Értékelés

Ali Hazelwood: A szerelem képlete

Fülszöveg:

Harmadéves ​doktorandusz hallgatóként Olive Smith nem hisz a tartós romantikus kapcsolatokban, de a legjobb barátnője igen, és emiatt kerül ebbe a helyzetbe. Ahhoz, hogy Anh-t meggyőzze, hogy randizik és jó úton halad a „boldogan éltek, míg meg nem haltak” felé, többre van szüksége néhány kézlegyintéses Jedi-trükknél. A tudósoknak bizonyítékok kellenek. Úgyhogy, mint bármelyik magára valamit is adó biológus, Olive pánikba esik és megcsókolja az első férfit, akit meglát.
Ez a férfi nem más, mint Adam Carlsen, a fiatal, menő egyetemi tanár, aki közismert seggfej. Ezért Olive teljesen padlót fog, amikor a Stanford ügyeletes labor-zsarnoka beleegyezik, hogy titokban tartja a színjátékot, és a kamupasija lesz. De amikor egy nagy tudományos konferencia félresikerül, és Olive karrierje Bunsen égőre kerül, Adam újra meglepi határozott támogatásával és még határozottabban… kockás hasával.
Hirtelen a kis kísérletük veszélyesen közel kerül ahhoz, hogy lángra kapjon. Olive pedig rájön, hogy egy szerelemmel kapcsolatos hipotézisnél csak az bonyolultabb, ha a saját szíve kerül a mikroszkóp alá.


Ha egy kicsit is követjük a külföldi könyves trendeket, már tudatában lehetünk annak, hogy mekkora sikert aratott Ali Hazelwood debütáló regénye, A szerelem képlete. Ez a kiemelkedően híres TikTok szenzáció végre megérkezett a magyar könyvpiacra is, és már alig vártuk, hogy egy turné keretében beszámolhassunk nektek róla. Tartsatok bloggereinkkel és vegyetek részt a nyereményjátékunkon, hiszen a turné után egy szerencsés résztvevő gazdagabb lesz egy nyereménypéldánnyal az említett kötetből!

A szerelem képlete már a magyar megjelenése előtt folyton szembe jött velem, ugyanis külföldön hatalmas sikert aratott. A könyv borítója is nagyon megtetszett, így nem csoda, ha már azelőtt elcsábultam, hogy a fülszöveget olvastam volna, ami nem túl gyakran fordul elő romantikus könyveknél, hiszen mostanában alaposan megválogatom, hogy mit olvasok ebből a zsánerből.

A történet meglehetősen izgalmasan indul, ugyanis a bevezető után, rögtön az első fejezetben elcsattan az a bizonyos csók: Olive a tanszék folyosóján megcsókolja az első embert, aki szembe jön vele, szerencsétlenségére pedig ez a férfi épp a rettegett Adam Carlsen professzor. Csak ezután derül ki, hogy Olive azt hazudta a legjobb barátnőjének, hogy randin van, és amikor összefutottak, bepánikolt, így történt, hogy megcsókolta az első férfit, akit meglátott.

„Mindenki szereti a magas, rosszkedvű, mogorva szépfiúkat zseniális IQ-val.”

Ez az alaphelyzet rettenetesen kusza, és szerintem nem is igazán indokolt, hogy Olive és Adam kamukapcsolatba kezdjenek, ami – valljuk be – a romantikus regények egy nagy kliséje. Maga a kamukapcsolat ugyanakkor vicces helyzetek tömkelegét eredményezte, a cselekmény izgalmas volt, ezért vitt magával a történet, így hamar elfeledkeztem arról, hogy az elején picit sablonosan indult a regény. Ráadásul két nagyon jó főszereplőt kaptunk, akik között remekül működött a kémia.

Olive egy zárkózott, kissé bizonytalan fiatal lány, aki rengeteget dolgozik, hogy elérje a célját, és előrébb léphessen a karrierjében. Mindössze két barátjára számíthat, de nem is vágyik többre, és szerencsére minden gond ellenére megőrzi az életvidámságát. Ebben épp az ellentéte Adam, aki általában mogorva, és a hallgatóival is keményen bánik, de kiváló kutató, aki minden idejét a laborban tölti. Mindketten maguknak való emberek tehát, akikhez nem igazán passzol a kamukapcsolat, de ahogy egyre több időt töltenek együtt, lassan egyre jobban kibontakoznak, rengeteget beszélgetnek, és ahogy az várható, elkezdenek közelebb kerülni.

„– Ami azt illeti, felejtsd el, valószínűleg amúgy sem szereted a jégkrémet, mert semmit sem élvezel, ami jó az életben. – Olive sétált tovább, elgondolkodva rágcsálva az alsó ajkát. – Talán a menzán van nyers brokkoli.”

A szerelem képleteA regényben nagyon fontos szerepe volt annak, hogy az írónő a tudományos világot választotta színterül. Én még nem olvastam ilyen regényt, és nagyon sokat adott a történethez az a közeg, amelyben játszódik, sőt, egy fontos történetszál is kapcsolódik hozzá. Miközben a főszereplőkért izgulhatunk, bepillanthatunk a tudományos világ mindennapjaiba, és közben számos nehézségről is tudomást szerezhetünk, melyekkel a tudósoknak meg kell küzdeniük: a sikertelen kísérletek, a finanszírozási nehézségek, a versengés és a korrupció mind ilyen probléma.

Természetesen ezek mellett a fő téma mégiscsak a romantika, az Adam és Olive között kibontakozó szerelmi szál. Nagyon örültem, hogy az érzelmek nem egyik pillanatról a másikra jelentek meg, hanem a  vicces, izgalmas vagy épp bensőséges jelenetek sora alatt alakultak ki. Összességében tehát egy nagyon izgalmas és kedves regény A szerelem képlete, mely sokszor megmosolyogtatott, és teljesen beszippantott, még úgy is, hogy a romantikus kliséktől sajnos ez a könyv sem volt mentes.

Értékelés:

Rating: 4.5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Ali Hazelwood írónő történeteiben a romantika mellett fontos szerepet kap a nők helyzete tudományos környezetben. Jelenlegi játékunk is erre épül, számos híres biológusnőről teszünk fel kérdéseket, a ti feladatotok pedig beírni a helyes választ a Rafflecopter megfelelő dobozába!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Kérdés:

Hol volt tanár és kutató Helen Battle?

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

09. 30. Fanni’s Library
10. 02. Angelika blogja
10. 04. Veronika’s Reader Feeder
10. 06. Könyvvilág
10. 08. Csak olvass!
10. 10. Pandalány olvas
10. 12. Sorok között
10. 14. Dreamworld
10. 16. Utószó
10. 18. Hagyjatok! Olvasok!
10. 20. Szaffi polca

A könyv adatai:

Kiadó: Maxim
Kiadó székhelye: Szeged
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 400
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789632618432
Fordította: Stier Ágnes
Megjelenés időpontja: 2022. szeptember 29.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük