Ajánló

Ezt olvasd karácsonykor – ünnepi könyvajánló az idei megjelenésekből

Karácsony előtt nagyon szeretek olyan könyveket olvasni, melyek az ünnepek körül játszódnak, akár mesekönyvről, akár romantikus regényről van szó. Nagy örömömre idén elég jó a felhozatal ilyen könyvekből, ezért azt hiszem, mindenki találhat új kedvenceket, aki szeretne az ünnepek körül hamisítatlan karácsonyi történeteket olvasni. Ezért a mostani könyvajánlómban 9 szuper idén megjelenő kötetet ajánlok nektek!

Ha mesekönyvet keresel… Harcos Bálint: A medve, aki a karácsonyfában lakott

Agócs Írisz cuki rajzaival idén karácsonyra jelent meg Harcos Bálint mesekönyve, melyben egy kislány és édesapja meglepő kalandba keveredik: bár csak egy karácsonyfát szeretnének hazavinni, olyasmi történik, amire egyáltalán nem számítanak. A rövidke, aranyos mesekönyv akár a legkisebbek figyelmét is képes lekötni, és mivel nagyon rövid történettel van dolgunk, akár a kezdő olvasók is megpróbálkozhatnak a könyvecske olvasásával. A mesekönyv ráadásul kívülről is nagyon-nagyon szép, ezért jól fog mutatni a karácsonyfa alatt.

Kiadó: Pagony Könyvkiadó

Ha YA könyvet olvasnál… Rácz-Stefán Tibor: Éld át a pillanatot!

Az idei év karácsonyi olvasmánya nekem Rácz-Stefán Tibor most megjelenő karácsonyi könyve lett, az Éld át a pillanatot! A regény egy nagyon szép szerelmes történet, melynek főszereplője a nevelőszülőknél élő, az emberekben nehezen megbízó Panka, és a híres író, Bastien, akinek a látszólag fényes élet ellenére szintén rengeteg feldolgozatlan traumája van. A könyv egy karácsonyos történethez képest meglepően mély témákat jár körül, de természetesen nem hiányzik belőle a romantika, ne meg egy kis karácsonyi csoda sem, ezért bátran ajánlom mindenkinek, aki szeretne ünnepi hangulatba kerülni! Hamarosan jövök a bővebb értékeléssel is!

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó

Ha a romantikus irodalom érdekel… Karen Swan: A karácsonyi parti

Határozottan szerettem volna volna idén karácsonykor elolvasni Karen Swan izgalmasnak tűnő családregényét, és nagyon bízom benne, hogy lesz is még időm rá, mert szeretem a családregényeket. A regény három lánytestvérről szól, akik közül a legkisebb örökölte apjuk fényűző kastélyát, melyet azonban most mégis elad. A három lány ezért egy utolsó karácsonyi partira utazik ide, hogy elbúcsúzzanak a háztól, és végre fény derüljön az oly sokáig elhallgatott titkokra.

Kiadó: XXI. század Kiadó

Ha a krimiket kedveled… Agatha Christie: Adventi krimik

Agatha Christie, a krimi koronázatlan királynője az ünnepen sem hagyja cserben a rajongókat, ugyanis nemrég megjelent az Adventi krimik című novellaválogatása, mely nemcsak karácsony körüli olvasásnak, de ajándéknak is tökéletes lehet a krimik szerelmeseinek. A kötet érdekessége, hogy a szerző minden híres nyomozójával találkozhatunk az oldalakon, ahogy a fülszöveg is írja: „Miss Marple egy gyógyszállóban tölti a karácsonyt, Hercule Poirot vidéken, Parker Pyne Mallorcán, Mr. Quin és Mr. Satterthwaite egy kastélyban, Tommy és Tuppence pedig egy vidéki fogadóban – a nyomukban pedig ott jár a halál…”

Kiadó: Helikon

Ha szépirodalmat szeretnél olvasni… Kosztolányi Dezső: Csodát nekem

Szinte már hagyománnyá vált, hogy karácsony előtt a Libri megjelentet egy-egy gyönyörű, különleges és limitált kötetet, melyet nagyon kedvezményes áron szerezhetünk be, ha vásárolunk náluk. Idén két kötettel is készült a bolthálózat: Karinthy és Kosztolányi egy-egy könyvét szerezhetjük be. A kettő közül engem most a Kosztolányi írásaiból álló válogatás fogott meg jobban, mely a híres szerzőnk ünnepi írásaiból szemezget, az 1920-as, 30-as években ugyanis az olvasott tárasági lapok minden évben adtak ki karácsonyi/szilveszteri különszámokat, és nem ritkán ismert írókat – köztük Kosztolányit is – felkértek, hogy írjanak az újságba egy karácsonyi hangulatú verset vagy novellát. Nem ritkán pedig ezekből a próbálkozásokból igazi mesterművek születtek, melyek közül sokat most olvashatunk először.

Ha egy régi kedvencet idéznél fel… Mauri Kunnas: Mikulás és a varázsdob

Ha a gyerekkorom legmeghatározóbb karácsonyi történeteiről kellene írnom, akkor biztosan nagyon hamar előkerülne a Mikulás és a varázsdob című mesefilm, mely még kazettán volt meg otthon annak idején, és rengetegszer újranéztük a húgommal. Az azóta eltelt hosszú évek alatt aztán teljesen el is feledkeztem erről a történetről, mígnem idén megtudtam, hogy a mesének létezik könyv változta is, sőt, az ünnepekre új kiadásban jelenik meg a történet. Nem csoda, ha azonnal elcsábultam, és azóta már el is olvastam a szívemnek oly kedves mesét, melyben szerencsére nem csalódtam, így aztán gyerekeknek és felnőtteknek is szívből ajánlom ezt a csodaszép könyvet!

Kiadó: Kolibri

Ha ötleteket keresel… Trine Hahnemann: Skandináv karácsony

Manapság egyre több könyv jelenik meg arról, hogy a skandináv emberek miért is boldogok és elégedettek, és milyen is az ő kultúrájuk, mik a hagyományaik. A Skandináv karácsony egy nagyon érdekes receptgyűjtemény, mely több mint 80 különleges ünnepi receptet tartalmaz, és miközben kipróbálhatjuk az ízletes karácsonyi ételeket és italokat, megismerhetjük a skandináv hagyományokat is. Készüljetek fel hát a sült kacsákra, halételekre, forró italokra, süteményekre és a finomabbnál finomabb köretekre…

Kiadó: Corvina

Ha a novellákat szereted… Győri Anna (szerk.): A legnagyobb ajándék és más klasszikus karácsonyi történetek

Már valamikor november elején kinéztem magamnak a Harmat Kiadó jóvoltából megjelenő karácsonyi novelláskötetet, mert egy-egy rövidebb történetet akkor is el tudok olvasni, ha amúgy nincs sok időm karácsonykor. Bár idén valószínűleg kevesebb lesz a rokonlátogatás, azért nem bízom benne, hogy sok szabadidőm lesz, amit az olvasásra szánhatok, ezért a rövidebb történetek jó választásnak tűnnek. Ráadásul a klasszikus művek különösen jól passzolnak az ünnep hangulatához, ezért már nagyon várom, hogy megismerkedhessek ezzel a különösen szép kis könyvvel.

Kiadó: Harmat Kiadó

Ha a Disney-mesék szerelmese vagy…  Disney – Karácsonyi mesegyűjtemény

Ha felnőtt vagy, és még mindig rajongsz a Disney-mesékért, vagy épp a gyermekednek keresel karácsonyi ajándékot, akkor jó választás lehet ez a gyönyörű mesegyűjtemény, melyben ismét találkozhatunk kedvenc Disney-hőseinkkel, például Aranyhajjal, Buzz Lightyearrel, Matukával, Micimackóval vagy épp Annával és Elzával, akik ezúttal karácsonyi kalandokba keverednek. A rövid történetek akár a legkisebbeknek is örömet okoznak, de meggyőződésem, hogy a felnőttek is örömmel fogják olvasni a ünnepi meséket ebből a tényleg nagyon szép kötetből.

 

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük