

Rating: 4.5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Neal Shusterman ezen kötete egy posztapokaliptikus világban játszódik. Mostani játékunkban erre a vonalra építünk: minden állomáson találni fogtok egy idézetet egy-egy posztapokaliptikus kötetből, nektek pedig nincs más dolgotok, mint beírni a Rafflecopter megfelelő dobozába, hogy melyik könyvből idéztünk!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

„Az, akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsőként fogja meglátni benne a fény felvillanását.”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

04. 11. Fanni’s Library
04. 13. Kelly és Lupi olvas
04. 15. Szaffi polca
04. 18. Spirit Bliss Sárga könyves út
04. 21. Csak olvass!
04. 23. Utószó
04. 25. Deszy könyvajánlója
04. 27. Hagyjatok! Olvasok!
04. 29. Olvasónapló
05. 01. Könyv és más
05. 03. Sorok között

A könyv adatai:

Kiadó: Lampion Könyvek
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 384
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789633249574
Fordította: Horváth Vivien
Megjelenés időpontja: 2022. március 17.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük