Értékelés

Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel

covers_361498
Forrás: moly.hu

Fülszöveg:

Hyeonseo Lee Észak-Koreában, a világ egyik legkegyetlenebb diktatúrájában töltötte gyermekkorát. Egyike annak a több millió embernek, akit túszul ejtett a titkolózó, brutális kommunista rezsim. Amikor az 1990-es években lesújtott Észak-Koreára az éhínség, ráébredt, hogy egész életében agymosáson ment keresztül. 
Tizenhét évesen elhagyta a hazáját. Hazatérésre menekültként nem is gondolhatott, mert családjával együtt börtön és kínzás várt volna rá. Mivel életben akart maradni, Kínában telepedett le. Tizenkét év elteltével visszatért az észak-koreai határhoz, hogy egy merész küldetés során átsegítse családját Dél-Koreába.

Ez a vakmerő és különleges történet bepillantást enged a világ legzártabb diktatúrájának mindennapjaiba, első kézből ad számot a történelem egyik legbrutálisabb éhínségéről, miközben megismerhetünk egy kivételes nőt, aki nem félt küzdelmesen kivívott szabadságát kockára tenni a családjáért.

Nehéz mit mondani egy olyan könyvről, aminek ha nem is minden szava, de a lényegi része igaz. Egyszerűen nem vonhatjuk ki magunkat a hatása alól azzal, hogy ilyen szerencsére nincs a mi világunkban, mert Észak-Korea még mindig létezik, és még mindig kegyetlen a polgáraival. Jó ideje érdeklődtem már Észak-Korea iránt, amikor kezembe vettem ezt a könyvet, és azért épp erre a műre esett a választásom, mert egyrészt nagyon sokan dicsérték, másrészt pedig nemcsak Észak-Korea bemutatásában van szerepe, hanem irodalmi szempontból is megállja a helyét.

Mansudae-Monument-Bow-2014
Kim-Ir-Szen és Kim-Dzsong-Il szobra

A könyv elbeszélője Hyeonseo Lee, a „lány”, aki valójában több – pontosan hét – néven tűnik fel a regényben a megpróbáltatása alatt. A főszereplő Észak-Koreában nőtt fel, ahol a hatalom mindent súlyosan megbüntet, ami fenyegetést jelenthet rá: így például szemet hunynak a csempészés fölött, de ha valaki rosszat mondana a vezérről, azt halállal büntetnék. A könyv első részében az elbeszélő ezt az országot mutatja be, és azt is megérteti velünk, hogy miért hiszik az emberek azt, hogy a világ legnagyszerűbb országában élnek: nem tudják elképzelni, hogy máshogyan is élhetnének, mert a propaganda elhiteti velük, hogy máshol még rosszabb, és Észak-Korea a világ leghatalmasabb országa. A könyv – és valójában Észak-Korea – legnagyobb tragédiája az, hogy a polgárok maguk is rendszer fenntartóivá válnak azáltal, hogy elárulják a körülöttük élőket, hogy megmentsék önmagukat.

„Ahhoz, hogy valaki tudja, megsértik a jogait, vagy ő sérti meg valaki másét, először azzal kell tisztában lennie, hogy vannak jogai, és tudnia kell, mik azok.”

A könyv főhőse ugyan megszökik Észak-Koreából, de az igazi nehézségek csak ezután jönnek, amikor a családja támogatása és segítsége nélkül kell élnie, anélkül, hogy lebukna a származása miatt. A lány mindent – még a nevét is – elveszti a bujkálása során, és örökös félelemben kell élnie anélkül, hogy bárkinek is megnyílhatna. A könyv főhőse hatalmas erőről és bátorságról tesz tanúbizonyságot az oldalakon, szinte már valószerűtlen, hogy minden helyzetben talál megoldást. Hyeonse Lee kénytelen volt 17 évesen felnőtté válni, és történetével szeretne segíteni mindazokon, akik Észak-Koreában rekedtek, vagy azokon, akik megszöktek, de kilátástalan az életük. Ez a könyv elkészültének fő motivációja.

„A legjobb tanárom volt: a muszáj.”

Értékelés: 5/5

Hyeonseo Lee amellett, hogy ír, lelkes aktivista is, aki mindent megtesz a népéért, és történetét számtalan helyen igyekszik megosztani. A nőre már Észak-Korea is felfigyelt. Ha érdekel Hyeonseo Lee története, nézd meg a TED-elődását, melyben elmeséli a történetét (egyébként a művében is szó van erről az előadásról). Vigyázat, spoileres a könyvre nézve!

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük