Értékelés

Paullina Simons: Tatjána és Alexander

A Tatjána és Alexander fülszövege:

Szenvedélyes ​és káprázatos szerelmi történet
A bronzlovas Oroszországban született írójától.

Tatjánának tizennyolc évesen és várandósan, csodával határos módon sikerül nyugatra menekülnie a háború sújtotta Leningrádból, abban a hiszemben, hogy megözvegyült. Ám férjét, Alexander Belov őrnagyot, a Szovjetunió sokszorosan kitüntetett hősét letartóztatta Sztálin hírhedt titkosrendőrsége, és jelenleg éppen a kivégzésére vár hazaárulásért és kémkedésért.

Tatjána új életet kezd Amerikában. A háború utáni New Yorkban olyan munkát és barátokat talál, és olyan élet vár rá, amilyenről álmodni sem mert. A gyász elől azonban nem menekülhet, és egyre hallja Alexander hívó szavát.

Mindeközben Alexander élete nagyobb veszélyben van, mint valaha. A férfi, aki amerikainak született, de már fiatalon Oroszországban rekedt, a Vörös Hadseregben szolgál, és a túlélés reményében szovjet állampolgárnak adja ki magát. Neki még nem ért véget a háború, de Oroszország esetleges győzelme vagy veresége egyaránt a biztos halált jelenti számára.

A történelmi regények mesteri tollú írónője, Paullina Simons egy földrészeken, korszakokon és az emberi érzelmek teljes skáláján átívelő útra visz minket. Szívbe markolóan gyönyörű szerelmi történet, ami még sokáig bennünk él azután is, hogy elolvastuk a könyvet.


A bronzlovas sorozattal kicsit nehezen indult a kapcsolatom, az első rész ugyanis sokáig állt olvasatlanul a polcomon, elsősorban a hatalmas méretének köszönhetően. Ám miután megismertem Tatjána és Alexander történetét, többé nem tudtam elszakadni tőlük, és természetesen a második részt is elolvastam, amely szerencsére nem okozott csalódást, és ismét bebizonyította, hogy A bronzlovas az egyik legszebb és legszívszorítóbb romantikus könyvsorozat, amelyet valaha olvastam.

A Tatjana és Alexanderben ott folytatódnak az események, ahol az előző rész abbamaradt: Tatjána Amerikába menekül abban a tudatban, hogy Alexander meghalt. Megszüli a közös gyermeküket, és egy kórházban helyezkedik el ápolóként, hogy így tudjon segíteni a hozzá hasonló menekülteken. És bár a lány barátokat szerez, és látszólag rendbe teszi az életét, valójában hatalmas fájdalommal küzd, és egyfolytában az Alexanderrel közös emlékeit idézi fel. Tatjána lelkébe látni igazán szívszorító élmény, és bár úgy tudja, hogy a férfi meghalt, mégsem tudja lezárni a kapcsolatukat.

„Alexandert látta mindenütt. Bármerre is ment, bárhová is ült le, jobbra fordította a fejét, és ott volt a férfi, sudáran, tiszti egyenruhájában, puskával a vállán, ahogy őt nézte mosolyogva.”

A lány történetével párhuzamosan olvashatjuk Alexanderét is, aki eközben a Szovjetunióban várja a büntetését. Gyakorlatilag bármi történik, rá mindenképp a halál vár, de a férfit minden szörnyűség ellenére élteti a remény szikrája, hogy egy napon talán újra láthatja Tatjánát, aki már biztonságban van. A jelen eseményei mellett ebben a könyvben végre bepillanthatunk a fiú múltjába is: kiderül, hogy hogyan is került Oroszországba, és hogyan is lett belőle Alexander Belov.

Miközben a regényben rengeteg minden történik, és folyamatosan izgulhatunk a szereplőinkért, időnként a közös múltjukból is új pillanatokat ismerhetünk meg: Lazarevóra mindketten sokat gondolnak, és végre Alexander szemszögéből is megismerhetünk fontos pillanatokat. Az itt átélt idill éles ellentétben áll a jelen bánatával és a másik hiányával, így még inkább átérezzük a két szerelmes fájdalmát.

„Van egy szál az életében, amit nem szakíthat szét sem a halál, sem a szív fájdalma, sem a távolság vagy az idő, sem a háború, de még a kommunizmus sem. Nem szakíthatja szét semmi, suttogta Tatjána. Amíg én vagyok ezen a világon, mondta minden leheletével, testével és ajkával, amíg én lélegzek, te is létezni fogsz, katona.”

Paullina Simons úgy ír romantikus történetet, mint senki más: együtt sírunk a szereplőkkel, érezzük a mérhetetlen fájdalmukat és szerelmüket, de valahogy mégsem válik nyálassá a történet. Ebben a részben már bátrabban bánik a szerző az erotikus jelenetekkel, de akkor se aggódj, ha nem szereted az ilyesmit, mert igazán visszafogott és szép epizódok ezek. A nagy terjedelme ellenére ezzel a könyvvel is gyorsan tudtam haladni, ezért ne féljetek belevágni, ha szerettétek az első részt, ez is hatalmas élmény lesz!

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!