Értékelés

Katharina Herzog: Téli csillogás

A Téli csillogás fülszövege:

Vicky, ​a fiatal műkereskedő véletlenül egy különös levélre bukkan, amelyet egy nyolcéves kisfiú, Finlay írt az elhunyt édesanyjának. A levélhez egy fényképet is mellékelt, amelyen az Alice Csodaországban ritka kiadását tartja a kezében. Vicky a bogaras könyvmolyoktól hemzsegő, festői skót faluba, Swinton-on-Sea-be utazik, hogy utánajárjon a különleges kötetnek, de egyből egy félreértés áldozata lesz. Graham, a kisfiú édesapja, aki antikváriumot üzemeltet a faluban, rögtön összetéveszti az új könyvesbolti eladóval. Amíg a fiatal nő hirtelen egy különös történet kellős közepén találja magát, benne egy jóképű özvegy könyvkereskedővel, Finleyvel, és egy rendkívül értékes könyvvel, addig neki is akad rejtegetnivalója: mindennek véget vethet, ha fény derül arra, milyen céllal érkezett a faluba. Az olvasás öröme és a szerelem összefonódik Katharina Herzog bestsellerszerző elbűvölő Kisvárosi könyvesboltok-sorozatában. Tökéletes olvasmány a téli bekuckózáshoz, amely garantáltan felolvasztja a szíveket.


Kisvárosi könyvesboltok sorozatának első könyvével mutatkozik be a magyar olvasóknak Katharina Herzog. Ha szeretnél egy példányt a General Press Kiadó gondozásában megjelent könyvből, akkor kövesd blogturnénkat, és kis szerencsével tiéd lehet a Kiadó által felajánlott nyereménykönyv.

A Téli csillogás Katharina Herzog, német író négyrészes regénysorozatának első része, melynek mindegyik tagja más-más évszakban játszódik. Az első történet, a Téli csillogás természetesen télen. És mivel már a címből is kiderül, hogy a tél mellett a másik kedvenc dolgaim, a könyvesboltok is komoly szerepet kapnak a regényben, így egyértelmű volt, hogy meg kell ismernem ezt a történetet.

A regény egy skót városkában játszódik, amely a könyvesboltjairól híres, így nyaranta könyvrajongó turisták özönlik el, télen azonban a helyiek egyedül maradnak – bár az élet korántsem áll meg. Ide érkezik meg a történet főszereplője, Vicky, aki az apja aukciós házának megbízásából utazik ide, hogy megszerezze az Alice Csodaországban egy különleges példányát. Hamar ráébred azonban, hogy Graham, a kötet tulajdonosa nem fog megválni a könyvtől egykönnyen, így Vicky eljátssza, hogy a férfi könyvesboltjába jött kisegíteni, és reméli, hogy a színjáték közben rájön arra, hogy hogyan szerezheti meg a könyvet.

Mindegyik szép üzlet volt, de Vicky egyiket sem találta olyan kedvesnek, mint az Olvasó Rókát, még a Régi posta könyvesboltot sem, amely mellett egy elragadó kávézó nyílt.

Amire azonban Vicky nem számít, az az, hogy a városka teljesen beszippantja: a sok, különleges ember, a havas délutánok, a karácsonyi vásárok, a jeges vízben fürdőzés és a barátságos közeg Vickyt épp úgy lenyűgözi, mint az olvasót. Swinton-on-Sea egy igazi álomváros, amit körbeleng a vidámság, a könyvek szeretete és barátságos hangulat. Még akkor is ez a benyomásom, ha azt látom, hogy azért nem mindenki élete fenékig tejfel a városban.

Csodaszép, a könyv hangulatához passzoló német borító.

A könyv hangulata tehát teljesen beszippantott, a havas utcácskák, a meleg kocsmák és a vásárok képe azonnal megnyert magának, és miattuk tényleg egy tökéletes bekuckózós könyvet kaptam, amelyhez már csak egy pohár tea vagy forró csoki kellett. Tulajdonképpen így az sem zavart, hogy a cselekmény nem volt kimondottan eredeti, és azért a fordulatokra is bőven lehetett számítani.

A karakterek, bár nem voltak kifejezetten izgalmasak, egytől egyig szerethetőek voltak: a városka lakói ugyan mindenbe beleütik az orrukat, de ettől függetlenül különleges színfoltjai voltak a könyvnek, Graham pedig igazi könyvmoly álompasi, aki egy valódi hősszerelmes, és ráadásul imádja a könyveket. És persze ott volt Vicky, a munkamániás lány, aki csakis azért él, hogy megfeleljen az apjának, és csak Swinton-on-Sea-ben jön rá, hogy az élet mást is tartogathat számára. Bár sokszor megértettem a karaktert, a regény második felében már kicsit idegesített, hogy nem képes lépni, így ez egy kicsit rontotta a róla alkotott képemet.

Mindezt összevetve a Téli csillogás egy nagyon kellemes, romantikus téli történet, annak minden bájával és kiszámíthatóságával. Régóta akartam már olvasni egy cozy, kisvárosi történetet, és ez a regény ebben a műfajban nagyon jó választás volt, hiszen Swinton-on-Sea-be bármikor szívesen költöznék. Ha azt gondolod, hogy egy ilyen helyen unalmas lehet az élet, csak olvasd el a Téli csillogást! Bízom benne, hogy hamarosan érkezik a sorozat többi kötete is.

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Játékunk a karácsony ünnepéhez kapcsolódik. A turné minden állomásán egy-egy olyan könyv fülszövegéből találtok részletet, melynek címében szerepel a karácsony szó. A ti feladatotok az, hogy a Rafflecopter megfelelő dobozába beírjátok a szerző nevét és a könyv címét.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladat:

Az ünnep közeledtével karácsonyi fénybe öltözik a város, ő pedig mindennél jobban vágyik arra, hogy randira hívhassa Martint, és előbújhasson. Ám retteg attól, hogy az idős, konzervatív szülei és a nagymamája mit szólnának az igazsághoz, és miként bánnának vele a csapattársai és a legjobb barátja, Zalán…

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

12.03 Betonka szerint a világ…
12.05 Hagyjatok! Olvasok!
12.07 Könyv és más
12.09 Utószó

A könyv adatai:

Kiadó: General Press
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2023
Oldalszám: 272
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789634527985
Fordította: Szalay Zsuzsanna
Megjelenés időpontja: 2023. október 30.