Ajánló,  Értékelés

Genevieve Gornichec: A vér szövetsége

A vér szövetsége fülszövege:

A ​boszorkány szíve írójának legújabb könyve ősi legendákból táplálkozik: két nő élete fonódik össze ebben az elsöprő erejű történetben, amely a viking korban játszódik.

Oddny és Gunnhild gyerekkorukban ismerkednek meg egymással a 10. századi Norvégiában, és nem is különbözhetnének jobban egymástól. Oddny csendes, nyugodt életről álmodozik, míg Gunnhild minél nagyobb hatalomra szeretne szert tenni, és menekülni akar kegyetlen anyjától. Egy jósnő félelmetes jövendölése azonban sötét árnyékot vet Gunnhildra, Oddnyra és a nővérére, Signyre is. A három lány ezért vérszerződést köt egymással, és megfogadják, hogy mindig segíteni fogják a másikat.

Amikor viking portyázók felgyújtják Oddny otthonát és elrabolják Signyt, Oddny egyre távolabb kerül attól az élettől, amelyben reménykedett. Elhatározza, hogy mindenáron megmenti nővérét, de ezalatt egyre közelebb kerül az egyik fosztogatóhoz, aki részt vett az otthona elleni támadásban. Gunnhild időközben megszökött, évekig boszorkánynak tanult a messzi északon, és kénytelen tudomásul venni, hogy a sors a gyűlöletes Erik király felé tereli, aki egy nap egész Norvégia uralkodója lesz.

Bár a két nőt összekötő mágikus és érzelmi kötelék erős, amikor újra felbukkannak egymás életében, kapcsolatuknak olyan próbát kell kiállnia, amire egyáltalán nem számítottak.


Szeretted a Vikingek című sorozatot? Akkor Genevieve Gornichec legújabb könyve épp neked való! A vér szövetségével a vikingek korába repülünk vissza, a 10. századi Norvégiába, de a történet középpontjában nem a harcosok, hanem a boszorkánysággal foglalkozó nők állnak. A szerző szerint ugyanis nem csak olyan nők története érdemes az elbeszélésre, akik fegyverrel értek el sokat. Az Agave Kiadó gondozásában megjelent regényből nálunk nyerhettek is egy példányt, ha követitek a turnét.

Genevieve Gornichec vadonatúj regényének elolvasásán egy percig sem kellett gondolkodnom, ugyanis a szerző tavaly megjelent regénye, A boszorkány szíve fantasztikus olvasmány volt, mely nemcsak azzal nyerte el a tetszésemet, hogy a skandináv mitológiára épül, hanem a kalandos történetével és a jól felépített karakterekkel. A vér szövetsége szintén skandináv alapokon nyugszik, de nem az istenek korába, hanem a 10. századba kalauzolja az olvasót, a vikingek közé.

A vér szövetsége elolvasása után Genevieve Gornichec hivatalosan is belépett a kedvenc íróim közé, ugyanis minden percét imádtam ennek a hangulatos, izgalmas történetnek. A cselekmény már rögtön egy izgalmas fordulattal indul, egy jóslattal, amely három lány életét is megpecsételi. Gunnhild módos családból származik, ám édesanyja rosszul bánik vele, így amikor lehetőséget kap a szökésre, megragadja az alkalmat – nem tud azonban elszakadni barátnőitől, Oddnytól és Signytől, így sok évvel később titokban tanúja lesz annak, ahogy a két testvér családját megölik, a házukat felgyújtják, és Signyt elrabolják. Innentől Oddny és Gunnhild közös küldetést kap: ki kell szabadítaniuk a lányt.

„Sokszor semmi másba nem kapaszkodhatunk, mint a mesékbe, amiket saját magunknak mondogatunk.”

A regény cselekménye tehát nagyon erősen kezdődött, és már az elején beszippantott a történet, így az sem zavart, amikor kicsit lassabb fokozatra kapcsoltunk, sőt, nagyon élveztem arról olvasni, hogy a vikingek hogyan élték a mindennapjaikat, hogyan étkeztek, fogadtak vendéget vagy házasodtak, milyen szertartásokat végeztek, és mit dolgoztak. A szerző rettentő sok kutatómunkát tehetett abba, hogy ezek a részek ilyen részletesek és pontosak legyenek, én pedig nagy örömmel olvastam minderről. A cselekmény utolsó harmadában azonban már nem ezek a részek voltak jellemzőek, hiszen ekkor jöttek a legizgalmasabb fordulatok.

Genevieve Gornichec
Genevieve Gornichec

Gunnhild a történet legfontosabb szereplője, és én nagyon kedveltem őt, mert nagyon sokoldalú karakter volt, hibákkal és erősségekkel. Oddny szintén jól felépített karakter volt, aki talán a legnagyobb jellemfejlődésen ment keresztül, hiszen a lány alapvetően csupán a biztonságos családi életre vágyott, amitől nagyon messzire keveredett a történet során. Az egyetlen fontosabb férfi szereplő Erik, akinek szintén elég jól megismerjük a hátterét, és ahogy Gunnhild, sokáig én sem tudtam őt hova tenni – sem a jó, sem a rossz oldalra. A három főbb karakteren kívül, a mellékszereplők között is találhatunk még jól felépített alakokat, és minden fontosabb szereplő kapott annyi jellemzést, hogy azok háromdimenziósak lehessenek.

A vér szövetsége tehát egy nagyon izgalmas, erős skandináv alapokon nyugvó történet volt, mely mintha épp nekem íródott volna, olyannyira passzolt a szubjektív preferenciáimhoz. Genevieve Gornichec kiemelkedő fantasy író, aki immár a második könyvével is lenyűgözött, így nagyon remélem, hogy a jövőben olvashatok majd még tőle az Agave Könyvek kiadásában megjelent, magyar nyelvű regényeket.

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Bár A vér szövetségében nem hangsúlyos a skandináv mitológia, de játékunkban mégis az áll a főszerepben. A feladatotok, hogy a leírások alapján kitaláljátok, melyik istenségre gondoltunk az adott állomáson.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

A tudás és bölcsesség megszerzéséért a fél szemét áldozta.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

11.26. Readinspo
11.27. Csak olvass!
11.29. Utószó
12.01. Könyv és más
12.03. Olvasónapló
12.05. Dreamworld

A könyv adatai:

Kiadó: Agave Könyvek
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2023
Oldalszám: 494
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635981878
Fordította: Ballai Mária
Megjelenés időpontja: 2023. október 24.