Értékelés

Alice Oseman: Heartstopper – Fülig beléd zúgtam 5.

Hosszú idő után 2024-ben végre kezünkbe vehetjük a Heartstopper sorozat következő kötetét, melyben Nick és Charlie életük nagy döntéseit készülnek meghozni. Tarts bloggereinkkel, ha szeretnél már a megjelenés előtt betekintést kapni az új részbe, és ha velünk játszol, esélyed lehet megnyerni a kiadó által felajánlott példányt!

Hosszú kihagyás után Alice Oseman néhány hónappal ezelőtt folytatta Nick és Charlie történetét, és röviddel az angol nyelvű megjelenés után a Könyvmolyképző magyarul is elhozza nekünk a Heartstopper – Fülig beléd zúgtam legújabb részét! Charlie a történet kezdetén nehéz időszakon van túl, de kezdi ismét megtalálni magát, miközben Nicknek el kell kezdenie az egyetemválasztással foglalkoznia.

Az előző részek meglehetősen szomorú hangulata után a Heartstopper 5. része igazi felüdülés, és a két fiú ismét együtt lehet, hogy a korábbiaknál még különlegesebb közös élményeket szerezzenek. Ebben a kötetben fontos szerepet kap a szex, és az ezzel kapcsolatos félelmek, melyek valószínűleg minden pár esetében felmerülnek az első alkalom előtt. Ugyanakkor nagyon izgalmas és szívmelengető végigkövetni a fiúk útját ebből a szempontból is. Ráadásul nem kell aggódni, a képregény a szexszel kapcsolatos kérdésefelvetések ellenére megmarad a YA-történetek keretei között.

Egy szintén nagyon fontos, minden hasonló korú fiatalt érintő kérdés volt a pályaválasztás is: Nick az utolsó évére készül a középiskolában, így egyre gyakrabban előtérbe kerül a jövője, ám egyelőre fogalma sincs róla, hogy milyen irányban, és melyik egyetemen tanuljon tovább. Nick helyzetét abszolút átérzem, hiszen gimnazistaként a legtöbben érzik az arra vonatkozó nyomást, hogy most dől el az életük. Még ha ez egyébként nem is igaz, ezzel a korosztállyal gyakran éreztetik, hogy a meghozott döntéseik létfontosságúak, így nem csoda, ha nem egyszerű belevágni úgy az egyetemválasztásba, hogy a legtöbben még nem is ismerik magukat eddigre igazán.

Nick ráadásul nem igazán ápol közeli baráti kapcsolatokat, így sem az együttléttel, sem a pályaválasztással kapcsolatos kérdéseit nem tudja kivel megbeszélni. Charlie komoly támaszt nyújt neki ebben az időszakban, de természetes, hogy vele nem tud minden kérdést megbeszélni a fiú, így el kell kezdenie dolgoznia a baráti kapcsolatai elmélyítésén, és a mások előtti megnyíláson is. Nagyon tetszett, hogy végre Nick került inkább középpontba ebben a részben, holott Charlie-ról sem feledkezünk meg, aki most igyekszik visszatérni a normális kerékvágásba, és megtalálni önmagát – még ha ez nem is mindig egyszerű neki.

„– Ugye szerinted nem vagyok törékeny?
– Nem! Nem, te… Charlie, te vagy a legerősebb ember, akit ismerek. Pontosan tudod, hogy ki vagy… és hogy mit akarsz… Azt hiszem… én sokkal törékenyebb vagyok.”

Ebben a részben végre Tori is fontos szerepet kap néhány jelenet erejéig, aminek nagyon örültem, ismerve az ő történetét. A Solitaire – Pasziánsz című regény megismerése az ő esetében nagyon sokat hozzátett a történetéhez, de még ennél a kötetnél is jobban ajánlom a This Winter – Az idei tél elolvasását az 5. rész előtt, ha nem csak képregény formában szeretnétek a fiúkkal tartani. A harmadik megjelent prózai könyvet, a Nick és Charlie-t pedig inkább az 5. rész elolvasása után ajánlanám, ha eddig még nem ismerkedtetek meg vele.

Összességében a Heartstopper – Fülig beléd zúgtam 5. része ismét lélekmelengető és végtelenül szívhez szóló olvasmány volt, melyet szívből ajánlok minden tinédzsernek, és az idősebb korosztálynak is. Ahogy az eddigi részek esetében, így most is nagyon örültem neki, hogy a történet teret ad a szereplők közötti őszinte kommunikációnak. Nekem talán ez a rész volt az eddigiek közül a kedvencem, így ha tetszettek a korábbi kötetek, semmiképp ne hagyd ki az 5., nagy valószínűséggel az utolsó előtti részt.

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mivel ebben a részben nagy szerepet kap a továbbtanulás, és az egyetemválasztás, ezért játékunk során felsőoktatási intézményeket fogunk keresni. A feladatod annyi, hogy felismerd a képen látható iskolát, és megírd a Rafflecopter megfelelő sorába annak nevét.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladat:

(Ha nem látod a képet, kattints ide!)

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

04.08. Booktastic Boglinc
04.10. Booktastic Boglinc (extra)
04.12. Spirit Bliss Sárga könyves út
04.14. Könyv és más
04.16. Hagyjatok! Olvasok!
04.18. Csak olvass!
04.20. Utószó
04.22. Dreamworld

A könyv adatai:

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadó székhelye: Szeged
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 336
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635978007
Fordította: Riesenberger Mónika
Megjelenés időpontja: 2024. április 23.