Értékelés

Paullina Simons: A nyári kert

A nyári kert fülszövege:

Minden azzal kezdődött, hogy Tatjána beleszeretett Alexanderbe a háború dúlta Leningrádban. És az igazi kaland még csak most kezdődik…
Tatjána és Alexander átélték a huszadik század legborzasztóbb élményeit. Éveken át éltek egymástól elválasztva, de csodával határos módon újra egymásra találnak Amerikában, álmaik földjén. Született egy remek fiuk, Anthony. Bebizonyították egymásnak, hogy szerelmük erősebb a világ minden gonoszságánál… de az új életben idegenekké váltak egymás számára. A hidegháború gyanakvó, félelemtől terhes légkörében különös erők dolgoznak ellenük és fenyegetik a családjukat.
Képesek lesznek vajon új életet kezdeni és boldogságra lelni új hazájukban? Vagy a múlt árnyai még elsőszülött fiuk sorsára is rávetülnek?
A nyári kert egy több évtizeden és három földrészen átívelő, mesteri elbeszélés, páratlan és pusztító érzelmek története.

Éld át a fordulatait!


A Könyvmolyképző Kiadó megjelentette Paullina Simons: A bronzlovas sorozatának befejező részét A nyári kert címmel, mely ismét mélyen megérinti az olvasók szívét. Immár az Amerikai Egyesült Államokban keresi Tatjána és Alexander a leendő otthonukat, de minden együtt töltött napjukon emlékeznek a háború borzalmaira, mely annyi sebet ejtett rajtuk. Tartsatok velünk a turné során, és játsszatok a könyv egy példányáért.

Amikor elkezdtem olvasni A bronzlovast, még megrettentett a könyv hatalmas méretétől, mely ráadásul apró betűmérettel és szinte a lap széléig érő sorokkal párosult. A második és a harmadik résznél azonban már nem voltak félelmeim, mert az első rész mellett a Tatjana és Alexander című folytatás is a kedvencemmé vált, és a két részt legutóbb úgy ajánlottam, mint az utóbbi évek legszebb és legkülönlegesebb romantikus történetét. Mivel azonban a második kötet szépen lezárta a két főhős történetét, meglepett, hogy a sorozat trilógiává bővül, bár nagy örömmel vettem a hírt, hogy még egy utolsó – hatalmas – kötet erejéig Tatjana és Alexander mellé szegődhetek.

A nyári kert cselekménye azután kezdődött, hogy mindkét főszereplőnk az Egyesült Államokba érkezett. Itt próbál új életet kezdeni a főszereplő párosunk, de sajnos hiába jutottak ki a Szovjetunióból, a háború tovább kísérti őket. A történet nagyjából három részre osztható: az első Tatjana, Alexander, és a fiuk, Anthony utazgatásait írja le Amerikában, a másodikban a kis család letelepedik, a harmadik pedig jóval később játszódik, Anthonyról szól.

„Nem a régi életünket éljük, csak néha egyszerűen nem tudjuk elrejteni, hogy kik vagyunk.”

A könyv tulajdonképpen jól indul, a két főhős, ahogy az várható is volt, nehezen boldogul egymással, és nem könnyű belehelyezkedniük a hétköznapi, családi életbe. Alexander, bár már Amerikában él, a testén viseli a háború nyomait, sebhelyek és tetoválások formájában, és mindez nemcsak őt, hanem a feleségét is folyamatosan emlékezteti a borzalmakra, amelyeket átéltek. A Lazarevóban boldogan élő Tatjana és Alexander többé már nem létezik, és most újra fel kell fedezniük, hogy ki is a másik, és hogyan kapcsolódhatnak egymáshoz. Tatjanának pedig emellett azzal is szembe kell néznie, hogy szülőként talán hibát vétett, amikor otthagyta a fiát, hogy Alexander után menjen.

A két főszereplő vívódása nagyon mély és szívhez szóló volt, ráadásul az Amerikában szerzett kalandjaik sem voltak felhőtlenek, legalábbis Tatjana részéről, aki lényegében azért hajszolta keresztül az országon a családját, mert menekült egy képzelt ellenség elől. Egy idő után emiatt egyre értetlenebbé váltam, ugyanis Tatjana nem beszélt Alexanderrel, és ezzel olyan helyzetbe sodorta a férfit, ami abszolút méltatlan, valamint akár komoly következményekkel is járhat.

„Azt hittük, túl vagyunk a nehezén. Tévedtünk. Élni a legnehezebb. Kiokoskodni, hogy élje az ember az életét, amikor kívül-belül össze van törve. Nincs ennél nehezebb.”

A nyári kert középső részére azonban mégis sikerül letelepednie a párosnak, és miközben még egy gyermeket szeretnének – holott szerintem az egy szem fiuknak sem voltak túl jó szülei –, elmélyülnek a konfliktusaik is. Ez a rész számomra rettenetesen kiábrándító volt, mert Tatjana mindenét aláveti Alexandernek, aki cserébe még abból is botrányt csinál, hogy a nő félállásban elkezd ápolónőként dolgozni. Eddig nagyon szerettem ezt a párost, de a könyv középső fejezeteinél teljesen leromboltak bennem minden pozitív érzést: Alexander számomra elfogadhatatlan dolgokat tesz, és még bántalmazza is a feleségét, ami rettenetesen felháborított. Kettejük között ez innentől fogva nem szerelem, a bántalmazás nem megbocsátható, és egyetlen könyvnek sem szabadna azt üzennie, hogy rendben van, ha megütnek egy nőt, ha közben szereti őt a férje. Ja, és ráadásul a főszereplők ebben a könyvben a problémáikat kizárólag szexszel próbálták megoldani… Rengeteg, kiábrándítóan sok szexszel.

Őszintén szólva itt majdnem letettem a könyvet, mert csak újra és újra felidegesített, és már nem tudtam szurkolni Tatjanának és Alexandernek sem. A könyv utolsó harmada azonban már Anthonyról szólt, aki minden várakozás ellenére egy normális fiatal férfi lett, és úgy döntött, ő is katona lesz, sőt, részt vesz a vietnámi háborúban. Ez a rész nagyon izgalmas volt, Anthony – Alexanderrel együtt – sok mindenen megy keresztül, és egy kicsit visszaadta a korábbi könyvek hangulatát, így nem bántam meg, hogy végülis befejeztem a kötetet.

Összességében azonban A nyári kert inkább keserű szájízt hagyott maga után. Mivel a sorozat eddigi részei egyértelműen romantikus regények voltak, így nehéz volt erre a könyvre másként tekinteni, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy ha egy toxikus kapcsolat valósághű történeteként értelmezem a kötetet, akkor azért sokkal kevésbé tűnik dühítőnek – bár a rengeteg szexjelent így is feleslegesnek érződik. Mindenesetre, ha szeretnétek megismerni Tatjana és Alexander történetének befejezését, akkor olvassátok el ezt a könyvet is, de kérlek, hogy semmiképp ne hunyjatok szemet ti sem az itt történő események felett. Az utolsó egyharmad miatt szerintem amúgy megéri elolvasni a regényt.

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A regény beleolvasójának elolvasásával könnyedén meg tudjátok válaszolni a három állomás kérdéseit, a megoldást pedig írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Kérdés:

Milyen dalt énekelt Tatjana a  kisfiának a stoningtoni mólón?

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

04.21. Kelly és Lupi olvas
04.25. Utószó
04.29. Szembetűnő

A könyv adatai:

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadó székhelye: Szeged
Kiadás éve: 2023
Oldalszám: 880
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789633996379
Fordította: Farkas János
Megjelenés időpontja: 2023. október 31.