Értékelés

Judy I. Lin: Sötét, édes bájital

A Sötét, édes bájital fülszövege:

Egy ​királyság hanyatlása – feltámad az ősi gonosz.

Dáxi királyságba betette a lábát a gonosz – a száműzött herceg visszatért, hogy magához ragadja a hatalmat. Tömeges mérgezések híre terjed, a nép retteg, mindenki bizalmatlan.
Ning fiatal kora dacára máris nagy tudású teafőző mester, aki elkíséri Zhen hercegnőt a száműzetésbe. Velük tart Ruyi, a hercegnő hű testőre, és Ning testvére, Shu, aki nemrég épült fel betegségéből. A négy fiatal nő együtt útra kel, és a királyság szerte szövetségeseket keres, akikkel együtt eltávolíthatnák a betolakodókat, és visszavívhatnák a Zhent jogosan megillető trónt.
Ninget továbbra is rémálmok kísértik, amelyekben az aranykígyó háború és vérontás látomásait bocsátja rá. Ősi gonosz ébredezik, sokkal pusztítóbb, mint az emberek jelenkori, kicsinyes viszályai, talán az ország összes mágiája sem lesz elég ahhoz, hogy megakadályozza a pusztítást, és gondoskodhasson a világ fennmaradásáról.

Judy I. Lin a Teák könyve duológia szerzője, amelyet a Méreggel átitatott varázslat és a Sötét, édes bájital című regények alkotnak. Tajvanon született, a szüleivel együtt kiskorában települt át Kanadába. Világéletében imádott olvasni, és képzelt világokat kitalálni. Jelenleg is Kanadában él férjével és két lányával.


Megérkezett Judy I. Lin Teák könyve duológiájának várva várt lezárása, melyben nem csak az emberi viszályokkal kell főszereplőinknek megküzdenie, de egy ősi gonosz is ébredezni látszik! Tartsatok velünk a Dáxi királyságba ezen az epikus fantasy blogturnén, melynek a végén, a Next21 Kiadónak hála, egy szerencsés olvasónk meg is nyeri a Sötét, édes bájital című regényt!

A Teák könyve duológia első része, a Méreggel átitatott varázslat elsősorban a mágiarendszerével nyűgözött le, de a főszereplőt, Ninget nem kedveltem meg, és valahogy az egész történet rosszkor talált meg. Ugyanakkor eléggé függővéges volt a történet, és kíváncsi voltam a végkifejletre, ezért a második rész megjelenésekor azonnal eldöntöttem, hogy adok még egy esélyt ennek a világnak. Szerencsére nem csalódtam a második részben, Sötét, édes bájitalban.

„A tükörcsarnokban megkérdőjeleztem a filozófus dilemmáját, de hinnem kell, hogy eredendően jók vagyunk. Máskülönben miért folytatnánk a hiábavaló harcot, ha a gonosz elkerülhetetlen?”

A második rész nagyjából ott folytatódik, ahol az előző befejeződött: Ning megmentette a húgát, ám most menekülni kényszerül a hercegnővel és a testőrével együtt. A céljuk az, hogy szövetségeseket keressenek Zhen hercegnőnek, akik segítenek neki visszaszerezni a trónt. Eközben Kang az apja oldalán elkezd berendezkedni az udvarban, ám szép lassan rájön, hogy valami nem stimmel, és a hatalom olyasvalaki kezében van, akire nem is gondolt.

Tisztán emlékszem, hogy az első rész olvasásakor azt éreztem, hogy nehezen indul be a történet, és Sötét, édes bájital esetében ismét ez volt az érzésem. Ugyanakkor a regény első, lassabban folyó része lehetőséget adott arra, hogy Ninget követve jobban megismerjük a birodalmat, az általános közhangulatot, és a politikai rendszer működését. Bár én szívesen olvastam volna még a politikai harcokról, de már annak is nagyon örültem, hogy ez a téma egyáltalán előkerült, és Zhen nem egyedül, hanem befolyásos támogatókkal felvértezve szeretné visszaszerezni a trónját.

Ebben a részben a mágiában is még mélyebben elmerülhetünk, aminek nagyon örültem, mert a teamágia az egyik legizgalmasabb és legegyedibb része a regénynek. Végül pedig nagy meglepetésemre Ninget is sikerült megkedvelnem, aki mintha felnőtt volna az első rész óta, és most már sokkal felelősségteljesebben viselkedik, sőt, gyakran egészen vívódó karakterré vált, aki nem biztos benne, hogy elég erős, mégis megpróbálja a legtöbbet kihozni  magából. Örültem, hogy nem ő, egyedül váltja meg a világot a szinte frissen felfedezett erejével, hanem ő is segítőket igyekszik maga köré gyűjteni.

„Ezek a felnőtt játszmák… Erőtlen gyermek voltam, és vagyok ma is, aki tele van az ingerültség és a szégyen elegyével.”

A Sötét, édes bájital végül nagyjából a közepénél indul be igazán, amikor Ning és Kang végre találkoznak. Kang karaktere számomra ebben a részben eléggé felejthető, bár a végén ő is kap egy drámai szálat. Sajnos Ninggel nincs köztük sok kémia, és szinte semmi hangsúlyt nem kap az ő kapcsolatuk ebben a részben, így aki a romantikus szálat keresi elsősorban ebben a könyvben, az csalódni fog. A történet lezárása azonban szerintem jól sikerült – még ha nem is feltétlenül éreztem logikusnak azt, ami a végén történt –, összeértek a szálak, és végül mindenki megkapta a maga lezárását. Azt viszont sajnálom, hogy az istenekről nem igazán tudtunk meg semmit, és nem is nagyon segítettek a fő probléma megoldásában.

Azt gondolom, hogy A teák könyve duológia egy nagyon izgalmas mágiarendszert és világot tár elénk, és sok jó ötlet van benne, még ha szerintem nem is sikerült mindent tökéletesen kidolgozni. Elsősorban a YA-fantasyk kedvelőinek ajánlom ezt a sorozatot, ha pedig olvastad és szeretted az első részt, akkor ne hagyd ki a folytatást, mert nekem talán még jobban is tetszett, mint a nyitó kötet. A csodaszép külső és az igényes kivitelezés miatt pedig a polcomnak is csodálatos dísze lesz a Sötét, édes bájital.

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Játékunkhoz ezúttal kell némi rafinéra, ugyanis minden állomáson találtok egy idézetet, amiből “eltűnt” 1-1 szó. A ti feladatotok felkutatni és beírni a rafflecopter megfelelő rubrikájába!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladat:

“– A legenda szerint amikor a világot megteremtették, hat istenség létezett. A Dél Madara, az Észak Tigrise, a Kelet _____ és a Nyugat Teknőse. Az Iker Istenségek uralkodtak mind felett, a folyó Jáde Sárkánya és a felhőtenger Arany Kígyója.”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

06. 27. Csak olvass!
06. 29. Utószó
07. 01. Hagyjatok! Olvasok!
07. 03. Könyv és más
07. 05. Dreamworld

A könyv adatai:

Kiadó: Next21
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 350
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9786156606471
Fordította: Weisz Böbe
Megjelenés időpontja: 2024. április 30.