Értékelés

Alice Oseman: Nick és Charlie

A Nick és Charlie fülszövege:

A hiánytól jobban szeret a szív, igaz?

Mindenki tudja, hogy Nick és Charlie a tökéletes pár, és elválaszthatatlanok. De Nick most egyetemre megy, Charlie pedig végzősként a suliban marad. Ahogy közeledik a búcsú ideje, mindkét fiúban felmerül a kérdés: vajon elég erős a szerelmük ahhoz, hogy túléljék a különválást? Elvégre az első szerelem ritkán tart örökké…

Gyere, és olvasd el Nick és Charlie történetének újabb fejezetét!


Térjünk vissza a Heartstopperből ismert szerelmesekhez, Nickhez és Charlie-hoz! Ebben a rövid kötetben Nick egyetemre meg, Charlie pedig a Truham Gimnázium végzős tanulója marad – vajon hogy érez ezzel kapcsolatban az elválaszthatatlan páros. Tartsatok bloggereinkkel, és ne felejtsetek el játszani se, hiszen a turné végén egy szerencsés olvasónk megnyeri Alice Oseman Nick ​és Charlie című kötetét!

Aki olvasta a Heartstopper könyveket, az pontosan tudja, hogy az 5. részben már komoly szerepet kap a pályaválasztás témaköre, hiszen Nick egyre közelebb kerül az érettségihez, és lassan el kell döntenie, hogy merre szeretne továbbtanulni. Nick esetében azonban az egyetemválasztás során az is fontos kérdés, hogy milyen messze van az otthonától – és Charlie-tól. A képregény sorozathoz tartozó kiegészítő kötetben, a Nick és Charlie-ban ugrunk az időben, és a történet kezdetén Nick utolsó középiskolai napját látjuk. A kérdés eldőlt: Nick már kiválasztotta az egyetemet, amely bár messze van, de Charlie-val eldöntötték, hogy távkapcsolatban folytatják. Csakhogy ez a döntés nem feltétlenül egyszerű…

Az egyetemi tanulmányok kérdése szinte minden fiatal számára fontos téma, és különösen nehéz a döntés, ha az embernek párja is van – ha megengedtek egy kis kitérőt, elmesélem, hogy ez néhány évvel ezelőtt engem is érintett, és annak érdekében, hogy a párommal támogassuk egymás céljait, mi is távkapcsolatban éltünk egy darabig – jó döntés volt, azóta ár együtt élünk. Részben a személyes érintettség miatt is tudtam nagyon átérezni ezt a történetet, hiszen az elválás mindkét félnek nehéz: az otthon maradó úgy érezheti, hogy hátrahagyták, míg az, aki elmegy, lelkiismeretfurdalást érezhet.

„Furcsa, hogy minden egyes nap együtt lógunk, furcsa, hogy inkább csak egymással lennénk állandóan. Mindennap azon tűnődünk, mikor múlik el ez az érzés, és felejtjük el a tinédzser-kapcsolatunkat. De ez soha nem történik meg. Csak folytatjuk tovább.”

Az érzéseket tehát alapvetően jól hozza a kötet, ugyanakkor egy kis csalódottságot is éreztem a könyvvel kapcsolatban: a Heartstopper sorozatban ugyanis pont azt szeretem, hogy a szereplők kommunikálnak, és a problémáikat nem magukban dédelgetik, hanem megbeszélik. Ebben a kötetben azonban a fő konfliktusforrást mégis az okozza, hogy Nick és Charlie nem kommunikálnak, és így félreértések maradnak köztük.

Ennek ellenére mégis nagyon szerettem ezt a kisregényt, mely alig 100 oldalához képest mégis egészen mély kérdésekkel foglalkozik, éppen úgy, ahogy Alice Oseman minden könyve. A kötet szép kialakítása, és a képregényes stílusú rajzok pedig még különlegesebbé tették a kiadást, melyet ráadásul kétféle borítóval szerezhetsz be. A szerzőnő eddig megjelent regényei közül ez a legkevésbé szomorú, amelyben nem annyira kapnak szerepet a mentális problémák, így akkor is ajánlom a történetet, ha a Solitaire vagy a This Winter nem annyira komfortos számodra. A Heartstopper sorozat eddig megjelent köteteit viszont mindenképpen olvasd el előtte!

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A Könyvmolyképző kiadónak hála bele is tudtok olvasni Nick és Charlie történetébe, és azt javasoljuk, hogy tegyétek is meg, ugyanis az egyes állomásokon feltett kérdésekre megtaláljátok benne a válaszokat! A helyes választ szokás szerint a rafflecopter megfelelő rubrikájába várjuk.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Kérdés:

Mit akar csinálni Charlie az év legmelegebb napján?

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

05. 31. Csak olvass!
06. 04. Dreamworld – extra
06. 07. Spirit Bliss Sárga könyves út
06. 10. Könyv és más
06. 13. Hagyjatok! Olvasok! 
06. 16. Dreamworld
06. 19. Utószó

A könyv adatai:

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadó székhelye: Szeged
Kiadás éve: 2023
Oldalszám: 128
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635976355
Fordította: Hujder Adrienn
Megjelenés időpontja: 2023. december 12.