Értékelés

Laura Barnett: Ajándékok

Az Ajándékok fülszövege:

Maddy azon morfondírozik, hogy mit ajándékozzon régi iskolai barátjának, Peternek, aki egy nehéz válás után most költözött vissza Londonból a dél-angliai Lenbourne-be.
Peternek fogalma sincs, mivel lephetné meg kamasz lányát, Chloét, akit alig ismer.
Chloe valami különlegeset szeretne venni a nagymamájának, Irene-nak, aki egyedül él a város másik végében.

Meglévő és leendő szerelmek, testvérek, barátok, szülők, gyerekek, akik meg akarják ajándékozni a másikat, hogy kifejezzék érzéseiket, ami az év többi napján nem is olyan könnyű.
Az Ajándékok egy regény arról, hogy szeretni, örömet szerezni jó. A karácsonyi füzérként egymásba kapcsolódó történetek inspirálnak, meghatnak és vigasztalnak; arra emlékeztetnek, hogy milyen csodálatos és szomorú, nehéz és boldog, milyen különös lehet a karácsony.


Laura Barnett karácsonyi történetfüzére a megfelelő ajándék kiválasztásáról, az ajándékozás öröméről és az emberi kapcsolatok sokféleségéről szól. A Park Könyvkiadó gondozásában megjelent karácsonyi történettel a Blogturné Klub három bloggere indul turnéra. Tarts velünk, s a turné végén tiéd lehet egy példány a könyvből!

A Variációk egy párra szerzője ismét egy különleges felépítésű regényt írt, mely ezúttal karácsonykor játszódik. A kötet tulajdonképpen inkább novelláskötetnek tekinthető, mint regénynek, ugyanis a 12 fejezet mindegyikében más a főszereplő, de az egyes történetek mégis összekapcsolódnak, fényfüzérként kapcsolódnak egymáshoz: akinek az egyik fejezetben ajándékot keres a főszereplő, az lesz a következő kötet főszereplője.

Az Ajándék felépítése alapvetően izgalmas, és nekem a hangulat is tetszett: a 12 főszereplő mindegyike egy álmos kisvárosban él, és éppen ajándékot keres egy számára fontos személynek. Tetszett, hogy az ajándékok, és az általuk kifejezett érzések fontos szerepet kaptak a könyvben, és mindenki olyasvalaki számára keres tökéletes meglepetést, aki valamiért nagyon fontos számára. Tulajdonképpen nem az ajándékokon van a hangsúly, hanem mindazon, ami a kiválasztása körül zajlik.

Az egyes fejezetekben tehát picit bepillanthatunk mindegyik szereplő életébe, akik közül mindenki küzd valamilyen problémával, így picit keserédes lesz az egész kötet hangulata. A szereplők és a problémáik is átlagosak abban az értelemben, hogy akár mi vagy a szomszédunk is lehetne a kötet valamely karaktere, ám épp ez a mindennapiság adja a könyv erejét, hiszen közel érezhetjük magunkhoz a felmerülő problémákat, ilyen például a válás, a szerelmi problémák, de akár a családon belüli erőszak is.

Ami azonban az erőssége ennek a könyvnek, az adta számomra a gyengeségét is, ugyanis a különleges forma miatt olyan sok szereplő, olyan gyorsan tűnt fel a könyvben, hogy nagyrészt a nevüket sem tudtam megjegyezni, de közel semmiképp nem kerültek hozzám, mert mire valakinek a története beszippantott volna, addigra véget is ért. Csupán 1-2 olyan fejezet volt, amely képes volt igazán megérinteni, ilyen volt például Irene fejezete.

Az Ajándék tehát felemás érzéseket hagyott bennem: egyrészt voltak megható részek és érdekes emberi történetek benne, ugyanakkor igazán csak néhány karakter fogott meg, és van, akire szinte nem is emlékszem. A kissé keserédes, de szeretettel teli hangulat is tetszett, ezért ha számodra az emberi történetek fontosabbak, mint a jól felépített karakterek, akkor neked is ajánlom a könyvet az ünnepi időszakra.

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Játékunkban az ajándékok nyomába eredünk! Minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet egy olyan könyvről, melynek címében szerepel az “ajándék” szó. A feladatotok, hogy megtaláljátok a könyvet és a Rafflecopter megfelelő sorába írjátok be a könyv szerzőjének a nevét!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

Lehet, hogy egy illusztráció erről: kontyos lunda

(Ha nem látod a képet, kattints ide!)

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

12.16. Szembetűnő
12.17. Readinspo
12.19. Utószó

A könyv adatai:

Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2023
Oldalszám: 232
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789633559048
Fordította: Morcsányi Júlia
Megjelenés időpontja: 2023. október 10.