Értékelés

Elizabeth Lim: Fénytörések

Fülszöveg:

Mi lett volna, ha Mulannak az alvilágból kell kimentenie a szerelmét?

Ki ne ismerné Mulan történetét? A harcias lelkületű lány bármit megtenne, hogy megvédje szeretteit, még betegeskedő apja helyett is beállt a hadseregbe, egy Ping nevű fiúnak álcázva magát. De mi történt volna akkor, ha nem meséből ismert módon alakul a történet? A Sorsfordító történetek legújabb részéből ez is kiderül…
Amikor Li Shang kapitány a Mulannak szánt súlyos csapás útjába veti magát, a lány tudja, mindent meg kell tennie, hogy segítsen a kapitánynak túlélni a veszélyes sérülést… Ennek érdekében azonban fájdalmas küldetést kell vállalnia: útja egyenesen Diyuba, azaz az alvilágba vezet.
Diyu ura, Yama király nem könnyíti meg Mulan dolgát. Shang hatalmas őrző-védő oroszlánjának segítségével a lánynak át kell kelnie az alvilágon, és lehetetlennek tűnő akadályokat legyőzve, még napfelkelte előtt visszahoznia Shangot. Ha nem jár sikerrel, mindketten örökre Diyuban ragadnak. Ráadásul Mulan még mindig Pingnek álcázza magát, ám egyre nehezebben fedi el valódi kilétét, ahogy folyamatosan közelebb kerülnek egymáshoz Shanggal.
Sürget az idő! Vajon Mulan meg tudja menteni Shangot – és saját magát -, mielőtt még túl késő lenne?

Ki ne ismerné Mulan történetét? A harcias lelkületű lány bármit megtenne, hogy megvédje szeretteit, még betegeskedő apja helyett is beállt a hadseregbe, egy Ping nevű fiúnak álcázva magát. De mi történt volna akkor, ha nem meséből ismert módon alakul a történet? A Manó Könyvek Kiadó gondozásában megjelent Sorsfordító történetek legújabb részéből ez is kiderül. Tartsatok velünk, merüljetek el Mulan világában és vigyétek haza a kiadó által felajánlott három nyeremény könyv egyikét.

Aki valamikor is szerette a Disney meséket, az szinte biztosan örömmel fogadta a hírt, hogy a Menő Könyvek jóvoltából egy egészen különleges sorozat jelenik meg Sorsfordító történetek címmel. A kötetek szerzői azzal az izgalmas szituációval játszanak el, hogy mi lett volna a kedvenc meséinkkel, ha más a kiindulópontjuk, vagy ha egy ponton más fordulatot vesznek, mint amit megszoktunk. A sorozat első kötete Mulan történetét dolgozza fel, és szerintem egy remekül sikerült könyv lett, így már most a kedvenceim közé fogadtam ezt a sorozatot! A Fénytörések tipikusan olyan regény volt, mely hatalmas lelkesedést váltott ki belőlem, ezért kissé le kellett ülepednie a sztoriknak, hogy észrevegyem a hibáit – amikből azért még így sem volt túl sok.

„Csak az a lehetetlen, amit meg sem próbálok – jelentette ki eltökélten Mulan. – Én viszont megpróbálom.”

Mielőtt rátérnék a tartalomra, muszáj beszélnem egy kicsit a könyv külsejéről, ami első látásra lenyűgözött. Maga a borító is nagyon mutatós lett, de ami igazán különlegessé teszi a regényt, az a festés a lapok szélén (bízom benne, hogy a sorozat további köteteinél is megmarad ez különböző színekben). Így aztán már az olvasás előtt megfogott a könyv, mely a Mulan nagyjából felénél veszi fel a fonalat, és csupán egy apró dolgot módosít a történeten, ami mégis egy teljesen új sztorihoz vezet. Mulan ugyanis hatalmas feladat elé kerül: az alvilágba kell utaznia, hogy megmenthesse Shangot a rá váró végzettől. 

A történet nagyon hamar eltávolodik az eredeti mesétől, és bizony sötét elemek is megjelennek benne, melyek jól jelzik, hogy ez a könyv már inkább ifjúsági fantasy, mint mese. A sztori legnagyobb része az alvilágban játszódik, és ez a környezet nagyon izgalmas hátteréül szolgál a regénynek, tele furcsa lényekkel, szörnyekkel, varázslókkal és démonokkal. Ahelyett, hogy a szerző részletesen bemutatná Diyu, az Alvilág működését és az itt élő lényeket, fokozatosan ismerjük meg a világot a szereplőkkel együtt. Így a regény végére már nagyjából otthonosan mozoghatunk ezen a sötét helyen, mégsem kell egy pillanatra sem megállnunk.

A cselekmény ugyanis nagyon pörgős, egymást követik az izgalmas kalandok, így nem nagyon lehet unatkozni a regényen. Mivel a hőseinknek nincs ideje megállni, csak ritkán beszélgetnek, fejtik ki a gondolataikat, érzéseiket, így Mulanon kívül igazából nem tudjuk jól megismerni a karakterek személyiségét. Shang tetteinek magyarázata nekem eléggé hiányzott, ugyanis sokszor nagyon nem viselkedett fair módon, és többször is csak végignézte, ahogy Mulan az ellenséggel harcol, anélkül, hogy segítene. Ráadásul akkor sem vagyunk a férfi mellett, amikor megenyhül Mulannal szemben, így ez a fordulat is eléggé váratlannak hat a regényben.

„Vajon mit kell látni az én tükörképemen? – tűnődött. – Egy lányt, aki másnak tetteti magát? Egy lányt, aki letér a számára kijelölt útról? Ki vagyok én?”

Ami még egy kis ellenérzést váltott ki bennem, az a Mulan és Shang között kialakuló szerelmi viszony, ugyanis nem igazán követhetjük nyomon a kapcsolatuk elmélyülését. Kicsit sajnálom tehát, hogy a kalandok kissé a jellem- és lélekrajzok rovására mentek, bár főleg a mellékszereplők esetében, Mulan érzéseit és a karakter fejlődését ugyanis elég jól nyomon követhetjük. Mulan történetének egyik legnagyobb erőssége nyilvánvalóan az erős női karakter, aki képes szembeszállni a hagyományokkal, ugyanakkor a meséből kevésbé derül ki, hogy emiatt mennyi vívódáson megy keresztül a lány. A könyvnek azonban fontos része Mulan bizonytalanságának ábrázolása, ami nemcsak szerethetővé, de nagyon emberivé is teszi a karaktert.

A Fénytörések legnagyobb erőssége tehát az izgalmas cselekmény, és a hangulatos, néhol sötét háttér, mely nagyon sok apró, de érdekes részletet és titkot tartalmaz. Mivel a könyv valójában egy ifjúsági fantasy, már ez is elég volna, azonban nem áll meg ennyinél az író: nemcsak kiegészíti a mesét, de nagyon fontos üzeneteket is hordoz a történet az önfeladásról, az én megtalálásáról és a nők elnyomásáról. Azoknak, akik szerették a Mulant, biztosan tetszeni fog ez a különleges átdolgozás, hiszen nagyon sokat megtart az eredeti történet hangulatából, de a regény alkalmas az idősebbek érdeklődésének felkeltésére is, ezért aztán tényleg mindenkinek ajánlom a művet. Ugyanakkor a megértéshez meglehetősen fontos, hogy képben legyünk az eredeti mesével legalább nagy vonalakban, így ha már nem nagyon emlékszel a Mulanra, érdemes újranézni a Disney klasszikusát!

Értékelés:

Rating: 4.5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a regényhez, itt megvásárolhatod!

 

EXTRA

Mivel a turné minden tagja nagyon szereti a Mulant, ez a turné a szívünk csücske lett. Így aztán több extra is készült a turnéhoz, hogy még inkább kedvet csináljunk nektek is a regényhez!

Ha szeretitek a Mulant, bizonyára jól ismeritek a dalokat is a meséből. Most itt a lehetőség, hogy teszteljétek a tudásotokat ezzel a szuper dalos kvízzel! Hány pontot értek el?

A könyvhöz is készült egy szuper extra: mivel nagyon szeretjük ezt a gyönyörű borítót, készítettünk egy puzzle-t hozzá, hogy ti is jobban megismerhessétek a könyv külsejének részleteit. Bevallom, nekem elég sokáig tartott kirakni. Nektek hogy sikerül? (A puzzle a képre kattintva érhető el.)

preview70pieceFénytörések

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mivel a Fénytörések című könyv a Mulan című mesét dolgozza fel, így a mostani nyereményjáték keretében olyan kérdéseket kell megválaszolni, amelyek összefüggésbe hozhatók Mulannal valamilyen módon. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a válaszokat azokra a kérdésekre, amelyeket bloggereinknél találtok. 

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Kérdés:

Ki játssza Mulan-t a 2020-ban esedékes Disney élőszereplős filmben?

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

05. 12. Csak olvass!
05. 14. Csak olvass! extra
05. 16. Dreamworld
05. 18. Utószó
05. 20. Dreamworld extra

A könyv adatai:

Kiadó: Manó Könyvek Kiadó
ISBN: 9789634038344
Fordította: Bús Teodóra
432 oldal

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük