Értékelés

Kim Liggett: The ​Grace Year – A tizenhatodik év

Fülszöveg:

Senki ​nem beszél a kegyelem évéről. Tilos. Garner megyében azt tartják a lányokról, hogy varázshatalmuknál fogva felforgatják a házasságokat és rabságba taszítják a férfiakat. Már maga a bőrük is ellenállhatatlan afrodiziákumot választ ki: a nőiség küszöbén álló kamaszlányok varázslata ez. Tizenhatodik életévükben ezért a vad természetbe, egy szigetre száműzik őket, hogy ott megszabadulva sötét hatalmuktól kezes feleséggé válhassanak. Már aki hazatér élve.
A tizenhat éves Tierney James ennél jobb életet álmodik magának, olyan világról, amelyik nem állítja szembe egymással a nőket és a barátokat. Mikor azonban kezdetét veszi számára is a kegyelem éve, hamar rájön, hogy nem egyedül az elemek tombolásától kell félnie. Nem is csak a trancsírozóktól, akik prédára vadásznak a táborlakók közül, hogy busás áron adják el a megyebelieknek örök fiatalságot ígérő testrészeiket. A legnagyobb fenyegetést egészen máshol leselkedik rá.


Kim Liggett történetében a fiatal lányoknak különös varázsképesssége van, aminek köszönhetően hatnak a férfiakra. Hogy erejüktől megszabaduljanak, egy szigetre száműzik őket 16 éves korukban, ahonnan nem mindenki tér vissza. Vajon Tierney James a hazatérő kevesek közé tartozik? Tartsatok bloggereinkkel a blogturnén, és ne felejtsetek el játszani se. A Maxim kiadó jóvoltából három szerencsés olvasónk meg is nyerheti A tizenhatodik év egy példányát!

Különös egy regény A tizenhatodik év. Már magam sem tudom, hogy mire számítottam, amikor a kezembe vettem a Maxim friss kötetét, az azonban biztos, hogy a legkevésbé sem hétköznapi Kim Liggett műve, mely egy tipikus fantasyként indul. A történet főhőse Tierney, akit közvetlenül azelőtt ismerhetünk meg, hogy elindult volna a kegyelem évére. Garner megyében, az ő lakhelyén ugyanis a 16 éves lányokat elviszik egy teljes évre, hogy megszabaduljanak állítólagos varázserejüktől. A kegyelem évéről persze semmit nem lehet tudni, ám valószínű, hogy szörnyű dolgokkal kell megküzdeniük alatta a lányoknak. Ám Tierneyre mindezek előtt vár még egy megpróbáltatás, a fátyoladó ünnepség, melynek során a férfiak kiválasztják a menyasszonyukat.

Az eredeti borítóIzgalmasan indul tehát a cselekmény, ám az első fordulatok nagyon kiszámíthatóak voltak számomra, ráadásul a cselekmény sem volt túl pörgős, így én szenvedtem az olvasással a könyv elején. Már kezdtem is temetni magamban a történetet, ám ahogy a lányok elkezdik a kegyelem évét, egyre több izgalmas fordulatot kapunk, és olyan dolgok is történnek, melyek teljesen megleptek. Tierney egy nagyon józan gondolkodású lány, aki a fiús nevelésének hála meglehetősen sok mindent tud a túlélésről, ám őt s meglepi mindaz, ami a táborban zajlik. Nagyon tetszik, ahogy Tierney igyekszik magyarázatot találni mindenre, és józanul gondolkodni, ám a lányokkal való kapcsolatán nem segít, hogy a lány igyekszik minden babonától megszabadulni, így újabb kalandokba keveredik a főhősünk.

A kalandok pedig meglehetősen véresek voltak. Egy YA-regényhez képest, de talán még a felnőtt fantasyk viszonylatában is rengeteg vér folyik a könyvben, és a szerző attól sem rettent vissza, hogy részletesen írjon a trancsírozókról, na meg arról, amit véghez visznek a szerencsétlenül járt lányokkal. Hozzá vagyok szokva ugyan a durvasághoz, de itt-ott még engem is meglepett a történet kegyetlensége, és hogy senki sincs biztonságban ezen a brutális helyen. És itt nemcsak a táborra gondolok, ahol egyre inkább elhatalmasodik az őrület, hanem Garner megye egészére, ugyanis ahogy haladunk előre a történetben, nagyon sokat megtudunk az itteni társadalmi berendezkedésről, az okokról és a hatalmi berendezkedésről.

„Markomat kinyitva sötétlila íriszt találok benne, tökéletesen formált szirmokkal és bibével.
– A remény virága – suttogom könnybe lábadt szemmel.
Nem remélek virágot senki fiától, jobb életet azonban igenis remélek magamnak. Egy igaz életet. Általában nem vagyok szentimentális, ezt mégis egy jelnek érzem. A saját varázslatomnak. Ruhámba rejtem a virágot, a szívem fölé, a biztonság kedvéért, amint elhaladok az őrök sorfala mellett, akik félrenéznek, nehogy véletlenül is rám essen a pillantásuk.”

Close-up of woman hand holding dead rose | ID: 77957395Akik A szolgálólány meséjéhez hasonlítják a regényt, azok erre alapozhatják az ítéletüket, ám el kell mondanom, hogy hangulatában teljesen más a regény, és mivel YA-kötetről van szó, ezért a hangsúlyok is máshová esnek. Így kerül például szerelmi szál a regénybe, ami finoman szólva is furcsa, ám tény, hogy erre sem számítottam. Na meg Tierney is csinál néhány butaságot, ahogy az egy tinitől elvárható, de összességében ez mégsem vont le a regény értékéből. Talán azért sem, mert nem Tierney karakterén volt a fő hangsúly, hanem sokkal inkább a szereplők egymáshoz való viszonyán és azon, ahogy Tierney fokozatosan megismeri a világa kifacsart működését.

Összességében tehát egy nagyon érdekes könyv A tizenhatodik év, és meglepően komoly problémákkal foglalkozik, többek között a nők egyenjogúságával, azzal a felfogással, hogy a nők gaz csábítók, a szegénységgel és a manipulációval. Mindeközben izgalmas cselekményt is kapunk, legalábbis a kötet második felétől, ami miatt a regény végével már nagyon gyorsan haladtam, hogy végül egy egészen elképesztő végkifejlethez jussak, amelyre ugyan nem számítottam, de nagyon szerettem. Aki tehát kedveli a feminista történeteket és a disztópiákat, az semmiképp ne hagyja ki A tizenhatodik évet! Kár, hogy a borító – bár nagyon szép – nem találta el a könyv hangulatát.

Értékelés:

Rating: 4.5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Nyereményjátékunkban ezúttal azt tesszük próbára, mennyire ismeritek a 16 éves YA-regény főszereplőket! Minden állomáson találni fogtok egy fülszövegrészletet, és ki kell találnotok, hogy melyik könyvhöz tartozik! A könyv címét írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladat:

“Sokak ​szerint a tragédia ott kezdődik, amikor nem jelentkezel ki rendesen a leveleződből, és a féltve őrzött titkaid rossz kezekbe kerülnek. A tizenhat éves S. S.-rel pontosan ez történt.”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

06. 06. Hagyjatok! Olvasok! (Borítómustra)
06. 08. Deszy könyvajánlója
06. 10. Kelly és Lupi olvas
06. 12. A Szofisztikált Macska
06. 14. Könyv és más
06. 16. Readinspo
06. 18. Utószó
06. 20. Sorok között
06. 22. Hagyjatok! Olvasok!

A könyv adatai:

Kiadó: Maxim (Dream Válogatás)
Műfaj: Young Adult, Disztópia, Fantasy, Sci-fi
Terjedelem: 336 oldal
ISBN: 9789634992530
Fordította: Béresi Csilla

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük