Értékelés

Rácz-Stefán Tibor: Éld át a pillanatot!

Fülszöveg:

Egy ​dedikálás, ami megváltoztatja az egész életed!
Panka mindig is tudta, hogy csak saját magára számíthat.
A tizenhét éves lány nevelőszülőknél él, emellett egy kiadónál dolgozik gyakornokként. Egyetlen szabály szerint éli az életét: senkit nem enged igazán közel magához, mert túl sokszor törték már össze a szívét.
Bastien hiába híres író, az ő élete is csak kívülről tökéletes.
A tizenkilenc éves, francia srác egy régebbi balesetét próbálja feldolgozni lelkileg, miközben egyre nagyobb nyomás nehezedik rá, hogy íróként is bizonyítson.
Bastien a kétségbeesését és a haragját másokon vezeti le, a budapesti dedikálásán viszont emberére akad: Panka az egyetlen, aki felveszi vele szemben a kesztyűt.
Egyre jobban izzik a levegő Panka és Bastien között, az idő viszont ketyeg, a fiú ugyanis hamarosan elhagyja az országot. A szerelmüket már csak egy karácsonyi csoda válthatja valóra?
Az év legédesebb és legromantikusabb karácsonyi története, ami boldogsággal tölti meg a szíved. Mélyedj el benne!

Rácz-Stefán Tibor legújabb szívmelengető karácsonyi regényében egy fiatal lány szívét egy Budapestre érkezett francia író dobogtatja meg. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott példányt a könyvből!

Ha szoktátok olvasni a blogomat – különösen mostanában -, akkor bizonyára nem sok újat árulok el azzal, ha elmondom, imádom a karácsonyt, és az ünneppel foglalkozó, ekkor játszódó könyveket. Általában azt szoktam mondani, hogy nem olvasok sok romantikus történetet, de decemberben, sőt, néha már november végén megnyílik a szívem, és egyszerűen vágyom a szép szerelmes, ünnepi történetekre, legyen az regény, mesekönyv, film vagy épp sorozat. Nem csoda ha egyből lecsaptam a Könyvmolyképző Kiadó idei karácsonyi aduászára, Rácz-Stefán Tibor új regényére, mely tökéletes ünnepi olvasmánynak bizonyult, és igazán megmelengette a szívemet.

„Tisztában vagyok vele, a legtöbb, amit tehetek, hogy szívem-lelkem beleadom a kéziratba. Mégis megrettent a gondolat, hogy csalódást okozok az olvasóimnak”

A történet két fiatalról szól, akik – nem árulok el nagy titkot – szerelmesek lesznek egymásba, de a boldogságuknak útját állja az a rengeteg feldolgozatlan trauma, melyet hőseink cipelnek. Pankának és Bastiannak ugyanis nemcsak a szokásos tini-dolgokkal kell megküzdenie, hanem mindketten szörnyű dolgokon mentek keresztül a múltban, és bizony nagyon összetett karakterek. Panka nevelőszüléknél élő fiatal lány, akit eddigi élete során mindenki elhagyott, így már senkiben nem mer bízni, és Bastian sem cipel kisebb terhet, mert bár a fiú sikeres író, máig nem tudja feldolgozni a szörnyű balesetet, és azt, hogy elvesztette az egyik lábát, ráadásul azóta a szüleivel sem tud zöld ágra vergődni. Adott tehát két nagyon különleges, de fájdalommal teli karakter, akik karácsony előtt egy nappal találkoznak… 

A történetben természetesen nem a nagyon pörgős cselekményen volt a hangsúly, sokkal fontosabb volt a jellemfejlődés, és a kis karácsonyi csodák, melyek a szemünk előtt bontakoznak ki. Az Éld át a pillanatot! így hamar egy nagyon-nagyon megható, gyönyörű regénnyé vált, bár a közepe felé számomra már túlságosan is szirupos volt, de ilyenkor, az ünnepek táján hajlamos vagyok megengedőbb lenni ezzel is. Az azonban biztos, hogy a romantika nem ment a mondanivaló rovására, ugyanis hőseink hosszú beszélgetéseiben rengeteg nagyon fontos téma előkerül, melyek társadalmi szinten is jelentős problémákkal foglalkoznak. Csak ízelítőnek: előkerül a nevelőotthonban élő gyerekek és fiatalok megbélyegzése, a családon belüli erőszak, az alkoholizmus, és még megannyi fontos téma. Szerencsére ezeket a komoly témákat ellensúlyozza egy kis humor is, így aztán teljesen befogadható a történet, sőt, rettenetesen olvastatja magát.

„– Mosolyogj, édes, de ne úgy, mintha citromba haraptál volna!
– Azt hallottam, a franciák szenvedélyesek, és értenek a romantikához – jegyzi meg kimérten. – De te bebizonyítottad az ellenkezőjét.”

Eddig tehát egy igazán mély romantikus YA-történet a regény, ami azonban engem most a leginkább megfogott, az az apróság, hogy Rácz-Stefán Tibor nagyon ügyesen emelte be a könyvbe a popkultúrát, és azt a magyar kultúrkörnyezetet, mellyel hazánkban találkoznak az olvasni szerető emberek. Bár valahol megértem, hogy magyar írók miért távolodnak el Magyarországtól a történeteikben, azért mégis másként tudom beleélni magam egy olyan regénybe, amelynek szereplői a számomra is ismerős Duna-parton sétálgatnak, a 8. kerület utcáiban laknak, olyan könyveket olvasnak, amelyeket itthon is sokan szeretnek, és igen, használják a Molyt! Imádtam, amikor Panka a Molyon válaszolta meg a rajongók megjelenésekre vonatkozó kérdéseit a Facebookon, és hogy bepillanthattunk egy magyar könyvkiadó életébe, mert bár alapvetően fikció a regény, biztosra veszem, hogy egy csomó dolog valós tapasztalatokon alapul. És nagyon jó érzés volt, hogy amikor a regényben hősein a várost járják, akkor el tudom képzelni az útvonalaikat, gondolkozhatok azon, hogy Panka melyik utcában lakhat, és a dedikálás leírásánál szinte láttam magam előtt az Alexandra Könyvszalont a fénykorában (még akkor is, ha a szerző nem is ezt látta maga előtt, amikor ezeket a sorokat írta).

Részben ide kapcsolódik, bár valójában nem kapcsolódik szorosan a kötethez, de számomra mégis érdekes volt a szerző személyes kedvenceit is felfedezni a regényben. Ha ugyanis olvassátok Rácz-Stefán Tibor blogját, akkor ti is tudhatjátok, hogy olvassa például Jennifer L. Armentrout vagy Cassandra Clare könyveit, vagy mondjuk a Kszi, Simon című könyvet/filmet, de idéz például a Harry Potterből és Gleeből, melyek valószínűleg neki is a szíve csücskei – vagyunk így ezzel egy páran. Ezek az apróságok igazából nem sokat számítanak a regény cselekményét tekintve, ha nem figyelsz rájuk, nem veszítesz semmit, nekem mégis olyanok voltak a pici felismerések – amikor rájöttem, hogy olvastam, amit például egy-egy könyvről írt a szerző -, mintha megtaláltam volna egy kis easter egget.

Visszatérve a történetre, engem most nagyon elvarázsolt ez a kis karácsonyos kaland, a szereplők nagyon közel kerültek a szívemhez, és teljesen ünnepi hangulatba hozott az Éld át a pillanatot!, így aztán nem tudnám nem szeretni ezt a kötetet. A könyv kívül-belül nagyon szépre sikerült, ezért bátran merem ajánlani a romantikus lelkeknek, és azoknak az olvasóknak, akik szeretik, ha egy történet csordultig van érzelemmel. Nem kérdés, hogy ennek a könyvnek sok karácsonyfa alatt ott van a helye, ahogy az sem, hogy nem ez volt az utolsó regény, amit olvastam a szerzőtől. Lilla történetére például még az eddiginél is kíváncsibb lettem, aki Rácz-Stefán Tibor Élni akarok! című regényének a főhőse, de az író több más karakterével együtt ebben a művében is felsejlett az alakja.

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt megvásárolhatod!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani játékunk során fejest ugrunk a karácsonyi romantikába. Az állomásokon olyan könyvekből találhattok idézeteket, amelyek akárcsak az Éld át a pillanatot!, szintén karácsony idején játszódnak. A feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található könyv címét. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Könyvmolyképző Könyvkiadó által felajánlott példány a könyvből!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

“– Mi van, ha a szerelem nem eldöntendő kérdés?”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

12. 07. Veronika’s Reader Feeder
12. 09. Könyvvilág
12. 11. Spirit Bliss Sárga könyves út 
12. 13. Utószó
12. 15. Hagyjatok! Olvasok! (extra)
12. 17. Könyv és más
12. 19. Fanni’s Library
12. 21. Hagyjatok! Olvasok!
12. 23. Spirit Bliss Sárga könyves út (extra)

A könyv adatai:

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Szerző: Rácz-Stefán Tibor
ISBN: 9789634576334
Oldalszám: 272 oldal
Megjelenés: 2020.12.09

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük