Ajánló,  Értékelés

Shannon Hale: Ever After High

Nagyjából két évvel ezelőtt, egy hirtelen ötlettől vezérelve szereztem be másodkézből Shannon Hale Ever After High-sorozatának mindhárom részét, melyekhez az utóbbi időben mindig akkor nyúltam, amikor épp nem volt kedvem semmihez. Mivel külön-külön nem írtam értékelést a kötetekről, de úgy érzem, megérdemli a sorozat a figyelmet, ezért most egy bejegyzésben írok a három könyvről. Tudom, hogy mostanra már nehezen beszerezhető az első rész, de ha mégis meglátnátok valahol (Vinteden például van ebben a pillanatban pár példány), akkor szerintem érdemes lecsapni rá.


Könyv: A Mesehősök Végzetkönyve (Shannon Hale)

Az első rész, A Mesehősök Végzetkönyve fülszövege (a többit a spoilerek miatt nem osztom meg):

Az Ever After High varázslatos gimi! Itt készülnek fel a híres mesehősök tini gyermekei arra, hogy beteljesítsék előre elrendelt végzetüket, és átvegyék szüleik helyét a mesékben. Belőlük lesz majd a következő Hófehérke, Daliás Herceg vagy éppen Gonosz Királynő – akár tetszik, akár nem. Az örökség napján ugyanis ünnepélyesen el kell fogadniuk a Mesehősök Végzetkönyvében megírt sorsukat, és mindenki tudja, hogy aki ezzel szembeszegül, annak örökre eltűnik a meséje.

A Gonosz Királynő lánya, Raven Queen is hamarosan anyja nyomdokaiba lép, de éppen a kellő rosszindulat hiányzik belőle. Mi lenne, ha átírná élete meséjét?

Az előkelő Apple White a vidék legszebb lánya. Gondosan eltervezte, hogyan él majd boldogan, amíg meg nem hal, de ehhez el kell fogadnia Raventől a mérgezett almát, ahogyan a mese szól. Ám ha Raven nem írja alá a Mesehősök Végzetkönyvét, mindkettejük számára…

ITT A VÉGE, DE EL NE FUSS VÉLE!


Mielőtt nekiállok az értékelésnek, nézzük meg, hogy tulajdonképpen mi is ez a sorozat. Az Ever After High név elsősorban talán a mesesorozat vagy a babák miatt lehet ismerős itthon. Érdekes, hogy nem a könyv, és nem is a sorozat volt előbb, hanem a babák – a Mattel a Monster High sikerén felbuzdulva piacra dobott egy újabb kollekciót olyan babákkal, amelyek a klasszikus mesék főszereplőinek gimnazista gyermekeit ábrázolják. A babák népszerűsítése érdekében a Mattel készíttetett egy webes sorozatot is, amely rövid részekben meséli el az Ever After High diákjainak életét. Ezzel a sorozattal találkozhattunk itthon a televízióban is.

Az Ever After High főszereplői: Briar Beauty, Apple White, Raven Queen és Madeline Hatter
Az Ever After High főszereplői: Briar Beauty, Apple White, Raven Queen és Madeline Hatter

Shannon Hale, akitől korábban már olvastam egy különleges képregényt, szintén a Mattel felkérésére írta meg az Ever After High könyvsorozatot, melyben angolul három regény, és novelláskötet jelent meg – magyarul csak a trilógia olvasható. Az első rész A Mesehősök Végzetkönyve, melyet a Ki a leggonoszabb a vidéken? és a Holnemvolt Csodaország követ. A sorozattal a szerző túlteljesítette a feladatát, hiszen egy önmagában is olvasható, vicces és izgalmas sorozatot írt, melyet jó szívvel ajánlok akár már azoknak a gyerekeknek is, akik épp csak most tanultak meg olvasni.

Az Ever After High diákjai tehát a híres mesehősök gyermekei, és ebben az iskolában arra készítik fel őket, hogy később újra tudják játszani a szülik meséjét. A sorsuk tehát kötött: a szüleik helyébe kell lépniük, és vagy hősökké vagy gonoszokká kell válniuk. Raven, a Gonosz Királynő lánya azonban nem akar a rossz útra lépni. Snow White – Hófehérke lánya – jó barátja, és nem tudja elképzelni, hogy hamarosan az életére kell törnie. Közeledik azonban a szertartás ideje, amikor a diákoknak alá kell írniuk a Mesehősök Végzetkönyvét, és ezzel elfogadniuk a sorsukat, Raven pedig egyre többet gondolkozik azon, hogy mi történne, ha nem írná alá a könyvet – vajon tényleg szörnyű dolgok vennék kezdetüket, ahogy a többiek mondják?

A Mesehősök Végzetkönyve tulajdonképpen arról szól, hogy Raven eljut a döntéséig, míg a második rész, a Ki a leggonoszabb a vidéken? ennek a történetnek a közvetlen folytatása, ahol tulajdonképpen az első kötetben meghozott döntések közvetlen következményeit láthatjuk. Mindegyik könyvben fontos téma az, hogy magunk alakíthatjuk-e sorsunkat, és hogy a saját sorsunk alakítása vajon milyen következményekkel járhat másokra nézve. Ugyanakkor mindegyik kötet nagyon izgalmas és kalandos, egyetlen percig sem lehet unatkozni. Ahogy azt el is várhatjuk, rengeteg az utalás a könyvekben a klasszikus mesékre, de szó sincs újramesélésről, helyette egészen új, nagyon modern kalandokat kapunk, melyekben fontos a barátság, a bizalom és a talpraesettség.

Míg az első két könyv szorosan összetartozik, addig a harmadik kissé különálló történet, és itt már nem is Raven és Apple a főszereplő. A Holnemvolt Csodaországban ugyanis egy különös csodaországi lény szabadul be az iskolába, és mindenkit valami bolondos dologgá változtat – kivéve a csodaországi tanulókat, köztük Madeline Hattert, a Bolond Kalapos Lányát, és Lizzie Heartsot, a Szívkirálynő lányát. Nekik kell tehát megmenteniük az iskolát.

Maddie már a korábbi részeknek is érdekes színfoltja volt, különösen azért, mert képes volt beszélni a mesélővel, ami egy nagyon izgalmas helyzetet teremt, hiszen Maddie így képes reflektálni a saját szereplőlétére, és mivel hallja az elbeszélést, akár segíteni is tudja a mese alakulását. Ez a metanarráció a harmadik részben éri el a csúcspontját, amikor magára a mesélőre is hatással lesz a gruffacsór varázslata. Ez az érdekes narrációs technika, amivel szerintem gyerekkönyvben még nem is találkoztam, rengeteg humor forrása már a korábbi kötetekben is, de különösen a harmadik részben.

Részben emiatt, részben pedig a még különlegesebb főszereplők miatt volt a kedvencem a Holnemvolt Csodaország, de mindhárom könyvről elmondható, hogy könnyen és gyorsan olvasható, izgalmas, és nagyon magával ragadó – le sem tudtam tenni őket, amíg nem végeztem velük. A rengeteg szereplő között pedig biztosan mindenki talál olyat, akinek a problémáival azonosulni tud.

A három könyv kivitelezése is nagyon szép és különleges – bár nem illusztrált könyvek, rengeteg apró rajz van bennük, és rengeteg kézírással beleírt szó vagy szövegrészlet. A fő szöveg pedig kellően szellős és nagybetűs ahhoz, hogy olyan gyerekek is örömmel forgassák a könyvet, akik még olvastak nagyon hosszú köteteket. Említettem már, hogy nekik nagyon ajánlom ezt a sorozatot, de nemcsak a gyerekek, hanem szerintem a felnőttek is jól fognak szórakozni ezen a vidám, izgalmas, sokszor pedig kifejezetten vicces és tanulságos könyvsorozaton. Jó bizonyíték erre a rengeteg pozitív értékelés a Molyon.

Értékelés a teljes könyvsorozatra: