Értékelés

Moskát Anita: Horgonyhely

covers_352540
Forrás: moly.hu

Fülszöveg: 

Egy birodalomban, ahol a föld oda köti az embert, ahová megszületett, csak azoknak van reménye a vándorlásra, a kereskedelemre és a hatalomra, akik várandósak. Ebben a nők uralta, különös mágiával átitatott világrendben három rendkívüli személy keresi a kitörés lehetőségét. 
A könyvtárhajójához kötött Vazil titokban az egyenjogúság eszméjét hirdeti és a nők vándorlásának okait kutatja, hogy egy napon mindenki szabad lehessen. Lánya, Helga azonban szabadulna a hajótól, ahová születése óta kötődik, ezt pedig csak egyféleképpen teheti meg: ha teherbe esik, minél előbb. Lars a föld férfiak számára tiltott mágiáját űzi, ami által különleges hatalomra tesz szert – ez pedig az egész világukat felforgathatja. 
Moskát Anita merész témát feszegető, lenyűgöző regénye felülbírálja az előítéleteket, és egy sötét és kíméletlen történeten belül keresi a választ a kérdésre, hogy mi a szabadság és a mások feletti uralom ára.

Sosem gondoltam volna, hogy ez a könyv olyan nagy hatással lesz rám, mint amilyennel végül volt, pedig sok jót olvastam a műről. Amikor elkezdtem olvasni a Horgonyhelyet, olyan bonyolultnak és szürreálisnak tűnt a Moskát Anita által felépített világ, hogy nem voltam benne biztos, hogy nagyon megszeretem a történetet, és ennek megfelelően a regény elejét viszonylag lassan, kis részletekben olvastam, de aztán olyannyira beszippantott a cselekmény, hogy le sem tudtam tenni, és a könyv második felét már egyhuzamban olvastam végig. Valószínűleg az volt az oka ennek a váltásnak, hogy a Horgonyhely világát be kellett mutatni a könyv elején, hogy átérezzük a szereplők problémáit, utána viszont nagyon érdekes cselekmény bontakozott ki.

A könyv olyan világot teremt, melynek lakói nem tudják elhagyni a szülőfalujukat, mert köti őket az a hely, ahol születtek. Ha el akarnak távolodni néhány lépésnél messzebbre a horgonyhelyüktől, szörnyű kínokat élnek át, majd meghalnak. Csupán egy kis csoport képes vándorolni: a terhes nők. Moskát Anita nagyon érdekes helyzetet teremt azzal, hogy a nők kezébe helyezi a hatalmat, és ezzel egy furcsa, kifordított világot hoz létre, melyben a nők korlátlanul gyakorolhatják a hatalmukat a férfiak fölött, akiknek nincs lehetőségük szembeszállni a nőkkel, akik nélkül nem tud működni a társadalom.

„Akkora a világ, amekkorát be tud járni. Egy lépéssel sem nagyobb.”

A könyv nagyon valószerű karakterekkel dolgozik, valójában senki sem jó vagy rossz, mindenkinek egy célja van: a jobb életkörülmények elérése. A főszereplők nagyon különböző emberek, mégis közös bennük, hogy – ilyen vagy olyan okkal – tenni szeretnének valamit. Ez az oka annak, hogy minden karakterrel együtt tudunk érezni, és elképzelni a helyzetük szörnyűségét. A horgonyhely tipikusan olyan könyv, ami újra és újra reményt ad az olvasónak, majd mindig összetöri azt, amikor reménykedni kezdünk. Ennek ellenére a Horgonyhely az egyik kedvenc könyvemmé vált.

„Az, hogy valamire nem találtál választ, nem azt jelenti, hogy nincs. Rossz kérdéseket tettél fel.”

Értékelés: 5/5

2 hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük