Értékelés

Jen Calonita: Tükröm, tükröm

Fülszöveg:

Mi lett volna, ha a Gonosz Királynő a herceget mérgezi meg?

Hófehérke királysága szeretett édesanyja halálát követően a nép által csak „a Gonosz Királynőként” emlegetett mostohaanyjához kerül. A fiatal hercegnő igyekszik észrevétlen maradni a kastélyban, hogy ne okozzon kellemetlenséget az új királynőnek.
Amikor azonban a megöletésére kiötlött terv félresikerül, Hófehérke élete gyökeresen megváltozik. Egy csapat, eleinte bizalmatlan törpe, egy kedves, de szinte ismeretlen herceg, és egy titokzatos múltbeli ismerős segítségével merész küldetésre indul, hogy megállítsa a Gonosz Királynőt, és visszaszerezze a királyságát. Vajon képes legyőzni egy ellenséget, aki minden lépéséről tud, és eltökélte, hogy – akár Hófehérke és szerettei életének árán is – megtartja nehezen megszerzett hatalmát?


A Manó Könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent a Sorsfordító történetek legújabb kötete, a Tükröm, tükröm. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják, mi történik akkor, ha a Gonosz Királynő a herceget mérgezi meg. Tartsatok velünk, kövessétek a turné állomásait és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott regény egy példányát.

Aki néha olvassa a blogomat, az jól tudhatja, hogy nagyon szeretem a meseátdolgozásokat, ezek a történetek ugyanis egyszerre elégítik ki a fantasy és a mese iránti rajongásomat. Különösen tetszenek a kicsit sötétebb hangvételű történetek, melyek már egyértelműen felnőtteknek íródtak, mégis gyerekkorunk mesehőseit elevenítik meg: ilyen például Serena Valentino Gonoszok sorozata, vagy a Sorsfordító történetek közül a Fénytörések vagy a Hol volt, hol nem. És ilyen volt a Hófehérkét feldolgozó Tükröm, tükröm is.

Mese - Hófehérke - Sharon-DesignNagyon különösnek találom, hogy ez már a második olyan Hófehérke-feldolgozás, ahol a királynő gonoszságát a tükör okozta, de legalábbis az hozta felszínre. Engem ez határozottan elgondolkoztatott, ugyanis visszaemlékezve sosem gondoltam arra, hogy a királynő egykor pozitív karakter is lehetett – még jóval azelőtt, hogy találkozott a tükörrel. Ez a regény azonban elmeséli, hogy miként jutott el a Gonosz Királynő addig, hogy Hófehérke megölésére vetemedett, onnan, hogy egy magányos, nehéz sorsú kislány volt, aki a testvérét akarta mindenáron védeni. Talán ez az út volt az egyik legérdekesebb a könyvben azonban a királynő története csak egy a három történetszálból, melyet a Tükröm, tükröm elmesél.

A másik két szál már a mese jelenében játszódik: az egyikből a királynő, a másikból pedig Hófehérke szemszögét és történetét ismerhetjük meg. Mindkettő ugyanott kezdődik: a kastélyban, ahol Hófehérke bezárva, magányosan él, miközben a királynő egyre csak növeli a hatalmát. Aztán megtörténik a jól ismert fordulat, kiderül, hogy már a nem a királynő a legszebb, és innentől beindulnak az események. A naiv kis Hófehérkéből azonban egy csapásra felnőtt nő lesz, amikor elkezdi felfedezni a birodalmát, és meglepő dolgot csinál: elkezd támogatókat gyűjteni, akik segítenek neki, hogy legyőzze a Gonosz Királynőt.

Hófehérke az eredeti mesében meglehetősen passzív. Tény, hogy a klasszikus Disney mese felett eljárt az idő, és ma már megmosolyogtatónak találjuk, hogy Hófehérke a törpék házába érve azonnal takarításba fog. Ez a regény azonban modernebb köntösbe öltözteti a történetet, és egy igazán belevaló Hófehérkét mutat be, aki ugyan bezárva töltötte az életét, de kész meghallgatni a népét, és mindent megtenni azért, hogy segítsen nekik. Ez pedig határozottan új mondanivalót és mélységet ad a történetnek.

„De nem kellene félned attól, hogy átengedd magad a szépségnek, akkor sem ,ha tüskék keresztezik az utadat. Ha igazán vágysz valamire, néha kockáztatnod kell. És amikor megteszed – folytatta, miközben átadta a rózsát Hófehérkének –, a jutalmad nem marad el.”

Mindkét főszereplő nagyon érdekes volt tehát, mindegyiküknek megvoltak a maguk motivációi és gyengeségei, és persze az eszközeik, melyekkel el akarták érni a céljaikat. A mellékszereplők közül azonban talán egyedül a herceg emelkedett ki, aki végre nevet is kapott, és nem egyetlen másodperc alatt szeretett bele Hófehérkébe, mint a mesében. Nagyon örültem, hogy Henri sokszor segítette Hófehérkét, viszont olyan pillanatok is voltak, amikor ő szorult a lány segítségére, így egy kiegyenlített, támogató kapcsolat jöhetett létre kettejük között.

Összességében véve a Tükröm, tükröm nagyon pozitív meglepetést okozott, nagyon gyorsan haladtam vele, és igazán beszippantott. Voltak ugyan kicsit laposabb részek, illetve olyan események, melyeknek a sztori végkimenetele szempontjából nem volt nagy jelentősége, a regény mégis a jobb meseátdolgozások táborát erősíti, és nagyon ajánlom mindenkinek, aki amúgy szereti Hófehérke történetét.

Értékelés:

Rating: 4.5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani játékunk során ki másé is lehetne a főszerep, mint Hófehérkéé? Minden állomáson láthattok egy képet, melyen Hófehérke valamelyik megtestesülése látható, nektek pedig nincs más dolgotok, mint megírni annak a filmnek vagy sorozatnak a címét, amiből származik.

Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!

(Ha nem látod a képet, kattints ide!)

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

10. 18. Csak olvass!
10. 20. Utószó
10. 22. Sorok Között
10. 24. Dreamworld

A könyv adatai:

Kiadó: Manó Könyvek
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 368
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635842261
Fordította: Hermann Alexandra
Megjelenés időpontja: 2022. szeptember 2.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük