Értékelés

Lisa Wingate: Eltűnt testvéreink könyve

Fülszöveg:

Lisa ​Wingate, a több mint kétmillió példányban elkelt sikerkönyv, az Elrabolt életek szerzője drámai történettel tér vissza olvasóihoz.

Louisiana, 1875
Az amerikai polgárháború már tíz éve véget ért, a rabszolgaságot felszámolták. Az ültetvényeken egykori rabszolgák dolgoznak, hogy keserves munkájukkal megváltsák a földet, amelyet megművelnek. Egy nap az ültetvény urának nyoma vész, és ezzel örökre összefonódik három fiatal lány sorsa. Lavinia, a tehetős ültetvényes örököse, Juneau Jane, a földbirtokos félvér lánya és Hannie, az egykori rabszolga összefognak, és vakmerő utazásra indulnak. Lavinia és Juneau Jane az apjukat keresik, hogy így biztosítsák örökségüket, Hannie pedig a családtagjait reméli megtalálni, akiktől a polgárháború előtt szakították el.
Louisiana, 1987
Új tanárnő érkezik a déli kisvárosba, Augustine-ba. A tapasztalatlan Benedettát sokkolja, hogy az iskola tanulói – egykori rabszolgák leszármazottai – hiába az eltelt több mint száz év, még mindig nyomorban élnek. A helyi közösség ráadásul gyanakvó, és elzárkózik minden újdonságtól. Ám a viharvert tölgyfák övezte, egykori ültetvényesház könyvtárszobájában olyan történet rejlik, melynek hatására minden megváltozhat. A polgárháborút követően a déli újságokban rendszeresen jelentek meg hirdetések az „Eltűnt barátok” rovatban. A hajdani rabszolgák így próbálták megtalálni elveszített, távoli tájakra eladott családtagjaikat.
Lisa Wingate szívbe markoló történelmi regényét ezek a hirdetések ihlették.


Augusztusban jelent meg a Libri Kiadó gondozásában Lisa Wingate újabb történelmi ihletésű regénye az Elveszett testvéreink könyve. A polgárháborút követően a déli újságokban rendszeresen jelentek meg hirdetések az „Eltűnt barátok” rovatban. A hajdani rabszolgák így próbálták megtalálni elveszített, távoli tájakra eladott családtagjaikat. Lisa Wingate legújabb magyarul megjelent kötetét ezek a hirdetések ihlették. Tartsatok velünk, ismerjétek meg Ti is ezt  a nagyszerű kötetet és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet.

Igazi Lisa Wingate maratont tartottam augusztus végén és szeptember elején, ugyanis az írónőnek két regénye is megjelent nemrégiben. Az Eltűnt testvéreink könyve volt a vaskosabb kötet a kettő közül, ugyanakkor a fülszövege nagyon izgalmasnak ígérkezett, és már első pillantásra is feltűnt, hogy a kötet szerkezetileg és tematikusan is hasonlít az Elrabolt életekre, mely annak idején nagyon tetszett nekem. A hasonlóság épp emiatt nem is volt ellenemre, sőt, kimondottan emiatt voltak nagy elvárásaim a könyvvel szemben, és mindent összevetve elmondhatom, hogy nem csalódtam a regényben, mely amellett, hogy nem mindennapi történetet mesél el, szinte lírai szépségű nyelvezettel íródott.

A kötet felépítése nagyon érdekes, ugyanis két szálon fut a cselekmény, az egyik 1875-ben, míg a másik 1987-ben játszódik, az időben nagyon távol eső  szálakat pedig a helyszín kapcsolja össze. Mindkét történet Augustine-ben kezdődik: Hannie sztorija néhány évvel a rabszolgák felszabadítása után kezdődik egy ültetvényen, ahol megmaradt családtagjaival azon dolgoznak, hogy sok-sok év után megváltsák a kis földet, melyet évtizedek óta művelnek. Hannie sorsa itt fonódik össze a gazda két lányának történetével, és egy sebtében hozott döntés eredményeképp a három lány együtt indul el megkeresni az öreg földbirtokost. A másik szála a történetben már közelebb áll hozzánk időben, ugyanis ’87-ben játszódik, amikor Benny Augustine-be érkezik nagy ambíciókkal, hogy ott tanítson. Az élet itt azonban a legkevésbé sem olyan, mint amire számított, az itt élők ugyanis nagy szegénységben, rossz körülmények között élnek, és ennyi évvel később még mindig érezni lehet a társadalmi rétegek közötti különbségeket.

„Nincs olyan napfényes élet, amiben ne esne néha egy kis eső.”

The Book of Lost Friends by Lisa Wingate: 9781984819888 |  PenguinRandomHouse.com: Books
Angol borító

Ritka, hogy egy több szálon futó történetben mindkettőt egyformán szeressem, de ebben az esetben nem tudnék választani. Mindegyik karakter nagyon izgalmas volt, Mind Hannie, mind Benny számtalan sérüléssel és múltbeli sérelemmel rendelkezik, és miközben igyekeznek megvalósítani a maguk számára kijelölt küldetésüket, mindkettejüknek sikerül magára találnia. Benny számára a diákjaival közösen indított projekt, mely a helytörténet megismerésére fókuszál, segít abban, hogy a saját múltjával is kibéküljön, de legalábbis elkezdje feldolgozni. Benny ugyanis rengeteg mindent rejteget, amivel még maga sem meg szembenézni, és a legkevésbé sem akarja, hogy valaki más – esetleg egy férfi – megtudja a titkait.

Hannie esete sem könnyebb, hiszen a lányt kisgyerekként elszakították a családjától, és szinte gyökértelenül nő fel: egyetlen vigaszát az a kis mondóka jelenti, melynek segítségével azt memorizálta, hogy hová adták el a rokonait. Hannie számára, ha lehet, még nagyobb a tét, mint Benny esetében, hiszen ő a családtagjait akarja megtalálni, vagy legalábbis valami célt az életében, ami nemcsak annyiból áll, hogy egy kis földdarabot próbáljon megszerezni. Amiben azonban nagyon hasonlított a két karakter, az az, hogy mindketten segíteni akarnak azokon, akiknek szüksége van rá, mintha ezzel kompenzálnák a saját bizonytalanságukat. Ez az a tulajdonságuk, ami miatt kalandokba keverednek – bár radikálisan másmilyenekbe – a hőseink, és ami végül ahhoz vezet, hogy hatalmas utat járnak be lelkileg – Hannie pedig fizikailag is.

A főbb karakterek tehát kimondottan érdekesek voltak, bár a mellékszereplők jóval kevesebb szerepet kaptak, holott nem egy volt köztük, akiben bőven volt potenciál. A cselekmény azonban nem volt szerintem ennyire erős, különösen a könyv elején, amikor én sokszor éreztem, hogy bizony eléggé túlírt ez a regény. Bár alapvetően nincs bajom a tájleírásokkal, itt többször is elutam őket – különösen Benny részeinél – erre egyébként van magyarázat: míg Hannie elképesztően sok kalandon megy át az utazása során, Benny története jóval egyszerűbb, ráadásul az események gyakran csak a lelkében zajlanak. Így természetes, hogy ahhoz, hogy egyforma hosszú legyen a két történetszál, Benny részét húzni kell egy kicsit, mégis sajnáltam ezt, hiszen könnyedén kihagyhatók lettek volna ezek a felesleges részek, ha az írónő nem törekszik rá, hogy a főszereplők fejezetei szabályosan váltakozzanak. A regény vége azonban mindkét szálon nagyon izgalmas lett, és szerintem zseniális az, ahogy a két történet összeér.

„Szomorú, amikor a történeteket már nem hallgatja meg senki.”

A könyv érdekessége, hogy igaz történeten alapul, Lisa Wingate ugyanis valós újsághirdetések alapján alkotja meg Hannie karakterét. Merthogy a rabszolgák felszabadítása után Amerikában valóban gyakori volt, hogy a korábban szétszakított egykori rabszolgák újsághirdetések segítségével próbálták megtalálni elveszett családtagjaikat, és létezett az a lap is, amelyik ingyen megjelentette ezeknek az embereknek a hirdetéseit. Lisa Wingate ilyen újsághirdetésekből merített ötletet, sőt, sok-sok közülük konkrétan helyet is kapott a könyvben, így Hannie és Benny fejezetei között valós kis mikrotörténeteket is megismerhettünk, melyek sokszor meglepően megrázók voltak. Nem tudom, hogy ezen kívül mennyire hiteles történelmileg a regény, de bízom benne, hogy Hannie történetét úgy alkotta meg az író, hogy valóban megfeleljen a kornak, mert nekem nagyon tetszett ez a történelmi bepillantás is.

Összességében egy igazán jó kötetet kaptunk ismét Lisa Wingate-től, mely ugyan néha kissé túlírtnak tűnt, mégis egy – nem, valósjában két – igazán szép és szívhez szóló történetet mesél el, két rendkívüli nőről. Az Eltűnt testvéreink könyve azonban nem elsősorban romantikus regény – abból csak egy egészen kicsit kapott,- sokkal inkább lélektani és történelmi írás, mely amellett, hogy nagyon sok tanulsággal bír, arra bíztat, hogy induljunk el megtalálni önmagunkat.

Értékelés:

Rating: 4.5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a regényhez, itt megrendelheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mivel Lisa Wingate legújabb magyarul megjelent könyvét is a történelem ihlette, így a játékunkban az ilyen típusú kötetekre koncentrálunk. Minden állomáson találtok egy idézetet, nincs más dolgokat, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy ki a regény írója, és mi a címe. 

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

“– Lefogadom, hogy te semmitől sem félsz – jegyeztem meg.
– Dehogynem – felelte és kihúzott egy meglazult szálat a kötényéből. – A hazugságoktól félek.”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

09.27. Csak olvass!
09.29. Utószó
10.01. Könyv és más

A könyv adatai:

Kiadó:Libri Könyvkiadó 
Oldalak száma:489
ISBN:9789634337355
Fordító:Getto Katalin

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük