Értékelés

Peter Wohlleben: Értsük meg a fákat

Az Értsük meg a fákat fülszövege:

„Minden ​egyes fa ezer történetet mesél arról, hogy mi formálta a karakterét, mi sebezte meg a kérgét és a lényét, mi tette egyedivé.”

A fák látszólag némán állnak a kertünkben, a parkban, az erdőben, pedig nem csak egymással kommunikálnak, felénk is jelzéseket küldenek. Ha odafigyelünk. Ha értjük a „nyelvüket”. Bizonyos jelekkel értésünkre adják, milyen állapotban vannak, mire van szükségük. Milyen színűek a levelek? Foltosak-e? Mitől vastagszik meg a törzs egy része palack formájúra? Honnan tudjuk, hogy egy fa „szomjas” vagy „napszúrást” kapott? Aki értelmezni tudja a jeleket, az nemcsak egy számára eddig ismeretlen világba pillanthat be, de az is tudatosul benne, milyen sokat tehet a természet e csodálatos lényeinek egészségéért, a környezet- és természetvédelemért.

Peter Wohlleben (1964) gyermekkora óta természetvédőnek készült. Erdőgazdálkodást tanult, napjainkban az Eifel-hegységben irányít egy környezetbarát erdőgazdaságot. Számos tévéműsor vendége, népszerű előadó. A gyerekeknek szóló Érted a fák beszédét? Kalandozások az erdőben című kötettel együtt nyolc könyve olvasható magyarul.


Peter Wohlleben vadonatúj könyvében ismét a fákról mesél, és bemutatja, hogy miként is működnek, kommunikálnak és fejlődnek ezek a hatalmas élőlények. Ha szeretnéd te is jobban megérteni a fákat, akkor tarts bloggereinkkel, és ha velünk játszol, akkor a Park Kiadó jóvoltából akár meg is nyerheted az Értsük meg a fákat című könyv egy példányát.

Amikor először találkoztam Peter Wohlleben fákról szóló könyveivel, akkor egyáltalán nem éreztem megszólítva magam, ám amikor sok ajánlás után mégis elolvastam a szerző első könyvét, A fák titkos életét, úgy éreztem, hogy egy egészen új, csodás világ tárul elém, és ahogy azt már korábban meséltem, hetekig – sőt, hónapokig – fákkal kapcsolatos érdekességekkel bombáztam a környezetemben élőket. Azóta rajongok a szerző könyveiért – bár még csak a fákkal foglalkozókat olvastam. Nem volt tehát kérdés, hogy az Értsük meg a fákat is érdekel, sőt, alig vártam, hogy elkezdhessem olvasni.

„Az erdészek egyik kedvenc találós kérdése így hangzik: ha jelet vések a fa kérgébe, milyen magasan lesz x év múlva? Nos, a jel természetesen nem változtatja a magasságát, tehát nem vándorol felfelé a törzsön, hiszen egy fa csak legfelül, az ágak csúcsain nő. Alul csupán széltében nyúlik, mégpedig olyan mértékben, ahogy a fatörzs vastagodik.”

A Ha a fák lélegzethez jutnának című kötettel együtt ez már harmadik fás könyvem a szerzőtől, és már kicsit tartottam tőle, hogy már nem lesznek benne újdonságok, ezúttal is izgatottan kezdtem el az olvasást. Ahogy Peter Wohllebentől megszokhattam, a könyv stílusa most is nagyon gördülékeny volt, a szerző abszolút a laikusokhoz szól, és a mondandóját sok érdekes történettel és hasonlattal színesíti. És szerencsére most is sok új dolgot is megtudhattam a könyvből. 

Ez a kötet elsősorban arra fókuszál, hogy részletesen bemutassa a fák felépítését és működését, miközben végigveszi, hogy melyek azok az általunk is felfedezhető jelek, amelyek betegséget, vagy egyszerűen valamilyen, a fával történt eseményt jeleznek. Tudtad például, hogy a törzs alsó részének állásából megállapíthatod, hogy merről fújja a fát jelentős szél?

„A jó orvos hosszas elbeszélgetés nélkül is fel tudja mérni a betege egészségi állapotát – gyakran elég belenéznie a szemébe. A fák szemei a levelek.”

De sok mást is megtudhatunk ebből a könyvből, például azt, hogy milyen főbb veszélyek fenyegetik a fákat, és hogyan segíthetünk nekik a védekezésben. Megtudhatjuk, hogy mi az oka annak, hogy a mai fák gyakran nem tudnak eléggé megkapaszkodni a talajban, és hogy hogyan érdemes fát ültetnünk, ha szeretnénk árnyékot, kellemes levegőt vagy friss gyümölcsöket varázsolni a kertünkbe. Különösen szerettem azokat az oldalakat, ahol egy-egy fát mutat be a szerző részletesebben, ilyen kis bemutatásokat szívesen olvastam volna még, bár bevallom, nem sikerült mindent megjegyeznem.

Az Értsük meg a fákat tehát végső soron arról szól, hogy felismerjük a fák által adott jeleket, értelmezni tudjuk őket, és így segíthessünk, vagy végső esetben azelőtt kivághassuk a fákat, mielőtt kidőlnének. Ezután a könyv után alig vártam, hogy végre kimehessek a természetbe, és megfigyelhessem a fák törzseit és lombkoronáit, hogy én is levonhassam a magam következtetéseit. Egy biztos: ezt a kötetet biztosan időről időre elő fogom még venni, hogy minél több dolgot megjegyezzek, és minél több apró jelet felismerjek a fákon.

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Peter Wohlleben több, magyarul is megjelent könyvében is beszél a fákról, és érdekességeket oszt meg róluk. Mostani játékunkban ezért arra vagyunk kíváncsiak, hogy ti mennyit tudtok ezekről az élőlényekről! Minden blogon találtok egy állítást, a ti feladatotok pedig csupán annyi, hogy eldöntsétek róla, IGAZ vagy HAMIS, és a helyes választ beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladat:

A világ legidősebb ismert fája több mint 4000 éves lehet.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

07. 01. Utószó
07. 03. Pandalány olvas
07. 05. Szembetűnő
07. 07. Könyv és más

A könyv adatai:

Kiadó: Park
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 220
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789633559475
Fordította: Malyáta Eszter
Megjelenés időpontja: 2024. március 18.