Értékelés,  KIDS

Láng Anna: Varázslatos utazás – Esti mesék a világ minden tájáról

Fülszöveg:

A kötet a világ minden tájáról származó tündérmeséket gyűjti egy csokorba. Ezek jellegzetes, egymástól elütő néphagyományokat elevenítenek meg, és egytől-egyig egyformán lebilincselőek. A történetek rövidek, élvezetesek és kalandosak, tele feledhetetlen szereplőkkel. Nincs bennük semmi félelmetes, amely nyugtalanítaná vagy megijesztené a gyerekeket elalvás előtt. Segítenek álomba ringatni a kicsiket, hogy éjszakánként zavartalanul pihenhessenek Álomországban.

A könyv szerzője és illusztrátora Láng Anna, aki jelenleg Szardínián él és dolgozik. 2011-ben tervező grafikusként végzett a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Három évig egy reklámügynökségnél dolgozott, és közben a budapesti Nemzeti Színházzal is együttműködött. 2013-ban Shakespeare sorozatával megnyerte a békéscsabai Országos Tervezőgrafikai Biennálét. Jelenlegi szenvedélye a gyermekkönyvek illusztrálása. Az elmúlt évek során a White Star Kids több kötete számára is lenyűgöző illusztrációkat készített.

A Móra Könyvkiadó jóvoltából megtudhatjuk, hogy a világ különböző tájain milyen esti meséket mondanak az édesanyák, nagymamák, apukák és nagypapák a gyermekeknek. Öt bloggerünk mondja el a véleményét erről a mesegyűjteményről turnénk keretében, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.

Láng Anna gyönyörűen illusztrált mesekönyve már az első pillanatban megfogott, én ugyanis sosem növök fel, és még mindig imádom a tündérmeséket, különösen ha egy ilyen szép és masszív könyvből olvashatom őket. A kötet koncepciója is nagyon szimpatikusnak tűnt, a könyv ugyanis különböző országok meséiből válogat, és szerencsére minden történet címe alatt megtalálhatjuk, hogy pontosan melyik országból származik, így nemcsak esti meseként funkcionálhatnak a mesék, de a kultúrák közötti különbségeket is vizsgálhatjuk rajtuk keresztül. Alaposan megfigyelve ugyanis, hogy melyik mese honnan származik, kirajzolódnak különbségek a különböző kultúrák között, bár az is igaz, hogy a történetek alapja és a mondanivalók nagyjából mindenhol azonosak, így a kötet általános emberi értékekre is felhívja a figyelmet.

Ami az illusztrációkon kívül még azonnal feltűnt, az a mesék viszonylag rövid terjedelme, hiszen egyik történet sem hosszabb három-négy oldalnál. Ez ideálissá teszi a kötetet olyan szülők számára, akiknek nincs sok idejük vagy türelmük mesét olvasni, de az olyan gyerekeket is megfoghatja a könyv, akik még csak most tanulnak olvasni. Ugyanakkor ez a rövidség véleményem szerint nem mindig vált a történetek javára. Különösen az egy oldalas meséknél éreztem, hogy elkapkodottak, nincs elég idő rá, hogy a kis olvasók vagy hallgatók izguljanak, megismerjék a kort vagy a főszereplő életkörülményeit, és a tanulságok is csak nagyon röviden jelennek meg.

Ha pedig a tanulságoknál tartok, mindenképpen meg kell említenem, hogy – bár bőven voltak a kötetben jó mesék – néhány történetnek nem volt igazán jó, vagy semmilyen üzenete sem. Néhol ez is a történetek rövidsége miatt lehet, máskor pedig talán nem igazán volt szerencsés a történetválasztás, mindenesetre én nem minden mesét olvasnék fel szívesen a kisgyermekemnek. Ugyanakkor azt is el kell ismernem, hogy rengeteg szép mese volt, melyek egy része új volt számomra, de volt néhány régi kedvenc is, mint A kőleves vagy A só, mely az egyetlen Magyarországról származó történet volt a gyűjteményben.

Az ilyen mesekönyveknek, melyek sokféle mesét gyűjtenek össze, mindig nagy előnye a változatosság: ebben a kötetben is sokféle szereplővel, történettel és végkifejlettel találkozhatunk, bár a könyv összeállítója figyelt rá, hogy egyik mese se rémissze meg az elaludni készülő kicsiket. Ráadásul ebben a könyvben – mivel sok helyről származnak a mesék – még nagyobb a változatosság, akár még zebrákkal is találkozhatunk a lapokon, akik hazánkban elég ritkán szerepelnek a népmesékben. Úgy vettem észre, hogy a kötet elejére kerültek a hozzánk kulturálisan közelebb álló mesék, és ahogy haladunk előre a történetekben, úgy ismerjük meg a távolabbi vidékekről származó meséket is.

Mindent összevetve nagyon örülők, hogy találkozhattam ezzel a szuper mesekönyvvel, nemcsak az elképesztően szép kivitelezés miatt (ami engem nagyon megnyert), hanem a tartalma miatt is. Bár sajnos nem minden mese volt egyformán színvonalas, azért a szülőknek bőven van miből válogatniuk, így én mindenkinek ajánlom ezt a könyvet. Talán ha ilyen és ehhez hasonló, változatos könyvekből olvasunk esti mesét a gyermekeinknek, akkor ők felnőttként is megértőbbek és elfogadóbbak lesznek, hiszen megtanulják, hogy nem is vagyunk annyira különbözőek.

Értékelés:

Rating: 4.5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt megrendelheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Ezúttal az lesz a feladatotok, hogy a saját gyerekkori emlékeiteket megosszátok velünk. Minden állomáson találhattok egy esti mesékkel kapcsolatos kérdést, amelyre válaszolnotok kell. A válaszotokat írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Kérdés:

Melyik esti mese az, amit utáltál, és soha többé nem hallgatnád újra végig?

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

[Blogturné Klub]
05. 03. Spirit Bliss Sárga könyves út
05. 05. Veronika’s Reader Feeder
05. 07. Csak olvass!
05. 09. Könyv és más
05. 11. Utószó

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük