Értékelés

Louisa May Alcott: A valóra vált álom

Fülszöveg:

A méltán népszerű Kisasszonyok szerzőjének csodálatos novelláskötete megannyi mesés karácsonyi történettel, melyben megelevenednek a már ismert angol vidéki élet szereplői. Együtt készülhetsz velük a legszebb családi ünnepre, forró punccsal a kezedben a kandalló előtt hallgatva a történeteiket.

.

A Manó Könyveknek köszönhetően egy újabb Louisa May Alcott kötetet tarthatunk a kezünkben. A nagy sikerű Kisasszonyok szerzője, ezúttal a 19. század karácsonyaiba enged bepillantást nyerni. Ez a szívmelengető és bájos novelláskötet bloggereinket is elvarázsolta. Hangolódjatok velünk az ünnepekre, merüljetek el a karácsonyi történetek világában, ha pedig mellétek áll a szerencse meg is nyerhetitek a könyv egy példányát.

A karácsonyi könyvek nagy gyengéim, de nemcsak a regényeket, hanem a novállás köteteteket, vagy egyéb gyűjteményeket is szeretem. Két éve Szabó Magdától olvastam egy gyűjteményt, idén pedig Louisa May Alcott könyvét szereztem be, mely néhány verset és jó pár karácsonyi tematikájú novellát tartalmaz. A kötetet tulajdonképpen ez a karácsonyi tematika fogja, a különböző történetekben ugyanis csupán az a közös, hogy az ünnepek alatt játszódnak.

Mindig is azt hittem, hogy Lousia May Alcott az egyik kedvenc íróm lesz, mint mondjuk Jane Austen, azonban az Egy régimódi lány, melyet idén olvastam, nem hozta a várt hatást, és bár nem mondanám rossz könyvnek, de nem hozta meg a kedvem a Kisasszonyokhoz, melyet annyian ajánlanak. A valóra vált álommal nagyrészt ugyanaz volt a gondom, mint az Egy régimódi lánnyal: a történetek többsége nagyon didaktikus volt, és erősen közvetíteni akart egy tanítást, mely ráadásul a legtöbb novellában azt, hogy a tehetősebbek ne feledkezzenek meg karácsonykor a szegényekről.

„A gazdagok általában nem azért nem törődnek a szegényekkel, mert kőszívűek, hanem mert tudatlanok vagy figyelmetlenek.”

Ennek ellenére volt olyan novella, ami a didaktikusságával együtt is megható volt, például a Mrs. Podgers teáskannája, mely talán az egyik legszebb mese volt a könyvben, de ilyen volt a Tilly karácsonya, illetve a Tessa és a meglepetések című novella is, melyben a szegény Tessa elhatározza, hogy énekléssel keres pénzt, hogy ajándékot adhasson karácsonykor a testvéreinek.

Szerencsére volt néhány olyan történet is, mely az újszerűségével, és a többitől eltérő történetével igazi felüdülést hozott: ilyen volt például a Róza meséje, melyben egy ló mondja el élete kalandjait, de hasonlóan üdítő volt a Táborozás a hóban című történet is, melynek főszereplője egy csapat gyerek, akik egy téli éjszakán ottragadnak egy üres házban.

„Egy kis figyelmesség, egy önzetlen apróság, egy vidám szó olyan kellemes és megnyugtató tud lenni, hogy mindenki megérzi benne a szépséget, és megszereti azt, akitől való. Anyák tesznek így, láthatatlanul, köszönetre nem számítva, mégis érezzük, és később is emlékezünk rá, mert ez az az egyszerű varázslat, amely összeköti a szíveket és boldoggá varázsolja az otthont.”

A valóra vált álom mindemellett néhány verset is tartalmazott, melyek őszintén megleptek, ugyanis nagyon aranyosak voltak, és remekül passzoltak a könyvbe. Összességében azonban a novellák domináltak, melyek különböző színvonalon mozogtak, és bizony a kedvencek mellett volt néhány olyan is, amely nem tudott megfogni. Épp emiatt nehéz egyetlen értékelésben véleményt mondani a könyvről, és csillagozni azt. Azt azonban nyugodt szívvel ajánlhatom, hogy ha karácsonyi törtlnetre vágytok, akkor lapozzatok bele a kis könyvecskébe, mert úgy gondolom, hogy a novellák között biztosan mindenki talál legalább néhány kedvére valót.

Értékelés:

Rating: 3.5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A novelláskötet fő tematikája a karácsony köré épül, így a játékunk is ehhez az ünnephez és az adventi készülődéshez kötődik. Minden állomáson találtok egy kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a választ.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Kérdés:

Melyik típusba tartozol? Aki már hónapokkal előbb elkezdi az ajándékok vásárlását, vagy inkább az utolsó pillanatra hagyod a beszerzésüket?

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

12.03.: Csak olvass!
12.04.: Könyv és más
12.06.: Utószó

A könyv adatai:

Kiadó: Manó Könyvek
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 272
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789635842346
Fordította: Lukács Laura
Megjelenés időpontja: 2022. október 12.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük