Értékelés,  KIDS

Shannon Hale: Igaz barátok

Fülszöveg:

Amikor a barátság nem tart örökké…
Shannon és Adrienne kicsi koruk óta legjobb barátok. Egy napon azonban Adrienne elkezd Jennel barátkozni, aki az osztály legnépszerűbb lánya, és a Banda nevű társaság vezetője. A Bandán belül mindenki Jen kedvence akar lenni, és néhány lány ennek érdekében bármit megtenne… akár zaklatna is másokat.
Shannon sosem tudja előre, mit rejt számára a következő nap. Vajon ő és Adrienne barátok maradnak? Képes lesz kiállni magáért? És ő benne van a Bandában – vagy mégsem?

.

A Maxim Könyvkiadó jóvoltából új graphic novelt olvashatunk, ami nem más, mint Shannon Hale: Igaz barátok című kötete. Ismerd meg három bloggerünkkel a barátság napos, sötét, mulatságos és fájdalmas oldalát egyaránt, és nyerd meg a Kiadó által felajánlott példányt!

Bár nem olvasok túl sok képregényt, a Maxim kiadó az utóbbi években több olyan kötetet is megjelentetett, amely felkeltette az érdeklődésemet, és a polcomon akartam tudni. Ilyen volt Shannon Hale vadonatúj kötete, az Igaz barátok is, mely az iskolaibarátságok és azok törékeny mivoltára mutat rá képregény formában.

Talán minden lány számára ismerős az a történet, amelyet Shannon Hale mesél el: a lánybandáké, melyekhez mindenki tartozni akart, a magányé, és a vágyé, hogy a többi lány közé tartozzunk. Épp ez az, ami az Igaz barátokban főszerepet kap: Shannon egészen kiskora óta jó barátságban van Adrienne-nel, és azt hiszi, hogy a lány örökké a legjobb barátnője marad. Ám amikor Adrienne csatlakozik az iskola legmenőbb csapatához, Shannonnak rá kell jönnie, hogy lassan elveszti azt, ami igazán egyedivé teszi, mégis mindent megtenne, hogy a többiek közé tartozzon. Így aztán a könyv rengeteg kérdést felvet, többek között arról, hogy meddig érdemes elmenni azért, hogy egy közösséghez tartozzunk, miközben arra is is felhívja a figyelmet, hogy vegyük észre, néha a zaklatóknak is nagy problémákkal kell megküzdeniük.

Nagyon tetszett, hogy a képregény valóban igaz történetet mesél el, és ez észrevehető a történetvezetésen is: a képregény nagyon életszagú, jól mutatja be a lánybarátságok kevésbé szép oldalát, és ennek megfelelően a lezárás sem lehet teljes, de épp emiatt tetszett olyan nagyon. Meglepő módon pedig Shannon karaktere is igazán összetett és többdimenziós volt, így az első pillanattól együtt tudtam vele érezni, és úgy gondolom, hogy a nők többsége is hasonlóan fog érezni. A gyerekek ugyanis rettenetesen gonoszak és kirekesztőek tudnak lenni, ez a képregény pedig tökéletesen bemutatja ezt.

Bár a képregény rajzai különösebben nem nyűgöztek le, kétségtelenül jól illettek ezek az egyszerűbb rajzok a realista történethez. Az pedig külön tetszett, hogy a képregény színes volt, és gyorsan olvasható, így néhány óra alatt ledaráltam, miközben rengeteg gondolkodnivalót adott. Így aztán jó szívvel ajánlom minden lánynak, de különösen a fiataloknak, akiknek azt üzeni ez a zseniális képregény, hogy tartsanak ki, és hogy bízzanak magukban: az, aki vagy, sokkal izgalmasabb annál, mint akinek mutatni akarod magad!

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani nyereményjátékunkban jobban körüljárjuk a graphic novel műfaját. Minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet, a ti feladatotok pedig, hogy a szerző nevét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

01.18. Könyv és más
01.20. Olvasónapló
01.22. Utószó

A könyv adatai:

Kiadó: Maxim
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 224
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789634994886
Fordította: Őri Péter
Illusztrálta: LeUyen Pham
Megjelenés időpontja: 2021. december 15.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük