Ajánló

4 könyv, amely pszichológiával kapcsolatos (NIOK-könyvajánló)

Bár régóta ismerem a Nincs időm olvasni! kihívást, eddig sosem követtem nyomon a havi témákat, és így soha nem is olvastam hozzájuk kapcsolódó könyveket. Azonban idén csatlakoztam a csoporthoz, és mivel egyébként volt a várólistámon egy pszichológiai témájú könyv, mely passzolt a januári témához, és amelyet el szerettem volna olvasni, úgy gondoltam, hogy idén megpróbálok minél többször részt venni ebben a kihívásban is. És bár én már kiválasztottam, sőt, el is olvastam a pszichológiai témájú könyvemet, nektek hoztam egy – kicsit megkésett – ajánlót.

Az én választásom: 
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Mindenki számára ismerős tapasztalat, hogy a gyermekek gyakran a saját életükben is megismétlik a szüleik ballépéseit, például ugyanolyan rosszul választanak partnert. Ez a tapasztalat természetesen számomra sem ismeretlen, azonban azon még sosem gondolkodtam el, hogy a saját szüleim traumái milyen hatással vannak az én életemre, és hogyan befolyásolják az emberi kapcsolataimat és az önképemet. Orvos-Tóth Noémi könyvéből azonban rengeteg mindent megtudtam, és közben volt lehetőségem egy kicsit magamba tekinteni, és értelmezni a saját életemet. Olyan kérdéseken gondolkozhattam el, mint hogy hogyan hatott a személyiségemre az, hogy nagyobb testvér vagyok, hogy a szüleim nem terveztek, vagy épp az, hogy a családomban van olyan ember, aki fiúnak várt. Természetesen a könyvben felmerült számos téma, melyek közvetlenül nem érintenek, mégis szinte mindre találtam példát a környezetemből, vagy akár az olvasmányaimból. A könyvnek hála pedig most úgy érzem, tényleg jobban értem az emberi lelket.

Herendi Kata – Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz

Az önismeret nagyon fontos dolog, hiszen ahhoz, hogy fejleszteni tudjuk magunkat, szükséges az, hogy tudjuk, most hol tartunk, merre haladunk, mik a gyengeségeink, és hol vannak elakadások az életünkben. A 20 önismereti kérdés és válasz éppen olyan könyv, mely ebben segít nekünk – 20 különböző témát, és ezzel 20 problémát vonultat fel és ír le, melyek egy részében bizonyára sokan magukra ismernek. Ez a felismerés pedig segíthet mélyebben is elmerülni a témában, de akár abban is, hogy tudatosítsuk magunkban azt, hogy mire érdemes figyelnünk. A könyvben ráadásul egyszerű gyakorlatok és tippek is helyet kaptak, melyek tovább segítenek minket az önismeret útján.

Edith Eva Eger: A Döntés

Edith Eva Eger könyve régóta szerepel már a várólistámon, és egyszer mindenképpen el szeretném olvasni, mert szinte csak jót hallottam erről a különleges könyvről. A kötet szerzőjét 1944-ben a családjával együtt Auschwitzba deportálták, ma pedig már katonáknak segít legyőzni a poszttraumás stresszt, és tűrőképességi tréningeket tart. „Nem választhatunk fájdalom nélküli életet. De választhatjuk azt, hogy szabadok leszünk, megszökünk a múltunk elől, akármi történjék is, és megragadjuk a lehetségest” – írja Edith Eva Eger.

Claudia Hochbrunn – Andrea Bottlinger: Pszichiáter látott már?

Van még egy pszichológiai témájú könyv, amelyet nagyon szeretnék a közeljövőben olvasni, ez azonban kicsit kilóg a sorból, ugyanis a Pszichiáter látott már? könyves karakterekkel, és az ő traumáikkal, problémáikkal foglalkozik. A kötet például az Alkonyat és a Harry Potter szereplőiről ad látleletet, de olyan klasszikusabb irodalmi karakterekkel is foglalkozik, mint Drakula, Rómeo és Júlia, vagy Winnetou. Az eddigi értékelések alapján egy nagyon szórakoztató és humoros könyvről van szó, miközben bízom benne, hogy kicsit el is tud gondolkodtatni a híres irodalmi alakokról, és hogy valójában mennyi gondjuk is volt.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük