Értékelés

Jennifer Teege: Nagyapám engem agyonlőtt volna

Fülszöveg:

„Vannak rendkívüli sorsok, amelyek történelmi emlékműként állnak előttünk. Jennifer Teege ilyen ember, története keresztül-kasul fonja a világot és a 20. század nagy sebeit. Könyve hosszú önismereti útjának krónikája, amely már-már démoni elődeihez vezet. Ez a fekete örökbe fogadott nő egyszer csak hatalmas titokra bukkan. Hol máshol, mint a könyvtárban. Hogy ő nem más, mint Amon Göth unokája, a płaszówi láger szadisztikus náci parancsnokának leszármazottja, akit háborús bűnösként kivégeztek.
Jennifer Teege olyan német nő, akit a Harmadik Birodalom az összes többi alacsonyabb rendűnek vélt rasszal együtt kivetett volna magából, és egyenesen a gázkamrába küld. Amon Göth lánya, Jennifer anyja is megpróbált megbirkózni a borzalmas örökséggel, gyermekét azonban örökbe adta anélkül, hogy a múltat akár ő, akár az örökbe fogadó szülők feltárták volna a kislány előtt. Amon Göth lánya fekete gyermeket szül, mintha tudat alatt jóvá akarna tenni valamit a pusztításból, amelyre a Harmadik Birodalom épült.
Saját sorsának tettestársaként Jennifer Teege vállalja, hogy amit tudni lehet, azt meg akarja tudni. A rémisztő nagyapáról, néma (női) cinkosokról, a hallgatás családi örökségéről. Afrikától a Harmadik Birodalomig, a kortárs Németországtól Izraelig kísérjük a megnyugvás felé vezető úton. A nagy történelmi kataklizmák szétzilálják a családokat, megbontják a nemzedékek közti kommunikációt, a történelmi trauma családivá válik, a tudás mérgező hallgatássá. Teege útja nem csupán önismereti út, de radikális szakítás a hallgatással is.”


Jennifer Teege egy könyvtárlátogatásnak köszönhetően tudta meg a vérszerinti családja sötét titkát: a nagyapja Amon Göth náci parancsnok volt, egy gyilkos, aki a saját kezével (is) végzett ki tudja hány ártatlan emberrel. Ez önmagában is elég megrázó felismerés, ám Jennifer Teege fekete nőként tisztában van vele, ha a nagyapja még élne, valószínűleg őt is megölné a származása miatt. A nő, hogy feldolgozza a generációkon átívelő traumát, nyomozni kezdett a nagyapja, a családja után, és kiírta magából a tényeket, érzéseket, gondolatokat. A Park Könyvkiadónak köszönhetően megtudhatjuk mi is, milyen érzés, Amon Göth unokájának lenni. A könyvről ezúttal három bloggerünk mondja el a véleményét, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt belőle.

Az utóbbi nagyjából egy hónapom – az olvasmányaim szempontjából – nagyrészt az örökölt traumákról és viselkedésmintákról szólt. Nemcsak Orcos-Tóth Noémi: Örökölt sors című kötetét olvastam el a témában, hanem a szépirodalmi olvasmányaim is rezonáltak kisebb-nagyobb mértékben erre a témára, de mégis Jennifer Teege önéletrajzi könyve volt az, amelyik a leginkább kapcsolódott a témához, és melynek eseményeit sorra idéztem fel az örökölt sors olvasása közben. A hangzatos címet kapott Nagyapám engem agyonlőtt volna ugyanis a lehető legkomolyabb traumáról, a holokausztról szól, ám Jennifer Teege nem olyan traumát örökölt a felmenőitől, mint a zsidók. Ő ugyanis egy náci tiszt, egy parancsnok unokája.

Jennifer Teege / Forrás: Park Kiadó
Jennifer Teege / Forrás: Park Kiadó

Képzeld el, hogy egy átlagos délutánon a könyvtárban üldögélsz, és véletlenszerűen leveszel egy könyvet a polcról, mely meglepő módon a rég nem látott édesanyádról és az ő apjáról szól – a te nagyapádról. Ráadásul ebből a könyvből tudod meg, hogy a nagyapád náci parancsnokként számos ember haláláért felelt, sőt, kedvtelésből gyilkolt. Jennifer Teege története éppen így indul, könyvében pedig azt az utat írja le, melyet ezután az eset után bejárt. A szerző semmit nem szépít: leírja az önmarcangolást, a depressziót, a szégyent, a bánatot, és a megbocsátást is.

Jennifer élete persze a felfedezés pillanatáig sem volt tökéletes: a lányról az édesanyja már újszülöttként lemondott, ám egészen addig látogatta – a nagymamájával együtt – amíg az örökbefogadó szülei meg nem tiltották ezt. Ám Jennifer az új családjában mindig kicsit kívülállónak érezte magát, időnként depresszió kínozta, és nem találta a gyökereit. Ezt okozza a feldolgozatlan trauma, még akkor is, ha tulajdonképpen nem is tudunk róla. És bár a nő életét szó szerint romba dönti a felismerés, hogy kik a felmenői, valójában csak úgy tud meggyógyulni, ha szembenéz a saját és családja múltjával. Ehhez pedig Jennifer sorra veszi rokonait, elemzi a motivációikat, miközben elmeséli a történeteiket.

„Szeretnék emelt fővel járni. Normális életet élni. Nincs átörökített bűn. Mindenkinek joga van saját életúthoz.”

A probléma középpontjában természetesen a náci Göth áll, Jennifer nagyapja, akinek kegyetlensége emberi ésszel felfoghatatlan, és nem véletlen, hogy kételyeket ébreszt Jenniferben is önmagával szemben: vajon örököltem valamit a nagyapámtól? Vajon látszódnak a vonásaimon, hogy kinek a rokona vagyok? Vajon bennem is megbújik a kegyetlenség és vajon mit szólna a nagyapám, ha látna engem, a fekete apától született lányt? És vajon jóvá tehetők-e az efféle bűnök, vagy egyáltalán érdemes-e ezzel próbálkozni? És bár Jennifernek választ kell keresnie ezekre a kérdésekre, sokkal égetőbb problémák is felmerülnek, például a nagymamájával kapcsolatban, aki számára szinte az egyetlen vérrokona volt, akitől feltétlen szeretetet kapott. Ráadásul Jennifernek az anyjával is tisztáznia kell a kapcsolatát, aki lényegében beleroppant az apja bűneibe.

Valóban sok kérdés és dilemma merül hát fel ebben a kötetben, miközben történeteket is bőven kapunk mind Jennifer, mind a családtagjai életéből. Eközben pedig egy elképesztő utat járhatunk végig, egy fejlődés- és feloldozástörténetet, nem mellesleg pedig a holokauszt egy olyan oldalával is megismerkedhetünk, mellyel mindeddig keveset foglalkoztak: végre arról is beszélhetünk, hogy mit éreznek azok az emberek, akik a rossz oldal, a nácik leszármazottai. Mindazoknak, akik nyitottak erre, meg fogják találni a számításaikat Jennifer Teege könyvében.

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Jennifer Teege szörnyű titkot fedez fel a családjával kapcsolatban. A játék során olyan filmek, sorozatok összefoglalóját találhatjátok bloggereink oldalain, amelyeknek főszereplői utólag tudnak meg valamit a családjukról. Írjátok be a film, sorozat magyar címét a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladat:

Egy fiú, aki babakora óta a nagynénjével és annak családjával él együtt rossz körülmények között, a 11. születésnapján egy furcsa, szőrös látogatótól megtudja, hogy az anyja és az apja varázserővel bírtak, és ő maga is varázslónak született.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

01. 15. Spirit Bliss Sárga könyves út
01. 17. Utószó
01. 19. Könyv és más

A könyv adatai:

Kiadó: Park
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 240
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789633557396
Fordította: Nádori Lídia
Megjelenés időpontja: 2021. október 5.

 

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük