Értékelés

Charlotte Nicole Davis: The Good Luck Girls – Eladó éjszakák

Fülszöveg:

Aster, a védelmező. Violet, a kedvenc. Tansy, a gyógyító. Mallow, a harcos. Clementine, a katalizátor. Ők a szerencselányok. Arkattában szerencselányoknak hívják őket, ám számukra világos, hogy sorsuk minden, csak nem szerencsés. Gyerekként adták el az örömháznak és átkozott tintával jelölték meg őket. Rabul estek egy életben, melyet önszántukból sosem választottak volna. Amikor Clementine véletlenül megöli az egyik ügyfelet, a lányok belevágnak a kockázatos és veszélyes szökésbe. Kezdetét veszi az embert próbáló utazás, melynek célja a szabadság, az igazság és a bosszú – egy országban, mely egyikből sem jutatott nekik. Arkatta a legvérszomjasabb emberi és emberfeletti erőivel üldözi őket, miközben egyetlen reményük egy szerencselányról szerencselányra szálló esti mese. Egy mese, melyben csak a kisgyermekek és a kétségbeesettek hisznek. De a túléléshez a szerencsénél jóval többre lesz szükségük.


A Maxim Kiadó legújabb sorozatában örömházból menekülő lányok állnak a főszerepben. Charlotte Nicole David az Eladó éjszakákban egy kegyetlen fantasy világba kalauzol bennünket, amely nem tűri, ha az elnyomottjai önálló gondolatokkal rendelkeznek. Tarts velünk, ha kíváncsi vagy, mit gondolunk a könyvről!

A The Good Luck Girls még jóval azelőtt talált rám, hogy megjelent volna magyarul, így sem a címet, sem a borítót nem ismertem még, amikor eldöntöttem, hogy el fogom olvasni ezt a regényt. Nagy szerencse is volt ez, mert nekem a borító sem passzol annyira a történethez, de különösen a magyar cím váltott ki ellenérzéseket bennem, mert egészen mást sugall, mint ami ebben a könyvben történik. Pedig egyébként nem rossz ez a történet – sőt, kifejezetten tetszett, és igazán be is szippantott ez az izgalmas regény.

A sztori szinte már az első oldalon rettenetesen izgalmas, ugyanis a legelső fejezetben Clementine „szerencsés éjszakáját” követhetjük nyomon. Hamar kiderül, hogy a lány – ahogy a testvére, és a barátai is – egy örömházban él, ahol a 16. születésnapján először kell kuncsaftot fogadnia, aki nem kevés pénzért veheti meg a lány első éjszakáját. A lányok persze nem önként kerültek erre a pompába öltöztetett, de szörnyű helyre: a szüleik ugyanis a szegénység elől akarták megmenekíteni őket azzal, hogy eladták a lányaikat. Clementine szerencsés éjszakája azonban nem éppen úgy sül el, ahogy azt várták, és a testvérével, Asterrel hirtelen azon kapják magukat, hogy menekülniük kell.

Az eredeti borító / Forrás: moly.hu

A bevezetés után a testvérek – kiegészülve két baráttal, és egy kevésbé kedvelt lánnyal – hamar elindulnak, és innentől fogva a történet egy klasszikus fantasy sablonnal, az utazással operál. Miközben azonban a hőseink igyekeznek elérni a céljukat, számtalan kalandba keverednek, és az örömház, illetve a hatóságok elől is bujkálniuk kell, arról nem is beszélve, hogy pénzre is nagy szükségük van. Így aztán egy pillanatig sem lehet unatkozni a regény során, és szerintem kimondottan érdekes fordulatok, ötletek is vannak a regényben, mint például a mágikus tetoválások, amiket nem lehet elrejteni, és amik egy pillanat alatt felfedik az emberek előtt, hogy kik is a menekülő lányok.

Nagyon tetszett a történet elején az is, hogy az öt lány rettenetesen talpraesett, és képesek megszökni egyedül is az örömházból, ám később kicsit megcsappant a lelkesedésem, amikor találkoznak egy férfival, és szinte azonnal a vezetőjüknek nevezik ki. Oké, Zé elég jó fej volt, és tény, hogy értett a tájékozódáshoz, illetve a nyomok eltüntetéséhez, de jogosnak éreztem Aster aggodalmát, amikor feltűnt, és elbitorolta a vezető szerepét a lánytól. Aster egyébként a kötet legjobban kidolgozott karaktere volt, akinek bőven a fejébe láttunk, és nagyon tetszett, hogy miközben minden erejével védeni próbálja a húgát, és nyilvánvalóan fél is, olyan dilemmák is megfogalmazódnak benne, hogy vajon hová vezet az, hogy állandóan dúl benne a harag. Aster néha kicsit túlságosan is talpraesettnek tűnt ahhoz képest, hogy egész eddigi életét egy örömházban töltötte, de összességében megszerettem a távolságtartó, gyanakvó személyiségét, aki titkon azért vágyik a boldogságra.

„Az ember kénytelen törődni bizonyos dolgokkal, és ha érdektelenséget színlelünk, azzal nem oldunk meg semmit – töprengett. – Ám a harag… a harag rávesz a cselekvésre. Legalábbis néha. Csak arra kell ügyelned, hogy te használd a haragot, és ne fordítva, mert akkor leszel meggondolatlan, és akkor teszel kárt magadban és azokban, akiket szeretsz. Ám a harag egymagában nem tesz valakit rossz emberré. Ezt én nem hiszem. Csak emberré tesz.”

A második rész / Forrás: moly.hu

Bár a történet elején úgy tűnik, hogy Clementine lesz a főszereplőnk, a balul sikerült éjszaka után az ő alakja meglehetősen háttérbe szorul, és lényegében csak azért van, hogy Asternek legyen kiért aggódnia, és legyyen, akiért áldozatokat hozhat. Hasonlóan éreztem Tansy és Mallow kapcsán is, akik azon kívül, hogy behoztak egy szolid kis LMBT szálat a regényben, igazából nem sokban mozdították előre a cselekményt. Egyedül Violet tűnt még érdekesnek, aki a nagyon különbözött a többi lánytól, és akitől még sokkal többet is szívesen olvastam volna, mert néhány mély beszélgetés során egészen érdekes kérdéseket vetett fel az ő előélete.

Bár Violetet nem, a világot azért szerencsére sikerült elég alaposan megismernünk, bár tény, hogy a fő helyszínünkön, a Sennyedéken kívüli területekről nem sikerül sokat megtudnunk. Azt azonban már ennyiből is láttam, hogy nagyon érdekes ez az elnyomáson és az emberek kihasználásán alapuló társadalom, ahol a kevésbé szerencsések egész életükben egy olyan adósságot törlesztenek, melyről még a nagyapjuk sem tudott semmit. Ahogy arra számítani lehet, egy egészen szép kis föld alatt hálózat is megjelenik később a történetben, sőt, még kísértetek is feltűnnek a könyvben, mely újabb rétegeket ad a világhoz. Mivel azonban ez a kötet egy sorozat első része, így bőven maradtak még rejtélyek a következő részekre is.

Azt azért el kell ismernem, hogy annak ellenére, hogy a lányok semmit nem tudnak a világról, nagyon jól elboldogulnak, miközben rendkívül szerencsések, sőt, talán néha túlságosan is, és olykor egészen váratlan fordulatokat is vesz a cselekmény, amelyeket kicsit idegennek éreztem a karakterektől. Ám mégsem tudtam nem szeretni ezt a könyvet, mert engem rettenetesen beszippantott az izgalmas cselekmény, és – minden hiba ellenére – egész nap azt vártam, hogy este végre tovább folytathassam a regényt. Éppen ezért nagyon ajánlom ezt a kötetet mindenkinek, aki izgalmas történetet keres egy kis kikapcsolódáshoz, miközben egy különleges világot és társadalmat is megismerne!

Értékelés:

Rating: 4 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mint a regényben, úgy a játékunkban is az elnyomott, kizsákmányolt lányok állnak a főszerepben. A feladatotok mindössze annyi, hogy keressétek meg az idézetekhez tartozó könyveket, és (esetleg szerzővel együtt) írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő helyére.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

“Talán nem is az igazság kimondásához, hanem pont a továbblépéshez van szükség bátorságra.”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

06.12. Utószó
06.15. Sorok Között (extra)
06.17. Readinspo

A könyv adatai:

Kiadó: Maxim
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 336
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789634992226
Fordította: Sóvágó Katalin
Megjelenés időpontja: 2021. május 31.

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük