Értékelés

Ben Miller: Egy karácsonyi manó naplója

Az Egy karácsonyi manó naplója fülszövege:

Tógi egész életében arra vágyott, hogy karácsonyi manó lehessen. De azt nem sejtette, milyen bonyolult dolog a játékkészítés – főleg, ha közben rengeteg kalamajkába is keveredik. De hogy kerülnek a képbe plüss makik és beszélő rénszarvasok? És ki lehet a titokzatos játéktolvaj, akinek Tógi többször is keresztezi az útját? Ben Miller kalandos karácsonyváró könyvéből minden kiderül!


Ben Miller idén karácsonyra is elhozott nekünk egy különleges történetet, az Egy karácsonyi manó naplóját! Tarts te is velünk, olvasd el az értékeléseinket, és ha velünk játszol, akár nyerhetsz is egy példányt a kötetből!

Ben Millertől tavaly karácsony előtt olvastam először, az Amikor megmentettem a karácsonyt című kötetet, mely az egyik kedvenc karácsonyi olvasmányom lett. Nem csoda, ha az Egy karácsonyi manó naplója is lázba hozott, és alig vértam, hogy elolvashassam az ünnepek előtt. És mivel általában a karácsonyi meséknek nincs nehéz dolguk, ha meg akarnak fogni, ez a kötet sem okozott csalódást!

A regény főszereplője Tógi, akinek valóban a naplóját olvashatjuk, és ebből tudhatjuk meg, hogy hogyan vált karácsonyi manóvá. A regény elején nagyon egyszerűnek éreztem a történetet, de hamarbeszippantott, és nagyon szimpatikus lett Tógi, aki mindenkinek csak jót akar, de valahogy mégsem akarnak neki összejönni a dolgok. Tógi jelentkezik a Mikulás  manói közé, és amíg a válaszra vár, elkezd majmokat varrni a falu gyermekei számára, melyek ugyan nem tökéletesek, de a gyerekek imádják őket.

– Ne haragudj, de szóhoz se jutok. Sose láttam még beszélő rénszarvast!
Rudolf erre kétoldalra húzta a száját, kivillantak a fogai. Azt hiszem, ezt mosolynak szánta.
– Ha ez vigasztal, hát én se – közölte. – Azt hiszem, én vagyok az egyetlen. Nézd csak!”

Az Egy karácsonyi manó naplója abban a faluban játszódik, ahol Télapó játékgyára is, van, így lényegében minden a karácsony körül forog, és a karácsonyi manónak lenni egy fontos megtiszteltetés. A hangulat épp ezért nagyon kellemes és karácsonyos, az egyik legfontosabb dolog a szereplők számára a karácsony, és az, hogy minden gyerek kapjon ajándékot az ünnepek alatt.

Bár a történetben Tógi elbeszélést olvashatjuk, sok más, izgalmas szereplő is feltűnik a könyvben, akiknek szurkolhatunk, vagy épp a bukásukat várhatjuk. Maga a történet szintén nem okozott csalódást, hiszen igazán karácsonyi hangulatú, vidám, izgalmas, és nagyon aranyos főszereplőkkel operál, akiket a szívembe zártam már a könyv elején.

Ma csomagolástan volt.
Steinar elmagyarázta, mi a lényege az egésznek: hogy a játékot a lehető leghosszabb idő alatt lehessen kivenni a dobozból, úgyhogy mindenfélét ki kell találni, amivel meg tudjuk nehezíteni a gyerekek dolgát.”

Összességében véve az Egy karácsonyi manó naplója egy nagyon hangulatos és kedves karácsonyi olvasmány volt, és bár számomra nem ér fel az Amikor megmentettem a karácsonyt nyomába, attól még szuper karácsonyi ifjúsági regénynek tartom, amelyet szívesen ajánlok a gyermekeknek és azoknak a felnőtteknek, akik még mindig hisznek a karácsony csodájában.

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Nyereményjátékunkban ezúttal karácsonyi regényekből idéztünk, a te feladatod pedig csupán az, hogy kitaláld, melyik regényből származik a blogokon található részlet, és a megoldást beírd a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladat:

Talán nagyrészt én vagyok felelős a barátságok eddigi zsákutcájáért.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

12. 16. Csak olvass!
12. 18. Szembetűnő
12. 22. Utószó
12. 23. Dreamworld

A könyv adatai:

Kiadó: Móra
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2023
Oldalszám: 200
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789636034290
Illusztrálta: Daniela Jaglenka Terrazzini
Megjelenés időpontja: 2023. október 16.