Értékelés

Alice Oseman: This Winter – Az idei tél

A This Winter – Az idei tél fülszövege:

– Gyűlölöm a karácsonyt – mondja Tori.
– Nem, nem gyűlölöd – felelem.
– Az ideit gyűlölöm.
– Az ideit mindenki gyűlöli.

Az idei tél kemény Tori, Charlie és Oliver Spring számára. Mindannyian igyekeznek a lehető legkevesebb drámával átvészelni a karácsony napját. Olivernek ez azt jelenti, hogy Mario Kart-ozik a bátyjával és a nővérével, Tori és Charlie számára pedig azt, hogy maguk mögött hagyják az elmúlt néhány hónapot.

Vajon ez a karácsony szétszakítja a Spring családot, vagy elkezdi összekovácsolni őket?

Érzékeny látkép a 21. századi diszfunkcionális családokról, akik szeretik egymást, de fogalmuk sincs, miként fejezzék ezt ki.

Olvasd el ezt az újabb megható Heartstopper-történetet!


A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából idén karácsonyra megjelenik egy újabb történet a Heartstopper világából, ami ráadásul karácsonykor játszódik. A történetről a Blogturné Klub hét bloggere mesél, és az értékelések mellett extra tartalmak is várnak rád!

Alice Oseman gyakorlatilag nem tud olyat írni, ami ne tetszene nekem. Bár a Heartstopper és a Solitaire nagyon másmilyen történetetek voltak – annak ellenére, hogy egy világban játszódtak – mindegyiket nagyon szerettem. A This Winter – Az idei tél ismét a már jól ismert szereplők történetét viszi tovább egy kisregényben, azonban most nem Tori, hanem Nick és – különösen – Charlie a főszereplő.

Osemanverse idővonal / Forrás: Alice Oseman Twitter oldala
Osemanverse idővonal / Forrás: Alice Oseman Twitter oldala

Bár a történet karácsonykor játszódik, ha egy cuki karácsonyi romantikust kerestek, akkor ne ezt a könyvet válasszátok. Ha azonban nem riadtok vissza a kicsit komolyabb témáktól, akkor bátran vegyétek a kezetekbe a könyvet, mert a Solitaire-nél azért könnyedebb történetről van szó. A This Winter a Heartstopper 3. kötete után játszódik, így arra mindenképpen figyeljetek, hogy csak ez után olvassátok el, különben spoileres lehet. Innentől az én értékelésem is spoileres az ezt megelőző képregényekre nézve.

A történet tehát karácsonykor játszódik, azt követően, hogy Charlie a mentális betegsége miatt néhány hónapot egy ezzel foglalkozó intézetben töltött. A fiú elindult a gyógyulás útján, de amellett, hogy természetesen neki is rengeteg nehézséggel jár a karácsony – egy ünnep, amely nagyrészt az evésről szól – a családja számára sem egyszerű a helyzet, mert nem igazán tudják, hogy mit tegyenek, hogyan viszonyuljanak Charlie-hoz.

A képregényekből a Solitaire-ből is látszik, hogy Charlie családja némileg diszfunkcionális, hiszen nem nagyon tudnak beszélni egymással komoly és fontos dolgokról. Ebben a könyvben tulajdonképpen ez csúcsosodik ki: egyértelmű, hogy mindenki szereti a többieket, mégsem tudnak nyíltan és őszintén beszélni, legalábbis a szülők és a gyerekek. Szívfájdító látni, hogy hiába szeretnék, nem tudnak egymás támaszai lenni a családtagok. Egyedül a testvérek, Tori, Charlie és Oliver közötti kapocs volt olyan erős, ami áthágott a nehézségeken, és most még jobban megkedveltem a testvéreket.

Ha olvastad és szeretted a Heartstoppert, akkor Az idei tél is biztosan tetszeni fog, és akkor is bátran olvasd el, ha a Solitaire-t nem olvastad, vagy nem igazán ért el a szívedhez. A This Winterben ugyanis sokkal optimistább a hangvétel, és mivel karácsony van, természetesen felcsillan a fény az alagút végén. Nekem személy szerint nagyon tetszett ez a rövidke történet, és már várom, hogy a Nick and Charlie is megjelenjen végre, mely egy újabb történetet tartalmaz a kedvenc szereplőimről.

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted, kétféle borítóval is!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Ez a Heartstopper történet karácsonykor játszódik, így egyike a Könyvmolyképző Kiadó karácsonyi könyveinek. A mostani játékunk során egy-egy Könyvmolyképzős karácsonyi kötetből találtok idézetet, a feladat, hogy beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába a könyv címét. A helyes kitöltők között a könyv 1 példányát sorsoljuk ki a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladat:

„Ha magadhoz veszel egy állatot, már előre tudod, hogy a végén összetörik majd a szíved. A kutyák olyan nagyon rövid időt töltenek velünk… Igen, persze, ők az ember legjobb barátai, de egy évtized, másfél, és annyi. Erre akartam célozni. Így hát az, hogy elveszítjük őket, része a dolognak, meg kell tanulnunk feldolgozni. De idefigyelj: én komolyan hiszek abban, hogy az egyik legfontosabb lecke, amit az ő feltétlen, rajongó szeretetükből tanulhatunk, az az, hogy igaz, minden véget ér, tovább kell lépnünk, de amíg tart, addig nem szabad elvesztegetnünk, tudod?”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

11.26. Sorok Között
11.28. Spirit Bliss Sárga könyves út
11.30. Dreamworld – extra idézetek
12.02. Könyv és más
12.04. Hagyjatok! Olvasok! blog
12.06. Utószó
12.08. Csak olvass!
12.10. Dreamworld

A könyv adatai:

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadó székhelye: Szeged
Kiadás éve: 2023
Oldalszám: 104
Kötés: Puhatáblás
Fordította: Hujder Adrienn
Megjelenés időpontja: 2023. november 28.