Ajánló

A képregények új formája: ezt te is imádni fogod!

Bevallom, én még soha nem hallottam korábban a webtoonról, de néhány hete rátaláltam, és azóta folyamatosan ilyen képregényeket olvasgatok. Ezért gondoltam, hogy írok egy bejegyzést, amiben elmondom, hogy mi is ez, és miért is nagyon jó webtoonokat olvasgatni, hátha más is van, aki még nem találkozott a műfajjal.

Ha azt mondom, hogy koreai képregény, sok embernek valószínűleg a manga jut eszébe, azonban van egy egyre nagyobb csoport, akik azonnal rávágnák, hogy webtoon. A webtoon ugyanis egy koreai képregényműfaj, aminek az a sajátossága, hogy internetes publikálásra szánták. Ez azt jelenti, hogy a rajzok számítógépen készülnek, a képregények általában rövid fejezetekből állnak, gyakran egy színes háttérre teszik az egészet, amit neked lefelé kell görgetned, és kényelmesen olvashatóak számítógépről és főleg mobilról.

15076852784_c764edb7ab_h
Forrás: Flickr

Egyelőre elsősorban angolul olvashatóak webtoonok, viszont ezen a nyelven rengeteg fajta érhető el, ezért biztosan mindenki talál magának olyat, amit szívesen olvas. A rövid, vicces képsoroktól kezdve a komoly drámákig, szerelmes történetekig, vagy sci-fiig, nagyon széles a paletta, ezért nemcsak azok olvassák szívesen, akik egyébként is rajonganak a képregényekért vagy mangákért.

Képtalálat a következőre: „webtoon”
A Webtoon Line logója / Forrás: Wikipédia

Az elolvasott képregényeket kedvencnek jelölheted, feliratkozhatsz, hogy értesítést kapj az új részekről, de megoszthatod másokkal is, és akár az alkotót is támogathatod. De ami a legjobb, hogy INGYENESEN olvashatsz rengeteg képregényt, teljesen legálisan, csupán el kell látogatnod egy ingyenes webtoonokat gyűjtő oldalra (persze vannak fizetős oldalak is, ahol csak néhány rész olvasható ingyenesen), vagy le kell töltened egy alkalmazást a telefonodra. Bár több ilyen oldal és alkalmazás van, az egyik legnépszerűbb a Webtoon Line, ami nevéből adódóan csak webtoonokkal foglalkozik, de óriási kínálattal rendelkezik, és nagyon egyszerű kezelőfelülete van. Egyelőre a képregények többsége angol nyelvű, de az oldal lehetőséget ad rajongói fordítások olvasásra és feltöltésére is. A webtoonok általában viszonylag kevés szöveget tartalmaznak, ezért nyelvtanulásra is kiválóan alkalmas az olvasásuk.

a

Az én kedvenceim

Még viszonylag kezdő felhasználó vagyok,de máris látom, hogy milyen sok különleges webtoon létezik. A személyes kedvencem a My Giant Nerd Boyfriend, mely egy alacsony lány kalandjairól szól egy nagyon magas fiú mellett. Mostanában amúgy is mindenki imádja a hétköznapokról szóló vicces kis képregényeket, és Fishball, a My Giant Nerd Boyfriend alkotója épp ilyeneket készít – nem csoda, ha mindenki imádja.

Vannak klasszikus, összefüggő történettel rendelkező webtoonok is, például a My Deepest Secret, mely egy romantikus történet, egy dráma és egy fantasy keveréke, vagy a Siren’s Lament, ami egy gyönyörűen megrajzolt, zenei aláfestéssel rendelkező romantikus történet. Ha pedig egy különleges képregényre vágysz, nézz utána a Lalin’s Curse című fantasynak, ugyanis az első rész nemcsak nagyon látványos, de különleges hanghatásokkal is kiegészítették.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük